Suomalaistutkija kehitti "täydellisen proteiinin" – yllättävä kinkun korvike lihaa välttäville!

punajuuri
Jos et halua korvata kinkkua kasvisvaihtoehdolla, ripottele proteiinia muiden ruokalajien joukkoon. Shutterstock

Kasvissyöjäkin kaipaa proteiinia lautaselleen, muistuttaa suosittua vegaaniruokablogia kirjoittava Elina Innanen. 

Moni sekasyöjä pohtii parhaillaan, mitä tarjota jouluna kylään tulevalle kasvissyöjälle. Vaihtoehtoja onneksi riittää, eikä kasvisruokien kokkaaminen ole sen vaikeampaa kuin liharuokienkaan.

Suosittua vegaaniruokablogia Chocochiliä kirjoittava Elina Innanen vinkkaa kokeilemaan seitanpaistia tai savutofua.

– Seitanista eli vehnäproteiinista voi tehdä vegaanisen joulukinkun. Jos haluaa, seitanpaistin voi kääräistä myös lehtitaikinan sisälle. Erinomaisesti toimii myös esimerkiksi vaikkapa pähkinöillä kuorrutettu savutofu. 

– Kasvisruokien valmistaminen ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan, vaan yleensä jopa päinvastoin. Erikoiskaupoista löytyy myös valmiita seitankinkkuseoksia, joista vegekinkku on helppo valmistaa itse. Jos ei halua tehdä itse alusta asti, löytyy valmiita kasviskinkkujakin nykyään kaupoista. 

Kinkkua ei ole pakko korvata

Innanen muistuttaa, etteivät pelkät salaatit riitä kasvissyöjän ateriaksi. 

– Ei kai kukaan jouluna halua syödä pelkkää salaattia? Kasvissyöjäkin kaipaa proteiinia lautaselleen. Jos ei halua tehdä kasviskinkkua, proteiininlähteitä voi laittaa muidenkin ruokien joukkoon. Rosollin sijaan voi tehdä esimerkiksi lämpimän, savutofulla höystetyn punajuurisalaatin, pavuista ja pähkinöistä valmistettuja pyöryköitä ja marinoituja papuja. 

29-vuotias Innanen on ollut kasvissyöjä 13-vuotiaasta asti ja vegaani lähes yhtä kauan. Viiden tähden vegaani -kirjan kirjoittanut bloggaaja suosittelee kokeilemaan myös omia lempiherkkujaan kvinoa-porkkanalaatikkoa sekä mantelimassalla ja hillolla täytettyjä joulutorttuja.

Nyhtökaurasta uusi hitti?

Ensi jouluna kasvisruokailijoille löytyy jälleen uusi vaihtoehto kasviproteiiniksi. Elintarvikekemisti Reetta Kivelä Gold&Green Foods Ltd:stä on kehittänyt pohjoisessa kasvavista pavuista ja kaurasta proteiinin, josta kaavaillaan haastajaa jauhelihalle. Tuotetta kutsutaan nyhtökauraksi.

– Valmistamme täydellistä proteiinia. Kaura muodostaa palkokasvien kanssa ravitsemuksellisesti ylivoimaisen parin. Proteiini on lisäksi hyvän makuista, Kivelä kertoo Tutkijayrittäjä-sivustolla.

Innanen ei ole uutta nyhtökauraa vielä maistanut.

– En ole vielä itse ehtinyt testaamaan, mutta on tosi hienoa, että kotimaisiakin vaihtoehtoja tulee koko ajan lisää! 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.