Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten yleinen pizzavirhe kauhistuttaa Italiassa – täysin väärä tapa valmistaa tomaattikastike

Shutterstock
Julkaistu 02.04.2016 14:06

MTV LIFESTYLE

Pizzaan valmistettavaa tomaattikastiketta ei kannata missään nimessä hauduttaa, muistuttavat asiantuntijat.

Moni suomalainen ostaa pizzakastikkeensa kaupasta purkkitavarana. Todellisen pizzanystävän kannattaa kuitenkin nähdä hieman vaivaa ja kokeilla kastikkeen valmistamista itse – se kun ei paljoa vaadi ja onnistuu kömpelömmältäkin kotikokilta.

Tomaattikastiketta ei saisi hauduttaa

Täydellisen pizzan maailmaan perehtyneet, suositun Pizze-kirjan kirjoittajat Saku Tuominen ja Luca Platania paljastavat teoksessa, miten syntyy maailman paras tomaattikastike.

RESEPTI: Näin valmistat maailman parhaan tomaattikastikkeen

– Vähän tomaattia, oliiviöljyä, suolaa, basilikaa ja valkosipulinkynsi. Siinä siis kaikki. Ei kokoon keittämistä, ei mitään kikkailua. Osa käyttää sauvasekoitinta, mutta perinteinen napolilainen tapa on soseuttaa kastike käsin. 

Kun suomalaiset pizzagurut paljastivat Napolin vierailunsa yhteydessä italialaisille ammattilaisille suomalaisten yleisen tavan valmistaa tomaattikastike, saivat he kauhistuneen reaktion.

shutterstock_132279644Shutterstock

– Kun kerroimme (pizzamestari) Franco Pepelle, että monet suomalaiset hauduttavat  pizzan tomaattikastiketta useita tunteja, hän pudisteli päätään ja sanoi: ”No No No! Ei missään tapauksessa. Sehän pilaa kaiken raikkauden.”

Kastike kannattaa valmistaa purkkitomaateista

Kastikkeen hauduttaminen siis voi pahimmillaan huonontaa sen laatua, koska kastikkeesta tulee tunkkaisempaa. Pizzagurut muistuttavat myös, ettei kastiketta kannattaisi valmistaa tomaattimurskasta.

– Oikeaoppinen tomaattikastike tehdään Italiassa, myös Napolissa, lähes poikkeuksetta kuorituista tölkkitomaateista, pomodori pelati. Eikä mitä tahansa tomaateista. Napolissa pizzeriat saavat käyttää ainoastaan alkuperäluokitelluista San Marzano -tomaateista tehtyä kastiketta. Vera Pizza Napoletana -yhdistys ei hyväksy jäsenikseen pizzerioita, jotka käyttävät muita tomaattilajikkeita, Tuomisen ja Platanian Pizze-kirjassa kerrotaan.

Lähde: Pizze, Saku Tuominen & Luca Platania (Otava, 2015)

1:35Tee pizzaa kuin ammattilainen

Lisää aiheesta:

Näin pizzakastikkeelle ei saa tehdä: "Ei missään tapauksessa"Kokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"Katjan uunipeltikikka ja pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen paras valmistustapa – onko tässä salaisuus täydelliseen pizzaan?Pizzaperjantai? Paras tomaattikastike pizzalle sisältää salaisen ainesosan, jota et tullut ajatelleeksiItalialaiset kauhuissaan: Suomalaisilla täysin väärä tapa valmistaa tomaattikastike pizzaan – ”Ei missään tapauksessa”Italialaiset tyrmäävät suomalaisten valmistustavan: Älä koskaan tee pizzan tomaattikastikkeelle näin!
TomaattikastikePizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Tomaattikastike
  • 11.08.201809:32
    Ruoanlaitto

    Älä osta valmiina! Astetta terveellisempi tomaattikastike syntyy edullisesti kotikeittiössä

  • 22.07.201808:01
    Ruoanlaitto

    Jamie Oliverin supertomaattikastike on arjen pelastus – ”loistava pakastimen ruokapilari”

  • 18.05.201817:29
    Pasta

    Älyttömän helppo pastakastike – tarvitset vain kolme ainesosaa

  • 25.10.201709:32
    Makuja

    Suomessakin suosittujen tomaattimurskien tomaatit kerätään epämääräisissä oloissa – sorto alkoi paljastua työntekijän kuoleman jälkeen

  • 11.09.201720:02
    Ruoanlaitto

    Salainen ainesosa tekee tomaattikastikkeesta parempaa – ja se ei ole sokeri