Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sikke Sumari paljastaa raaka-aineet, joita hän pitää aina kaapissaan – nämä pelastavat ruokapaniikilta!

7:44Näin pidät biojäteastian tyhjänä
Julkaistu 23.09.2018 08:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ruokakirjailija ja tv-kokki Sikke Sumarin mukaan kaapissa kannattaa aina pitää hyvin säilyviä kuiva-aineita, kuten pastaa ja riisiä. Nämä perusraaka-aineet ovat avainasemassa myös silloin, kun halutaan torjua ruokahävikkiä.

Videolla tutustutaan Suomen ensimmäiseen hävikkiruokamyymälään.

Suomessa syntyy vuosittain 450 miljoonaa kiloa ympäristöä kuormittavaa ruokahävikkiä. Sikke Sumari paljastaa nyt joukon vinkkejä, joilla oman talouden ruokahävikki on mahdollista saada kuriin.

Hyvällä maustevarastolla saa ruokiin vaihtelua

Sumarin mukaan hyvä kuiva-ainevarasto on kaiken a ja o. 

– Omasta kaapistani löytyy aina pastaa, risottoriisiä ja erilaisia siemeniä, joista on helppo tehdä ruokaa niin, ettei tarvitse ostaa kuin ruoan pääraaka-aine. Myös hyvät maustevarastot on hyvä olla, jotta voi tehdä erimakuisia ruokia, Sumari paljastaa.

Kun jääkaappiin ei tarvitse ostaa kuin ruoan pääraaka-aine, ruokahävikki pysyy helposti kurissa. Näin sieniaikaan risoton pääraaka-aineen voi löytää myös lähimetsästä, Sumari vinkkaa.

risotto
Risotto on ruoka, joka valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta.Shutterstock

– Jos ruokaa jää yli, sitä voi hyvin syödä seuraavana päivänä vaikka ihan vaan lämmittämällä. Ei sen aina tarvitse olla sen ihmeellisempi idea, miten ruokaa voi hyödyntää. Jos teet hyvän ruoan, niin miksi ihmeessä sitä ei voisi syödä seuraavana päivänä.

Jopa perunankuoret voi hyödyntää 

Keinoja ruokahävikin vähentämiseen on naisen mukaan monia. Esimerkiksi kuivahtaneen leivän voi raastaa maukkaiksi korppujauhoiksi, jääkaapin perukoille jääneet vihannekset voi puolestaan hyödyntää erilaisiin keittoihin ja vihanneshöystöihin.

Sumarin mukaan lapset rakastavat friteerattuja perunankuoria, joita saa dipata ketsuppiin.

– Ei ole kyse siitä, että ihmiset eivät keksisi mitä tehdä. Kyse on siitä, että tiedostetaan, ettei heitetä ruokaa pois, Sumari toteaa ja lisää, että ihmisten tietoisuus ruokahävikin tiimoilta on selvästi lisääntynyt. 

Lisää aiheesta:

Ruokatoimittaja kehitti helpon systeemin – ei ole joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois vuosiin10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Halpaa ruokaa: Tässä kolme edullista, mutta hyvää arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaEthän sorru kalliiseen mokaan ruokaostoksilla? Näin voisit säästää kauppalaskussa: Huomattavasti edullisempaaPursuaako juhlapöytäsi taas herkkuja? Tässä oleellisimmat vinkit kodin ruokahävikin vähentämiseen
PastaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"