Seitsemän erinomaista syytä syödä kananmunia aamupalaksi – joka ikinen päivä

kananmuna muna
Kananmuna kruunaa monipuolisen aamiaisen. Shutterstock

Monipuolinen ja ravintorikas kananmuna on erinomainen valinta aamupalapöytään. Lue, miksi sinunkin kannattaisi ottaa kananmunat osaksi aamurutiinejasi. 

VIDEO: Superhelppoa ja nopeaa – näin valmistat munakokkelin mikrossa.

Munakokkelina, keitettynä, paistettuna, munakkaana vai sittenkin uppomunana? Kananmunia voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla, mikä tekee kananmunasta erinomaisen raaka-aineen aamupalapöytään.

Sen lisäksi, että kananmunasta valmistuu nopeasti monenmoisia herkkuja, niiden syömisestä on sinulle hyötyä myös monella muulla tapaa. 

1. Pitävät kylläisenä pitkään

Kananmunat sisältävät runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja, jotka antavat sinulle pitkäkestoista energiaa.  Pysyt siis taatusti kylläisenä pidempään kuin verensokeria nopeasti nostavia vaihtoehtoja, kuten paahtoleipää tai muroja syömällä.  

2. Auttavat painonhallinnassa

Koska kananmunat auttavat nälkää pysymään poissa pitkään, näin ollen ne auttavat sinua myös painonhallinnassa. Tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että aamuisin kananmunia syövät ihmiset onnistuvat laihdutustavoitteissaan leipää syöviä paremmin.

3. Ovat edullisia

Vaikka kananmunat ovat todella hyviä proteiinin ja tärkeiden aminohappojen lähteitä, tästä huolimatta ne ovat melko edullista syötävää verrattuna moniin muihin yhtä proteiinipitoisiin tuotteisiin. Et siis mene konkurssiin, vaikka nauttisitkin kananmunia joka ikinen aamu vuoden ympäri.

Tiesitkö? Yksi kananmuna sisältää 70 kcal, 6 grammaa proteiinia ja 250 mg koliinia.

4. Parantavat muistia ja aivojen toimintaa

Koliini on kananmunassa esiintyvä ravintoaine, jonka on tutkitusti todistettu parantavan aivojen toimintaa. Myös muistin ja valppauden parantumisen on löydetty liittyvän kyseiseen ravintoaineeseen.

5. Eivät vaikuta kolesteroliin

Vaikka ennen kananmunilla uskottiin olevan negatiivisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin, nykyisin tämä uskomus on kumottu. Sinun ei siis tarvitse kantaa huolta siitä, että kananmunien syöminen olisi terveysriski.

6. Suojelevat silmiäsi

Kananmunan sisältämät antioksidantit, luteiini ja  zeaksantiini, ovat hyväksi silmiesi terveydelle ja suojelevat niitä muun muassa UV-säteilyltä. ne saattavat myös pienentää kaihin todennäköisyyttä myöhemmällä iällä.

7. Valmistuvat nopesti

Jos olet tähän asti luullut, että sinulla ei ole aikaa valmistaa kananmunia aamiaiselle joka ikinen aamu, olet ollut väärässä! Helpoin tapa on keittää kerralla reilu annos kananmunia valmiiksi jääkaappiin. Eikä kananmunan paistaminenkaan vie kuin muutaman minuutin. Alusta löytyvältä videolta löydät supernopean uppomunaniksin kiireisiin aamuihin. 

Lähde: Lifehack

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.