Säilytätkö ruokia väärin jääkaapissa? Tämä voi pilaantua päivässä!
![Photographer: Shutterstock.](https://im.mtvuutiset.fi/image/3031744/landscape16_9/1024/576/e82926e3b223599e668b8b8cf59e661b/Wa/1787631.jpg)
Ei ole aivan yhdentekevää, miten sijoitat eri elintarvikkeet jääkaapissasi.
Mikä jääkaapin hyllyistä on oikea paikka vihanneksille ja mikä kalalle? Jääkaappi ei suinkaan ole suunniteltu niin, että voisit säilyttää siellä elintarvikkeita hujan hajan. Jääkaapin eri osioissa on todellisuudessa eri lämpötilat. Jos esimerkiksi säilytät tuoretta kalaa väärässä paikkaa, voi se pilaantua yllättävänkin nopeasti.
Pidä mielessäsi nämä kuusi kohtaa, kun säilöt tavaraa jääkaappiin:
1. Säilytä rasiassa
Tiiviissä rasioissa ruoat säilyvät tuoreina pidempään, myöskään maut ja hajut eivät pääse jääkaapissa sekoittumaan. Ruoantähteet voi kätevästi myös annostella valmiiksi säilytysrasioihin ja ottaa mukaan seuraavan päivän lounasruoaksi.
2. Jääkaapin lämpötila oikeaksi
Jääkaapin oikea säilytyslämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Säilytyslämpötila vaikuttaa myös elintarvikkeiden makuun. Jääkaapin suositeltava lämpötila on +2 - +6 astetta. Oman jääkaapin lämpötilaa voi seurata esimerkiksi laittamalla lämpömittarin vesilasiin ja mittaamalla eri hyllyjen lämpötiloja.
3. Valitse oikea hylly elintarvikkeelle
On myös hyvä muistaa, että lämpötila vaihtelee jääkaapin eri osissa: ovihylly ja vihanneslokero ovat jääkaapin lämpimimpiä paikkoja ja lämpötila saattaa niissä olla jopa +10 astetta. Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri jääkaapeissa, mutta useimmiten kylmin paikka on kaapin alahylly. Kana tulisi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa, liha ja kala keskitasolla
4. Itse valmistetut ruoat ylähyllylle
Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja itse valmistetun ruoan tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin.
5. Kala voi pilaantua päivässä
Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä. Tuoreet lihatuotteet säilyvät muutaman päivän, kaikki jauhettu liha sekä kala vain päivän. Vakuumi- tai suojakaasuun pakkaaminen lisää säilyvyysaikaa, mutta tuotteita pitää kuitenkin säilyttää kylmässä. Etenkin vakuumipakattuja kaloja pitää säilyttää todella kylmässä (alle +3 C asteessa) ja nauttia samana päivänä pakkauksen avaamisen jälkeen.
6. Pidä jääkaappisi kohtuullisen tyhjänä
Jos jääkaappisi pursuaa tavaraa, eivät ruoat pysy niin kylminä kuin niiden pitäisi. Tunkemalla jääkaapin täyteen unohdat sinne myös helposti ruokia, joiden päiväys on jo mennyt. Näistä pilaantuneista ruoista voi tarttua hajuja ja makua muihin ruokiin.
Lähteet: Orthex, Saasyödä.fi, Evira
(MTV LIFESTYLE)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka