Suomalaistutkimus: Mustikoista paljastui huikea terveyshyöty

mustikka,-krapula
Shutterstock

Itä-Suomen yliopiston juuri julkaiseman tutkimuksen mukaan mustikasta on löytynyt uusi, yllättävä terveyshyöty.

Mustikkaa pidetään suomalaisten metsien superruokana – eikä turhaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan mustikoiden syöminen vähentää runsasrasvaisen ruokavalion haittoja.

Suomen metsien superruoka

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että mustikoiden syömisellä on hyödyllisiä vaikutuksia sekä verenpaineeseen että ravitsemusperäisiin tulehdusvasteisiin.

Matala-asteinen tulehdustila ja kohonnut verenpaine löytyvät usein lihavuuteen liittyvien sairauksien taustalta. Tutkimuksessa selvitettiin hiirillä, millaiset vaikutukset suomalaisen metsämustikan syönnillä on terveyteen, jos ravinto on pääosin hyvin rasvaista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin näiden ruokavalioiden vaikutuksia tulehduksiin liittyviin soluihin ja niiden määriin. Lisäksi tutkittiin mustikkaa sisältävän rasvaisen ruokavalion vaikutuksia soluvälittäjäaineina toimivien sytokiinien pitoisuuksiin, systoliseen verenpaineeseen, sokerin sietokykyyn, insuliiniherkkyyteen ja painonnousuun.

Huikeat terveysvaikutukset

Runsasrasvaista rehu vaikutti tutkimuksessa oletetulla tavalla nostaen painoa. Ruokavalio aiheutti myös haitallisia muutoksia sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, tulehdustekijöihin ja verenpaineeseen. Mustikan todettiin kuitenkin vähentävän rasvaisen ruokavalion tulehdusta lisäävää vaikutusta. Tutkimustulosten perusteella mustikka ehkäisee myös rasvaisen rehun aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Mustikan terveysvaikutusten on arveltu johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista. Metsämustikka on siinä mielessä terveellisempi valinta kuin pensasmustikka, että se sisältää antosyaani-nimisiä polyfenoleita moninkertaisesti kaupallisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.

Lähde: STT/Itä-Suomen yliopisto

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja