Lupasitko vähentää herkuttelua, mutta sorruit taas palaveripullaan ja nappasit iltapäivän väsymykseen suklaapatukan? Syy herkkuhimoon voi löytyä hormoneista.
Syy sokerinhimoon voi löytyä, kun tarkastellaan lähemmin hormoneita. Makeiden herkkujen syöminen nimittäin lisää mielihyvähormoni dopamiinin määrää aivoissamme.
Omaa sokerinkäyttöä kannattaakin tarkkailla, sillä sokeririippuvuutta voidaan verrata jopa alkoholi- tai huumeriippuvuuteen. Sokeririippuvaisten henkilöiden pitää saada sokeria yhä useammin ja suurempia määriä. Avain sokerihimosta irtipääsemiseen löytyy kuitenkin lähempää kuin luuletkaan.
"Jos ateria ei tuota mielihyvää, se pitää hakea jostain muualta"
Monet asiat, kuten juominen ja liikkuminen liittyvät dopamiiniin. Tätä tietoa voidaan käyttää hyväksi silloin, kun herkuttelua halutaan vähentää tai tavoitteena on pudottaa painoa.
– Jos syö maistuvaa ruokaa, josta tulee hyvä olo, tekee vähemmän mieli herkkuja, kuten sokeria ja rasvaa, kertoo ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulún.
Avain herkkujen vähentämiseen löytyykin siis terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta. Ruoan tulee myös maistua hyvältä, muuten herkkuhimo iskee taatusti.



