Suomalaisbaarien uudet hittijuomat: Näitä drinkkejä trenditietoiset tilaavat juuri nyt

cocktailit
Aidot maut ja raaka-aineet ovat nyt kova sana drinkkimaailmassa. Shutterstock

Drinkeissä keskitytään nyt laadukkaisiin raaka-aineisiin korkean alkoholipitoisuuden sijaan. Lue mitkä ovat tällä hetkellä trenditietoisen juomavalinnat.

Juomatrendeissä pinnalla ovat nyt aidot ja raikkaat maut, Turkulaisen Old Bank-ravintolan baarimestari ja ravintola-alan opettaja Tanja Raunio kertoo. Trendidrinkeistä löytyy nyt marjoja, yrttejä ja tuoreita raaka-aineita.

– Enää ei välttämättä kaivata kovin vahvoja juomia, vaan keskitytään laadukkaisiin raaka-aineisiin.

Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää voitokasta, muun muassa mesiangervoa ja koivunlehteä sisältävää Napue Giniä.

Hyvin suosittu juoma on myös seljankukkaa ja Proseccoa sisältävä juoma Hugo. Nykyisin raaka-aineita käytetään myös maltillisemmin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Vaikutteita maailman cocktail-pääkaupungeista

Suomen juomakulttuuri saa paljon vaikutteita muualta Euroopasta. Raunio uskookin, ettei Suomi enää nykyisin tule kovin paljoa jäljessä muuta maailmaa juomakulttuurissa.

Turussa saadaan vaikutteita Tukholmasta, Helsingissä enemmänkin Berliinistä, Lontoosta ja New Yorkista. Nämä kaupungit ovatkin maailman cocktail-pääkaupunkeja.

– Suomalaiset baarimestarit käyvät paljon Berliinissä imemässä vaikutteita, Raunio kertoo.

Nykyisin ihmiset myös matkustelevat yhä enemmän, ja tuovat sitä kautta vaikutteita Suomeen. Muotia ovat nyt itsetehdyt siirapit ja bitterit.

Retrodrinkit suosiossa – paluu sadan vuoden taakse

Myös niin kutsuttujen retrodrinkkien suosio on kasvussa. Tällä ei suinkaan tarkoiteta juuri niitä paljon puhuttuja 1980-luvun neonvärisiä juomia, vaan drinkkejä jopa sadan vuoden takaa. Puhutaan termistä cocktail-arkeologia, eli paluu 1800–1900-luvun juomiin.

– On tutkittu mitä juotiin ja miten drinkit tehtiin ennen Yhdysvaltain kieltolakia, Raunio kertoo.

Maailmalta löytyy myös baareja, joissa vanhaa teemaa on jatkettu juomista aina tarjoilijoiden pukeutumiseen asti. Klassikoista Camparia, vermuttia ja giniä sisältävä negroni on esimerkiksi tämän hetken kuumin juttu.

– Katkerot ovat sellaisia juomia joissa on tosi rikas makumaailma. Esimerkiksi Campari on todella hieno juoma, Raunio kertoo.

”Viski on kestosuosikki”

Juomatrendit eivät muutu joka viikko, vaan pysy melko pitkään samana. Löytyy myös paljon kestosuosikkeja, joiden suosiolle ei näy loppua.

– Viski on kestosuosikki, mutta viskicocktailit ovat nyt hävinneet ginille, Raunio kertoo.

Uusi trendi on valmistaa ikäännytettyjä cocktaileja. Aivan nopeasti nämä juomat eivät valmistu, vaan avainsanana on usean kuukauden mittainen kypsytys.

– Drinkit tehdään tynnyriin tai sinetöidään pulloon, ja avataan vasta puolen vuoden päästä.

Lopputuloksena on aivan ainutlaatuinen makuelämys, jota ei aivan joka paikasta saa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja