Mainos

Smoothien valmistuksessa laiskuus on valttia – näin teet juomasta helposti kuitupitoisempaa

Ravintorikas smoothie syntyy, kun et käytä sen valmistukseen liikaa vaivaa.

Terveelliset smoothiet sopivat loistavasti moneen käyttötarkoitukseen; aamupalaksi kiireiselle työläiselle, terveelliseksi välipalaksi koululaiselle, palautusjuomaksi aktiiviliikkujalle tai ravitsevaksi ateriaksi vanhukselle. Satokauden smoothiet -kirjan kirjoittaneet Karim Khanji ja Olli Haataja antoivat viime viikonloppuna järjestetyillä Viini- ja ruokamessuilla omat vinkkinsä entistäkin terveellisempien smoothieiden valmistukseen. 

– Smoothien voi tehdä edellisenä iltana jääkaappiin, tai toinen vaihtoehto on laittaa raaka-aineet valmiiksi odottamaan valmistusta, Haataja vinkkaa.

Ajan kuluessa valmis juoma yleensä paksuuntuu, mikä voi olla vain ja ainoastaan hyvä asia. Mitä paksumpi juoma on, sitä paremmin se Haatajan mukaan pitää nälkää.

Ruokavalioon helposti lisää niin kasviksia kuin kuitua

Smoothieiden valmistuksessa laiskuus voi olla myös valttia, sillä kirjailijat kehottavat lisäämään juomaan tulevat hedelmät ja kasvikset kuorineen.

– On arvioita, että esimerkiksi omenan kohdalla puolet omenan sisältämästä kuidusta on sen kuoressa, ja tästä päästäänkin siihen, että suomalaiset syövät liian vähän kasviksia, mutta myös liian vähän kuitua. Se, että laitetaan omenat mukaan kuorineen, on oikein oiva tapa lisätä kuidun saantia, Haataja kertoo.

Myös erilaiset juurekset, kuten porkkana ja punajuuri sopivat erinomaisesti smoothieisiin. Niitäkään ei kannata kuoria, vaan puhdistaa huolellisesti ja kypsentää esimerkiksi uunissa ennen juomaan lisäämistä.

Nopeuden, helppouden ja ravintorikkauden lisäksi smoothieiden puolesta puhuu myös se, että ne voidaan valmistaa jokaiselle juojalle sopiviksi.

– Smoothiet ovat suht helposti sulavia, ja niissä voidaan käyttää raaka-aineita, jotka sopivat juuri itselle. Smoothie on siinä mielessä kiva, että siihen voi laittaa juuri sitä, mistä itse pitää. Esimerkiksi kauralese sopii monelle, ja se sopii hyvin myös smoothieiden maailmaan, Khanji toteaa.

Khanji ei myöskään vierasta makeuttajien käyttöä, sillä miehen mukaan ripaus sokeria tai hunajaa ei haittaa, jos se saa ihmiset syömään lisää kasviksia. 

***

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja