Ravintorikas smoothie syntyy, kun et käytä sen valmistukseen liikaa vaivaa.
Terveelliset smoothiet sopivat loistavasti moneen käyttötarkoitukseen; aamupalaksi kiireiselle työläiselle, terveelliseksi välipalaksi koululaiselle, palautusjuomaksi aktiiviliikkujalle tai ravitsevaksi ateriaksi vanhukselle. Satokauden smoothiet -kirjan kirjoittaneet Karim Khanji ja Olli Haataja antoivat viime viikonloppuna järjestetyillä Viini- ja ruokamessuilla omat vinkkinsä entistäkin terveellisempien smoothieiden valmistukseen.
– Smoothien voi tehdä edellisenä iltana jääkaappiin, tai toinen vaihtoehto on laittaa raaka-aineet valmiiksi odottamaan valmistusta, Haataja vinkkaa.
Ajan kuluessa valmis juoma yleensä paksuuntuu, mikä voi olla vain ja ainoastaan hyvä asia. Mitä paksumpi juoma on, sitä paremmin se Haatajan mukaan pitää nälkää.
Ruokavalioon helposti lisää niin kasviksia kuin kuitua
Smoothieiden valmistuksessa laiskuus voi olla myös valttia, sillä kirjailijat kehottavat lisäämään juomaan tulevat hedelmät ja kasvikset kuorineen.
– On arvioita, että esimerkiksi omenan kohdalla puolet omenan sisältämästä kuidusta on sen kuoressa, ja tästä päästäänkin siihen, että suomalaiset syövät liian vähän kasviksia, mutta myös liian vähän kuitua. Se, että laitetaan omenat mukaan kuorineen, on oikein oiva tapa lisätä kuidun saantia, Haataja kertoo.


