Suomalaisten ruokakauppojen erikoisuus: "Todella helppo, halpa ja monikäyttöinen"

kaura
Shutterstock

Kaurahiutaleet ovat suomalaisille hyvin tuttu raaka-aine, jota syödään monessa kodissa lapsesta saakka. Kaikkialla maailmassa hyvin terveellisiä ja edullisia kaurahiutaleita ei kuitenkaan ole saatavilla.

Suomessa moni perhe aloittaa aamunsa terveellisellä kaurapuurolla, ja kaurahiutaleet tunnetaan täällä hyvin. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on tästä hyvin iloinen, sillä ulkomailla tilanne on usein toinen.

– Monista kaupoista (ulkomailla) et löydä ihan tavallisia kaurahiutaleita muuta kuin niin sanotulta hörhöosastolta tai erikoiskaupoista, Partanen kertoo.

– Suomi on onneksi tässä hyvällä mallilla, Partanen toteaa.

"Sopii lähes kaikille"

EU:ssä hyväksytyt terveysväitteet kaurasta:

1. väite: Kauran sisältämä beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.

2. väite: Kauran sisältämän beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen ja tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita.

3. väite: Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

4. väite: Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

Kaurahiutaleilla on tutkitusti lukuisia terveyshyötyjä, joiden vuoksi Partanen suositteleekin niitä osaksi terveellistä ruokavaliota. Hyvin kuitupitoinen kaura tekee hyvää erityisesti vatsalle.

– Kaura on pehmeää, liukoista kuitua, eli se huoltaa suolen pintaa ja sitä kautta tasapainottaa suoliston tila. Kaura on myös todella helppo, halpa ja monikäyttöinen, hän listaa.

– Kaikissa viljavalmisteissa on myös proteiinia ja aminohappokoostumus on kaurassa erinomainen, hän jatkaa.

Kaurassa on muihin viljoihin verrattuna myös se hyvä puoli, että se sopii usein myös erityisen herkkävatsaisille.

– Se itseasiassa sopii lähes kaikille. En ole ikinä laskenut, että kuinka monta potilasta minun vastaanotollani on reilun kymmenen vuoden aikana käynyt, mutta olen elämäni aikana tavannut kolme tai neljä ihmistä, joille kaura ei sovi.

– Se on hyvin harvoin allergisoivaa ja sillä tavalla viljoista hyvin siedetty – jos puhutaan kotimaisista viljoista, Partanen toteaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.