Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten ruokakauppojen vihannesosastoilla poikkeuksellinen trendi: "Yllättävä ero"

Shutterstock
Julkaistu 17.03.2015 15:10
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Suomalaisten ruokakauppojen vihannesosastoillla vihannesten saatavuus on usein erityisen hyvä ympäri vuoden – toisin kuin muualla maailmassa.

Italian Piemontessa asuva viininviljelijä Riikka Sukula kertoo Makuja.fi-sivustolle yllättyneensä maaliskuisen Suomen-vierailunsa aikana siitä, kuinka kattavasti suomalaisissa ruokakaupoissa on tarjolla erilaisia vihanneksia. Italiassa asiat ovat toisin.

– Kun joku asia ei ole sesongissa, niin sitten sitä ei yksinkertaisesti saa. Se on yllättävä ero! Usein suomalaiset luulevat toisinpäin, Sukula toteaa.

Italiassa eletään sesongin mukaan – myös vihannesosastolla

Kasviskeittokirjan Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä  Alex Niemisen kanssa juuri julkaissut Sukula on kiinnittänyt huomiota siihen, että italialaisissa ruokakaupoissa tarjonta vaihtelee merkittävästi sesongin mukaan.

– Italiassa näkyvät sesongit valtavan paljon korostuneemmin, kuin mitä näen täällä Suomessa tällä hetkellä. Valkoista parsaa saa jo nyt maaliskuun alussa! Sukula ihmettelee.

Italiassa perheineen asuva Sukula saa kuulla usein kommentteja siitä, että Italiassa on hurjasti tuoreita vihanneksia tarjolla koko ajan. Hän joutuu toppuuttelemaan ihastelijoita.

– Siellä sesongit ovat todella kärjistyneesti esillä, koska sinne tuodaan aika vähän vihanneksia ulkomailta toreille ja supermarketteihinkin, Sukula selittää.

Sukula kokee italialaisten ja suomalaisten ruokakauppojen vihannestiskeissä havaittavia eroja sekä positiivisina että tietyllä tapaa myös negatiivisina.

– Se ehkä vie sitä riemua niiden sesonkien alkamisesta vähän pois. Minua ilahduttaa Italiassa valtavasti se, kun jonkun tuotteen sesonki alkaa. Silloin sitä on ihan mielettömästi – kaikki torikojut ja tienvarretkin usein täynnä, Sukula kertoo.

Suomalaiset saavat kuitenkin olla tietyssä mielessä erityisen tyytyväisiä ruokakauppojen ympärivuotiseen tarjontaa. Kaikkialla esimerkiksi parsaa ei ole mahdollista valmistaaa mihin aikaan vuodesta tahansa.

– Valikoima on tällä hetkellä todella hieno Suomessa minun mielestäni. Se, että ovatko ne kaikki aina hyviä, on eri asia, mutta kaikkea kyllä täältä saa, Sukula toteaa.

Riikka ja Jyrki Sukulan tilan Sukula Barolo Meriame 2010 -viini valittiin juuri Italiassa 100 merkittävimmän viinin joukkoon. Viini sai myös arvostetun Vuoden yllättäjä -maininnan arvostetussa Veronelli-oppaassa.

Lisää aiheesta:

Suomalaistuotteita viedään nyt superjahdeille – näitä ruokia ja juomia miljardöörit himoitsevatKukkakaalin kilohinta nyt jopa alle euron – halvalla hinnalla kääntöpuoli: "Ei siitä ehkä ihan turpaan tule, mutta…"Huippukokki Jenni Tuominen laittaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja kalaaMaria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"Bloggaajalta raju purkaus ruokakauppojen valikoimista: "Suomalaiset rakastavat vakuumia"Suomalaisten suosikkivihannes vaihtaa väriä – näistä ennustetaan vuoden 2016 ruokatrendejä
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli