Suomalaisten ruokakauppojen vihannesosastoilla poikkeuksellinen trendi: "Yllättävä ero"

vihannestiski
Shutterstock

Suomalaisten ruokakauppojen vihannesosastoillla vihannesten saatavuus on usein erityisen hyvä ympäri vuoden – toisin kuin muualla maailmassa.

Italian Piemontessa asuva viininviljelijä Riikka Sukula kertoo Makuja.fi-sivustolle yllättyneensä maaliskuisen Suomen-vierailunsa aikana siitä, kuinka kattavasti suomalaisissa ruokakaupoissa on tarjolla erilaisia vihanneksia. Italiassa asiat ovat toisin.

– Kun joku asia ei ole sesongissa, niin sitten sitä ei yksinkertaisesti saa. Se on yllättävä ero! Usein suomalaiset luulevat toisinpäin, Sukula toteaa.

Italiassa eletään sesongin mukaan – myös vihannesosastolla

Kasviskeittokirjan Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä  Alex Niemisen kanssa juuri julkaissut Sukula on kiinnittänyt huomiota siihen, että italialaisissa ruokakaupoissa tarjonta vaihtelee merkittävästi sesongin mukaan.

– Italiassa näkyvät sesongit valtavan paljon korostuneemmin, kuin mitä näen täällä Suomessa tällä hetkellä. Valkoista parsaa saa jo nyt maaliskuun alussa! Sukula ihmettelee.

Italiassa perheineen asuva Sukula saa kuulla usein kommentteja siitä, että Italiassa on hurjasti tuoreita vihanneksia tarjolla koko ajan. Hän joutuu toppuuttelemaan ihastelijoita.

– Siellä sesongit ovat todella kärjistyneesti esillä, koska sinne tuodaan aika vähän vihanneksia ulkomailta toreille ja supermarketteihinkin, Sukula selittää.

Sukula kokee italialaisten ja suomalaisten ruokakauppojen vihannestiskeissä havaittavia eroja sekä positiivisina että tietyllä tapaa myös negatiivisina.

– Se ehkä vie sitä riemua niiden sesonkien alkamisesta vähän pois. Minua ilahduttaa Italiassa valtavasti se, kun jonkun tuotteen sesonki alkaa. Silloin sitä on ihan mielettömästi – kaikki torikojut ja tienvarretkin usein täynnä, Sukula kertoo.

Suomalaiset saavat kuitenkin olla tietyssä mielessä erityisen tyytyväisiä ruokakauppojen ympärivuotiseen tarjontaa. Kaikkialla esimerkiksi parsaa ei ole mahdollista valmistaaa mihin aikaan vuodesta tahansa.

– Valikoima on tällä hetkellä todella hieno Suomessa minun mielestäni. Se, että ovatko ne kaikki aina hyviä, on eri asia, mutta kaikkea kyllä täältä saa, Sukula toteaa.

Riikka ja Jyrki Sukulan tilan Sukula Barolo Meriame 2010 -viini valittiin juuri Italiassa 100 merkittävimmän viinin joukkoon. Viini sai myös arvostetun Vuoden yllättäjä -maininnan arvostetussa Veronelli-oppaassa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja