Sikke Sumari paljastaa raaka-aineet, joita hän pitää aina kaapissaan – nämä pelastavat ruokapaniikilta!

7:44 Näin pidät biojäteastian tyhjänä

Ruokakirjailija ja tv-kokki Sikke Sumarin mukaan kaapissa kannattaa aina pitää hyvin säilyviä kuiva-aineita, kuten pastaa ja riisiä. Nämä perusraaka-aineet ovat avainasemassa myös silloin, kun halutaan torjua ruokahävikkiä.

Videolla tutustutaan Suomen ensimmäiseen hävikkiruokamyymälään.

Suomessa syntyy vuosittain 450 miljoonaa kiloa ympäristöä kuormittavaa ruokahävikkiä. Sikke Sumari paljastaa nyt joukon vinkkejä, joilla oman talouden ruokahävikki on mahdollista saada kuriin.

Hyvällä maustevarastolla saa ruokiin vaihtelua

Sumarin mukaan hyvä kuiva-ainevarasto on kaiken a ja o. 

– Omasta kaapistani löytyy aina pastaa, risottoriisiä ja erilaisia siemeniä, joista on helppo tehdä ruokaa niin, ettei tarvitse ostaa kuin ruoan pääraaka-aine. Myös hyvät maustevarastot on hyvä olla, jotta voi tehdä erimakuisia ruokia, Sumari paljastaa.

Kun jääkaappiin ei tarvitse ostaa kuin ruoan pääraaka-aine, ruokahävikki pysyy helposti kurissa. Näin sieniaikaan risoton pääraaka-aineen voi löytää myös lähimetsästä, Sumari vinkkaa.

– Jos ruokaa jää yli, sitä voi hyvin syödä seuraavana päivänä vaikka ihan vaan lämmittämällä. Ei sen aina tarvitse olla sen ihmeellisempi idea, miten ruokaa voi hyödyntää. Jos teet hyvän ruoan, niin miksi ihmeessä sitä ei voisi syödä seuraavana päivänä.

Jopa perunankuoret voi hyödyntää 

Keinoja ruokahävikin vähentämiseen on naisen mukaan monia. Esimerkiksi kuivahtaneen leivän voi raastaa maukkaiksi korppujauhoiksi, jääkaapin perukoille jääneet vihannekset voi puolestaan hyödyntää erilaisiin keittoihin ja vihanneshöystöihin.

Sumarin mukaan lapset rakastavat friteerattuja perunankuoria, joita saa dipata ketsuppiin.

– Ei ole kyse siitä, että ihmiset eivät keksisi mitä tehdä. Kyse on siitä, että tiedostetaan, ettei heitetä ruokaa pois, Sumari toteaa ja lisää, että ihmisten tietoisuus ruokahävikin tiimoilta on selvästi lisääntynyt. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja