Stop herkuttelulle! Näin helposti selätät makeanhimon

karkit
Jos mielesi tekee usein makeaa, kannattaa kiinnittää huomiota omiin ruokailutottumuksiin. Colourbox

Lupasitko vähentää herkuttelua, mutta sorruit taas palaveripullaan ja nappasit iltapäivän väsymykseen suklaapatukan? Syy herkkuhimoon voi löytyä hormoneista. 

Syy sokerinhimoon voi löytyä, kun tarkastellaan lähemmin hormoneita. Makeiden herkkujen syöminen nimittäin lisää mielihyvähormoni dopamiinin määrää aivoissamme. 

Omaa sokerinkäyttöä kannattaakin tarkkailla, sillä sokeririippuvuutta voidaan verrata jopa alkoholi- tai huumeriippuvuuteen. Sokeririippuvaisten henkilöiden pitää saada sokeria yhä useammin ja suurempia määriä. Avain sokerihimosta irtipääsemiseen löytyy kuitenkin lähempää kuin luuletkaan. 

"Jos ateria ei tuota mielihyvää, se pitää hakea jostain muualta" 

Monet asiat, kuten juominen ja liikkuminen liittyvät dopamiiniin. Tätä tietoa voidaan käyttää hyväksi silloin, kun herkuttelua halutaan vähentää tai tavoitteena on pudottaa painoa. 

– Jos syö maistuvaa ruokaa, josta tulee hyvä olo, tekee vähemmän mieli herkkuja, kuten sokeria ja rasvaa, kertoo ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulún.

Avain herkkujen vähentämiseen löytyykin siis terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta. Ruoan tulee myös maistua hyvältä, muuten herkkuhimo iskee taatusti. 

– Jos aterian syöminen ei tuota mielihyvää, se pitää hakea jostain muualta, Paulún toteaa. 

Asiantuntijan mukaan on erittäin tärkeää, että ruoka maistuu hyvälle, eikä se ole yksitoikkoista. 

– Jos yritetään syödä niin sanotusti terveellisesti, eli syödään vähäkalorisia ja mauttomia ruokia, mieli tekee suklaata, koska ihminen tarvitsee dopamiinia jostain. 

Paulún toteaa, että kun syö terveellistä, maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa, herkkuhimot katoavat kuin itsestään. 

Viikon jälkeen helpottaa

Toinen sokerinhimoon liittyvä hormoni on nimeltään greliini. Tämä hormoni saa meidät himoitsemaan yhä enemmän sokerisia ruokia. Tämä hormoni oli Paulúnsin mukaan ihmiselle hyväksi silloin, kun saimme kaiken sokerin luonnollisista lähteistä, mutta ei enää nykypäivänä.

– Jos syöt makeaa useampana päivänä, sinun pitää saada sitä myös seuraavana ja sitä seuraavana päivänä. Jos luopuu sokerista kokonaan, hormonitaso palautuu normaaliksi noin viikossa. Sen jälkeen sokerista irti pääseminen on paljon helpompaa.

Aivan totaalisesti kaikesta makeasta ei kannata luopua. Luonnolliset sokerit, kuten hedelmistä saatavat sokerit ovat Paulún mukaan tutkitusti hyväksi elimistöllemme. Hedelmistä saa muun muassa paljon vitamiineja ja kuitua.

– Juomalla virvoitusjuomaa tai täysmehua saat saman määrän kaloreita, mutta terveysvaikutukset ovat täysin erilaiset.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja