0:23

Suklaasota sai karvaan lopun – Kit Katin valmistaja hävisi 16 vuotta kestäneen oikeustaistelun suklaapatukan muodosta

Nestlé hävisi vuosia kestäneen taistelun Kit Kat -suklaapatukan muotoon liittyvistä oikeuksista.

Tiedätkö, kuinka Tupla-patukka avataan oikein? Katso vastaus videolta.

Keskustelu Kit Kat -suklaapatukan muotoon liittyvistä oikeuksista alkoi, kun Nestlè halusi neljästä pienemmästä suklaapatukasta koostuvaan tuotteeseensa yksinoikeuden ja haki Kit Katille tavaramerkkisuojaa vuonna 2002.

Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 2006, EU-tavaramerkki myönnettiin vihdoin Nestléelle, mutta tämä ei miellyttänyt kaikkia.

Muun muassa suklaamerkit Milkan ja Maraboun omistava Mondelez-yritys ei sulattanut päätöstä, vaan päätti ryhtyä tositoimiin päätöksen pyörtämiseksi.

Mondelez omistaa myös vuodesta 1937 valmistetun norjalaisen Kvikk Lunsj -patukan, joka vastaa ulkomuodoltaan täysin vuonna 1935 markkinoille tullutta Kit Katia.

Vuosien taistelu johti kielteiseen päätökseen

Vuonna 2016 tapaus näytti jo tulleen päätökseen, kunnes molempien osapuolten tyytymättömyys johti Euroopan unionin tuomioistuimelle kohdistettuun valitukseen. Nestlén mukaan sille asetettuja vaatimuksia oli mahdoton saavuttaa, kun taas Mondelez oli sitä mieltä, että Kit Kat oli päätöksissä luokiteltu suklaan sijaan keksiksi.

Nyt, 16 vuotta kestäneen suklaasodan päätteeksi tuomioistuin on tullut siihen tulokseen, että Kit Kat -patukan muoto ei ole oikeutettu EU-tavaramerkkiin.

Tämä saattaa johtaa siihen, että pian kaupoista voi löytyi paljonkin muodoltaan Kit Katia vastaavia tuotteita. 

Mielenkiintoinen yksityiskohta tapauksessa on se, että vaikka Mondelez teki kaikkensa, jotta kilpailija ei saisi omalle tuottelleen tavaramerkkiä, yritys on itse paraikaa hakemassa suojaa Toblerone-suklaan muodolle. 

Lähteet: BBC, Reuters

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja