Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sesonkiruokaa: Yrttinen herne-katkarapurisotto

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 25.07.2013 22:47

Hernesesonki on nyt parhaimmillaan. Tuore herne on minulle jossain määrin vieras raaka-aine, koska ne eivät ole liiemmin ehtineet lautaselle asti. Halusin tehdä siihen muutoksen ja väsäsin niiden pohjalle risoton. MTV Oy, All rights reserved

Mielestäni tärkeintä tuoreiden herneiden käsittelyssä on säilyttää niiden upea raikas väri. Ne muuttuvat helposti ruskehtavaksi liikaa kypsennettäessä. Toisaalta ne vaativat myös tarpeeksi pitkää haudutusta, jotta ovat tarpeeksi pehmeitä. Eli ydinasia on juuri oikeanlainen kypsyys. Ei ole silti sekuntipeliä. Herneiden perinteinen ystäväyrtti on minttu. Hukumme tänäkin vuonna tuohon mainioon puutarhan tuoksupuskaan, joten otin sitä mukaan. Makusävyksi kouraan tarttui myös basilikaa. Kruunuksi päälle katkarapuja. Halusin risotosta kunnolla vihreän, joten tein aluksi herne-yrttiliemen, jolla kypsensin riisin. Kesäistä, maukasta sesonkiruokaa, kuten myös kantarellirisotto ja mansikka-limoncellorisotto. Homma hoituu toki pakasteherneistäkin sesongin loputtua.

VINKKI! Herne-yrttiliemi toimii myös alkukeittona. Tiputa lopussa sekaan ehjät herneet rakennetta ja näköä tuomaan. Voit raastaa päälle parmesaania tai tiputtaa joukkoon katkarapuja (ei mielellään molempia).

VINKKI 2! Hernepalkojen aukaisu ja kaavinta on tylsää puuhaa, joten valjasta mukaan apuvoimia (esim. lapsia).

Yrttinen herne-katkarapurisotto

4 hlölle alku- tai väliruoaksi

Liemi:

3 dl kuorittuja herneitä

2 salottisipulia, hienonnettuna

1 l kasvislientä

nippu tuoretta minttua, lehdet nypittyinä

kourallinen tuoretta basilikaa, lehdet nypittyinä

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Kuumenna pienehkö kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle oliiviöljyä. Kippaa mukaan sipulisilppu ja kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon herneet ja liemi. Kiehauta ja laske lämpöä. Laita sekaan yrtit. Anna hautua muutama minuutti. Ota noin puolet herneistä pois kattilasta ja laita sivuun. Surauta liemi sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Maista ja mausta mieleiseksi suolalla ja pippurilla.

Risotto:

2 dl risottoriisiä

1 salottisipuli, hienonnettuna

kourallinen kuorittuja katkarapuja

lasi valkoviiniä

herne-yrttilientä (kts. yllä)

50 g voita

suolaa

pippuria

Kuumenna kattila keskilämmölle. Tiputa pohjalle puolet voista. Lisää sipulisilppu ja kuullota pari minuuttia. Kaada joukkoon riisi. Kuullota riisiä, kunnes se on läpikuultavaa. Kaada sekaan valkoviini ja hämmennä, kunnes viini on haihtunut. Lisää herne-yrttilientä kauhallinen pari kerrallaan, hämmennä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten seuraava kauhallinen. Kun riisi alkaa olla al dente -kypsää, sekoita joukkoon katkaravut ja liemestä sivuun otetut herneet. Kruunaa lopulla voilla. Risoton kuuluu olla valuvaa, mutta ei vetistä. Sekoita, maista ja mausta mieleiseksi. Tarjoa heti.

MTV Oy, All rights reserved Ei liity reseptiin. Vain tamperelaiseen rehellisyyteen. :)

Lisää aiheesta:

Kantarelli-kukkakaalirisotto tillilläTuoretomaattikeitto katkaravuillaSavulohi-piparjuuri-parsarisottoHummerikeitto katkaravuilla - taivaallistaSake-marinoitu lohi, paistettu katkarapuriisi ja ananastaFarropuuro sieni-sugon ja uppomunan kera
hernehernerisottokatkarapukeittoliemimintturesepti
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
risotto
sesonki

Tuoreimmat aiheesta

herne
  • 04.04.201818:21
    broileri

    Kanaleike minttuisella hernepyreellä

  • 05.04.201621:39
    italialainen

    Pasta Primavera - kevään vihreät maut

  • 17.11.201320:31
    edullinen

    Kotiruokaa: Hernekeitto

  • 06.08.201321:07
    alkupala

    Antipasto: Herneitä ja parmankinkkua