Kruunuhakalaisessa pizzeriassa kehitetty vegaaninen döner eli vöner leviää ympäri Suomen ravintoloita kohti ruokakauppoja, suuria ravintolaketjuja ja jopa Euroopan markkinoita.
Vielä reilu puolitoista vuotta sitten vegaani oli ravintoloitsija Siva Parlarille täysin tuntematon käsite. Ystävänsä innoittamana mies lähti kuitenkin lisäämään vegaanisia pizzoja Kruunuhaan Pizza Expressin valikoimiin. Tuotteet alkoivat kerätä suosiota sosiaalisessa mediassa jo ennen niiden ilmestymistä.
– Meille tuli ravintolaan monia puheluita ja ihmiset tulivat ovelle asti kysymään vegaanipizzojen saatavuudesta, vaikka olimme vasta ilmoittaneet, että saatamme harkita niiden lisäämistä.
Vegaanipizzat olivat heti hittituote. Parlar alkoikin etsiä lisää tietoa vegaaniudesta, ja hän halusi luoda perinteisille lihavaihtoehdoilla vegaaniset vaihtoehdot. Kun pizzat ja falafel olivat jo tarjolla, jäi jäljelle kebab.
Vehnäproteiinista valmistettava lihankaltainen seitan on ollut jo maailmalla pidemmän aikaa tuttu tuote, mutta sitä ei ollut ravintolakäyttöön saatavilla. Parlar päättikin alkaa valmistaa tuotetta itse.
– Rakensin tuotetta omassa ravintolakeittiössä monta kuukautta, lähdin ihan tyhjästä, etsin reseptejä ja käytin omaa kokemustani. Siinä meni viisi kuukautta, että saatiin hyvä resepti aikaiseksi. Maku ja muu löytyivät todella nopeasti, mutta haastetta tuotti koostumus. Minulle oli pääprioriteetti saada se vartaaseen niin, että se pysyy kasassa ja sitä voi leikata suoraan kebabin tavoin.
26-vuotis Parlar kertoo, ettei itse ole koskaan opiskellut tuotekehitystä eikä miehellä ole edes ravintola-alan koulutusta. Kuitenkin 18-vuotiaana aloitettu yrittäjyys ja pitkä ravintola-alan kokemus tarjosivat visioita, ajatuksia ja käytännön osaamista, josta tuotteen kehitys lähti.


