Suklaa loppuu maailmasta: Tutkijat paljastavat milloin katastrofi uhkaa

shutterstock_331117940
Shutterstock

Jos kaakaopuita ei saada jalostettua kestävämmiksi, uhkaa ilmastonmuutos viedä suklaan maailmasta.

Suklaajätti Mars Inc on ryhtynyt yhteistyöhön Kalifornian yliopiston kanssa pelastaakseen kaakaopuut. Tutkijat ovat nimittäin ennustaneet, että kaakao voi kadota maapallolta kokonaan jo vuoteen 2050 mennessä. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n tutkijoiden mukaan syynä kaakaokasvin sukupuuttoon on ilmastonmuutos.

Vielä on kuitenkin toivoa: tutkijat yrittävät nyt yhdessä maailman suurimpien suklaavalmistajien kanssa kehitellä metodeita, jotka pelastavat tulevaisuuden kaakaopapusadot. Kalifornian ylipistossa on kehitetty teknologia, jonka avulla pystytään muuttamaan kaakaopuun dna:ta. Tämä muutos edesauttaa sitä, että kaakaopuu selviäisi myös lämpenevässä ilmastossa. Nykypäivänä suurin osa maailman suklaasta tulee Länsi-Afrikasta, jossa kaakaopuut kasvavat alueen sademetsissä.

NOAA on kuitenkin varoittanut, että 89,5 prosenttia nykyisestä kaakaon viljelyalasta ei ole enää käyttökelpoista vuonna 2050. Tutkijat suosittelevatkin viljelijöitä panostamaan nyt tiettyihin kaakaolajikkeisiin, jotka kestävät paremmin kuivuutta.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja