Suomalaisten ruokakauppojen erikoisuus: "Todella helppo, halpa ja monikäyttöinen"
Kaurahiutaleet ovat suomalaisille hyvin tuttu raaka-aine, jota syödään monessa kodissa lapsesta saakka. Kaikkialla maailmassa hyvin terveellisiä ja edullisia kaurahiutaleita ei kuitenkaan ole saatavilla.
Suomessa moni perhe aloittaa aamunsa terveellisellä kaurapuurolla, ja kaurahiutaleet tunnetaan täällä hyvin. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on tästä hyvin iloinen, sillä ulkomailla tilanne on usein toinen.
– Monista kaupoista (ulkomailla) et löydä ihan tavallisia kaurahiutaleita muuta kuin niin sanotulta hörhöosastolta tai erikoiskaupoista, Partanen kertoo.
– Suomi on onneksi tässä hyvällä mallilla, Partanen toteaa.
"Sopii lähes kaikille"
EU:ssä hyväksytyt terveysväitteet kaurasta:
1. väite: Kauran sisältämä beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
2. väite: Kauran sisältämän beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen ja tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita.
3. väite: Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
4. väite: Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.
Kaurahiutaleilla on tutkitusti lukuisia terveyshyötyjä, joiden vuoksi Partanen suositteleekin niitä osaksi terveellistä ruokavaliota. Hyvin kuitupitoinen kaura tekee hyvää erityisesti vatsalle.
– Kaura on pehmeää, liukoista kuitua, eli se huoltaa suolen pintaa ja sitä kautta tasapainottaa suoliston tila. Kaura on myös todella helppo, halpa ja monikäyttöinen, hän listaa.
– Kaikissa viljavalmisteissa on myös proteiinia ja aminohappokoostumus on kaurassa erinomainen, hän jatkaa.
Kaurassa on muihin viljoihin verrattuna myös se hyvä puoli, että se sopii usein myös erityisen herkkävatsaisille.
– Se itseasiassa sopii lähes kaikille. En ole ikinä laskenut, että kuinka monta potilasta minun vastaanotollani on reilun kymmenen vuoden aikana käynyt, mutta olen elämäni aikana tavannut kolme tai neljä ihmistä, joille kaura ei sovi.
– Se on hyvin harvoin allergisoivaa ja sillä tavalla viljoista hyvin siedetty – jos puhutaan kotimaisista viljoista, Partanen toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan