Suomen halvin grillimakkara? Kuluttajaliiton jättivertailussa 123 makkaraa – kauppojen omista merkeistä paljastui yllätys

0:55 Näin grillaat makkaran oikein

Kuluttajaliitto vertaili grillimakkaroiden hintatasoa Suomessa juuri ennen juhannusta. Kauppojen omien merkkien grillimakkarat eivät välttämättä aina ole ne edullisimmat vaihtoehdot.

Kuluttajaliitto selvitti suomalaiskauppojen grillimakkaratarjonnan hintatason vertailemalla 123 grillimakkaran hintaa. Liiton selvityksessä paljastui, että kauppojen väliset hintaerot ovat hyvin maltillisia. Makkaran kilohinta kannattaa kuitenkin tutkia tarkasti, sillä erot tuotteiden välillä voivat olla jopa seitsenkertaiset. Toki hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi tuotteen lihapitoisuus. 

Kuluttajaliitto vertasi 123 grillimakkaran hintaa seitsemässä eri myymäläketjusta.Tiedot kerättiin 9.‒14.6.2021 Helsingissä Malmin Prismasta ja S-Marketista, Malmin Novan Alepasta ja K-Citymarketista, Viikin K-Supermarketista, Pukinmäen K-Marketista ja Malmin Lidlistä. S- ja K-kauppojen hinnat tarkistettiin verkosta, Lidlin myymälästä. Tarjoushintoja ei otettu vertailussa huomioon.Vertailussa ei ollut mukana esimerkiksi ryynimakkaroita, mustiamakkaroita eikä kasvispohjaisia makkaratuotteita.

Mistä kaupasta löytyvät edullisimmat grillimakkarat?

Kuluttajaliiton vertailussa selvisi, että yksittäisten makkarapakettien hinnat vaihtelevat kauppojen välillä keskimäärin vajaat 40 senttiä.Vertailun 123 tuotteesta 51 oli sellaisia, joita myytiin useammassa kuin yhdessä kaupassa. Kauppaketjujen valikoimat vaihtelevat siis suuresti.

Joissain makkaratuotteissa hintaeroa ei ollut lainkaan kauppojen välillä. Esimerkiksi Atria Hiillos perinteistä grillimakkaraa (400 g) myytiin kuudessa vertailun seitsemästä kaupasta, ja sen hinta oli kaikissa tismalleen sama 1,99 euroa. Edullisinta makkarakauppaa ei Kuluttajaliiton mukaan pysty vertailun perusteella nimeämään, sillä valikoimat ovat niin erilaiset. Pikkukaupat osoittautuivat kuitenkin odotetusti hinnakkaammiksi kuin isot marketit.

Vertailun suurin euromääräinen hintaero löytyi Kivikylän Huiluntuhti -grillimakkarasta (400 g). Paketillisen sai vertailun K-Citymarketista 2,19 eurolla, kun Alepassa se maksoi 3,69 euroa. Ero on 1,50 euroa eli noin 1,7-kertainen.

Kilohinnoissa huimat erot: Tässä kolme edullisinta makkaraa

Grillimakkaroiden kilohinnat vaihtelevat vertailun perusteella suuresti ja ne voivat olla mitä tahansa runsaan 2,5 euron ja lähes 20 euron välillä.  Kilohinnaltaan kalleimmaksi makkaraksi vertailussa paljastui Helsingin Makkaratehtaan Iberico Butifarra -grillimakkara (300 g). Sen kilohinta oli ostopaikasta riippuen 19,83‒19,97 euroa. Myös Lecker minibratwurstin (250 g) kilohinta on korkea, 19 euroa.

Alle 2,73 euron kilohintaan voi ostaa kolmea eri grillimakkaraa: HK Poprilli -grillimakkaraa (400 g), Atria Atrilli -grillimakkaraa (400 g) ja Lidl Dulano -grillimakkaraa (400 g).

Kilohinta ei kerro koko totuutta! Makkaroiden hintaan vaikuttaa muun muassa tuotteen lihapitoisuus. Edullisimmissa makkaroissa on yleensä vähemmän lihaa.

Vertailun perusteella grillimakkaran kilohinta on keskimäärin noin 9,35 euroa.

Atrialta edullisimmat makkarat, kauppojen omissa merkeissä isoja eroja

Vertailussa mukana olleet 123 tuotetta ovat Kuluttajaliiton mukaan peräisin noin 20 eri valmistajalta. Edullisin valmistajista on otoksen perusteella Atria, jonka makkaroiden kilohinta oli keskimäärin 6,07 euroa. Vertailussa oli mukana 18 Atrian tuotetta. Toiseksi halvimmaksi vertailussa ylsi Snellman 8,88 euron kilohinnallaan ja kalleimmaksi puolestaan HK 10,18 euron kilohinnalla. Snellmanin tuotteita oli vertailussa mukana 11 kappaletta ja HK:n tuotteita 20.

Kauppaketjujen omien merkkien makkarat eivät välttämättä olleet niitä halvimpia. Kuluttajaliiton mukaan esimerkiksi Pirkka-makkarat ovat kilohinnaltaan kalliimpia kuin esimerkiksi Atrian tai Snellmanin tuotteet. Lidlin Grillimaisteri- ja Dulano-makkarat sekä S-ryhmän Kotimaista-grillimakkara ovat kyllä kilohinnaltaan edullisempia kuin kaikki vertailun tuotteet keskimäärin.

Lähde: Kuluttajaliitto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja