Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiskokki muistuttaa vähärasvaisesta ja edullisesta raaka-aineesta: "On täyttä hulluutta olla käyttämättä sitä"

Ruslan Olinchuk | OlinchukR@gmail.com
Julkaistu 28.03.2015 18:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Hauki mielletään usein ruotoiseksi ja kuivaksi, mutta tästä kotimaisesta kalasta saa valmistettua helposti maukkaita aterioita. Lue Harri Syrjäsen vinkit hauen valmistamiseen. 

Hauki on monipuolinen kala, jota on saatavilla runsaasti ympäri Suomea. Hauesta voi loihtia monipuolisesti niin arki- kuin juhlaruokiakin. 

Eettistä ja ekologista

Hauki on yleinen kala koko maassa, ja sitä saadaan ympäri vuoden. Paras pyyntiaika on kuitenkin lokakuusta toukokuulle. 

– Haukea tulee paljon, joten on täyttä hulluutta olla käyttämättä sitä, kertoo kokki Harri Syrjänen. 

Hauen syöminen on eettistä ja ekologista. Kotimaisissa järvissä kasvanut hauki on edullista lähiruokaa. 

Oikein valmistettuna hauesta saadaan kuitenkin helposti maukasta ruokaa niin paistettuna, kuin uunissa valmistettuna.

Hauki on vähärasvainen ja maultaan mieto

Moni pelkää hauen valmistamista sen ruotoisuuden vuoksi. Ruodot irtoavat kuitenkin kalasta helposti, kunhan kala on paloiteltu oikein. Hauen paistaminen vaatii hieman opettelua ja tarkkuutta. 

– Hauesta on tosi vaikea saada paistamalla mehukasta. Jos sisälämpötila ei ole aivan oikea, kalasta tulee todella kuiva, Syrjänen huomauttaa.


Hauen sisälämpötila ei saisi ylittää 60 astetta, sillä liikaa lämmetessä kalan rakenne muuttuu puuromaiseksi. Vaikka hauen paistaminen voi tuntua vieraalta ajatukselta, lopputulos on useimmiten maukas.

– Hauki on kokille vaikea ja kriittinen kala. Sen valmistaminen vaatii vähän opettelemista ja tosi tarkkaa paistoa, mutta toisaalta hauessa on aivan oma, ainutlaatuinen makunsa. 

Murekkeena mehukkain

Varmimman lopputuloksen saa käyttämällä haukea jauhettuna murekkeisiin ja pyöryköihin, jolloin kalasta saa helposti ruodottoman aterian. 

– Tosiasia on, että hauki on murekkeena mehukkain ja paras, Syrjänen toteaa. 

Haukiruokiin kannattaa käyttää alle parikiloisia kaloja, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. 

KOKEILE HERKULLISIA HAUKIRESEPTEJÄ:
Haukimureke

Uunissa paistettu kokonainen hauki 

Piparjuurihauki

Harri Syrjäsen Saaristoruokaa -ohjelman toinen tuotantokausi alkaa MTV3-kanavalla 21.4. klo 21.

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa ostaa tätä kalaaKalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaVain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle Aiotko grillata kalaa? Yksi oleellinen apuväline kannattaa kaivaa kaapista: "Pysyy todennäköisemmin myös mehevänä" Edullinen ja superhyvä raaka-aine, jonka suomalaiset ovat ymmärtäneet täysin väärin: "Yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa"
KalaLähiruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?