Säilytätkö ruokia väärin jääkaapissa? Tämä voi pilaantua päivässä!

Ei ole aivan yhdentekevää, miten sijoitat eri elintarvikkeet jääkaapissasi.

Mikä jääkaapin hyllyistä on oikea paikka vihanneksille ja mikä kalalle? Jääkaappi ei suinkaan ole suunniteltu niin, että voisit säilyttää siellä elintarvikkeita hujan hajan. Jääkaapin eri osioissa on todellisuudessa eri lämpötilat. Jos esimerkiksi säilytät tuoretta kalaa väärässä paikkaa, voi se pilaantua yllättävänkin nopeasti.

Pidä mielessäsi nämä kuusi kohtaa, kun säilöt tavaraa jääkaappiin:

1. Säilytä rasiassa

Tiiviissä rasioissa ruoat säilyvät tuoreina pidempään, myöskään maut ja hajut eivät pääse jääkaapissa sekoittumaan. Ruoantähteet voi kätevästi myös annostella valmiiksi säilytysrasioihin ja ottaa mukaan seuraavan päivän lounasruoaksi.

2. Jääkaapin lämpötila oikeaksi

Jääkaapin oikea säilytyslämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Säilytyslämpötila vaikuttaa myös elintarvikkeiden makuun. Jääkaapin suositeltava lämpötila on +2 - +6 astetta. Oman jääkaapin lämpötilaa voi seurata esimerkiksi laittamalla lämpömittarin vesilasiin ja mittaamalla eri hyllyjen lämpötiloja.

3. Valitse oikea hylly elintarvikkeelle

On myös hyvä muistaa, että lämpötila vaihtelee jääkaapin eri osissa: ovihylly ja vihanneslokero ovat jääkaapin lämpimimpiä paikkoja ja lämpötila saattaa niissä olla jopa +10 astetta. Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri jääkaapeissa, mutta useimmiten kylmin paikka on kaapin alahylly. Kana tulisi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa, liha ja kala keskitasolla

4. Itse valmistetut ruoat ylähyllylle

Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja itse valmistetun ruoan tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin.

5. Kala voi pilaantua päivässä

Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä. Tuoreet lihatuotteet säilyvät muutaman päivän, kaikki jauhettu liha sekä kala vain päivän. Vakuumi- tai suojakaasuun pakkaaminen lisää säilyvyysaikaa, mutta tuotteita pitää kuitenkin säilyttää kylmässä. Etenkin vakuumipakattuja kaloja pitää säilyttää todella kylmässä (alle +3 C asteessa) ja nauttia samana päivänä pakkauksen avaamisen jälkeen.

6. Pidä jääkaappisi kohtuullisen tyhjänä

Jos jääkaappisi pursuaa tavaraa, eivät ruoat pysy niin kylminä kuin niiden pitäisi. Tunkemalla jääkaapin täyteen unohdat sinne myös helposti ruokia, joiden päiväys on jo mennyt. Näistä pilaantuneista ruoista voi tarttua hajuja ja makua muihin ruokiin.

Lähteet: Orthex, Saasyödä.fi, Evira

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!