Suomalaisasiantuntijat: Oluella on yllättäviä terveysvaikutuksia

Olut voi olla kohtuullisesti nautittuna yllättävän terveellistä, suomalaisasiantuntijat kertovat.

Moni ruoka tai juoma on kohtuudella nautittuna terveellistä. Kohtuullisen oluenjuonnin katsotaan tutkimustulosten valossa vahvistavan esimerkiksi luita. Olut sisältää luille tärkeää piitä, joka ehkäisee luukatoa. Tutkimusten mukaan liiallinen oluenjuonti taas vastaavasti lisää luunmurtuman riskiä. Juomisen tahdilla on siis väliä.

– Piitä löytyy ohran kuorikerroksesta, josta se siirtyy oluen valmistusprosessin aikana juomaan. Pii on oluessa helposti liukenevassa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Etenkin ohramaltaista tehty olut voikin olla merkittävä piin lähde, sanoo viljateknologian professori Hannu Salovaara Helsingin yliopistosta.

Salovaaran mukaan oluesta löytyvä kalium puolestaan voi vaikuttaa positiivisesti verenpaineeseen.

– Korkea verenpaine johtuu usein natriumista, jota saadaan suolasta. Kalium taas tasapainottaa natriumin vaikutuksia ja voi sitä kautta laskea myös verenpainetta. Kaliumilla on virtsaneritystä lisäävä vaikutus, jolle myös useimmat verenpainelääkkeet perustuvat, Salovaara kertoo.

Olut koostuu suurimmaksi osaksi vedestä

Olut auttaa kohtuullisesti käytettynä myös aivoja. Yhdellä olutannoksella päivässä voi erään tutkimuksen mukaan laskea muistiongelmien kuten esimerkiksi Alzheimerin taudin todennäköisyyttä jopa viidenneksellä. Tutkimukseen osallistuneista 11 000 iäkkäästä naisesta moni ilmoitti myös tuntevan itsensä absolutismin nimeen vannovia ikätovereitaan nuoremmaksi.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan kohtuullinen oluen nauttiminen saattaa alentaa munuaiskivien kehittymisen todennäköisyyttä jopa 40 prosentilla. Oluen munuaisten toimintaa tehostavaa vaikutusta on selitetty oluen korkealla vesipitoisuudella, sillä munuaiskivien kehittymiseen vaikuttaa alhainen nestetasapaino.

– Yksi oluen tärkeimmistä terveyshyödyistä on yksinkertaisesti se, että olut koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, toteaa professori Salovaara.

Oluesta ei ole lääkkeeksi

WHO:n alkoholiasiantuntijana ja Alkoholitutkimussäätiön tutkimusjohtajana toiminut tohtori Kari Poikolainen muistuttaa, että lääkkeeksi jo puhjenneisiin tauteihin oluesta tai muusta alkoholijuomasta harvemmin on.

– Tähän ei ole yleispätevää eikä yksiselitteistä vastausta. Joissain tapauksissa sepelvaltimotautipotilas voi hyötyä pienestä määrästä alkoholia, mutta asiaan vaikuttaa tautidiagnoosin lisäksi taudin vaikeusaste, muut sairaudet, elintavat ja perimä.

Alkoholijuomien terveellisyys riippuu paitsi määrästä ja tottumuksista, myös rytmistä. Poikolaisen mukaan eri alkoholijuomista saatavat terveyshyödyt ovat suurin piirtein samat, jos alkoholimäärä ja juomatapa – rytmi ja vauhti – ovat samoja.

Juo vähän ja hitaasti

Poikolainen toteaa kirjassaan, että terveyden kannalta on merkitystä sillä, juoko esimerkiksi viisi alkoholiannosta nopealla tahdilla vai juoko samat lasilliset kolme tuntia kestävän aterian aikana.

– Suurimmat hyödyt saavutetaan juomalla vähän ja hitaasti, humaltumatta. Ellei kohtuukäyttö onnistu on paras olla raittiina.

Tiistaina järjestetään Brysselissä seitsemäs Beer and Health -symposiumi, jossa esitellään uusinta tutkimustietoa kohtuullisen oluenkulutuksen vaikutuksista terveyteen. Symposiumin järjestää The Brewers of Europe. Lue lisää osoitteessa www.beerandhealth.eu.

Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja