Suklaasta paljastui uusi terveyshyöty – oletko huomannut vaikutuksen?

tumma suklaa
Shutterstock

Nature Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suklaan sisältämä kaakaojauhe voi tehostaa muistin toimintaa.

Suklaan sisältämä kaakaojauhe sisältää paljon tiettyjä flavonoidien alaryhmään kuuluvia flavonoleja, jotka parantavat verenkiertoa. Tämän vaikutuksen todettiin tutkimuksessa ulottuvan myös aivojen toimintaan ja muistin paranemiseen.

Columbian ja New Yorkin yliopistojen yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa saatiin selville, että suuria määriä kaakaojauhetta nauttivien muisti kehittyi. Kaakaojauheen ansiosta aivojen verenkierto parani juuri hippokampuksen alueella aivoissa. Hippokampuksella on keskeinen rooli muistin toiminnassa. Tutkimukseen osallistui 50–69-vuotiaita aikuisia.

20 kiloa suklaata päivässä

Jotta suklaata syömällä saavutettaisiin kaakaojauheen suotuisat muistiin liittyvät vaikutukset, tulisi sitä syödä hyvin korkeita määriä. Riippuen siitä, kuinka kaakaojauhe on valmistettu, voi sen painosta enimmillään kymmenisen prosenttia olla muistille erityisen hyödyllisiä flavonoleja.

– Suklaa ei ole kuitenkaan hyvä lähde syödä näitä flavonoleja. Kalliissa tummassa suklaassa, voi olla 45–80 prosenttia kaakaojauhetta, ja tavallisissa suklaissa on kaakaojauhetta vain noin 5–7 prosenttia, Ohio Staten yliopiston professori Gary L. Wenk kertoo.

Jos kaakaojauheen muistia parantavista vaikutuksista haluaisi saada mahdollisimman paljon irti, tulisi vahvaa kaakaojauhetta syödä peräti kilo päivässä. Vastaavan määrän flavonoleja sisältää hurjat 20 kiloa suklaata. Tästä syystä asiantuntija ei missään nimessä suosittele syömään suklaata suuria määriä, vaikka sillä voisikin olla muistia edistäviä vaikutuksia.

Lähteet: Nature Neuroscience, Black Doctor, Terve.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja