Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Säilytätkö ruokia väärin jääkaapissa? Tämä voi pilaantua päivässä!

Julkaistu 25.07.2014 14:15

MTV LIFESTYLE

Ei ole aivan yhdentekevää, miten sijoitat eri elintarvikkeet jääkaapissasi.

Mikä jääkaapin hyllyistä on oikea paikka vihanneksille ja mikä kalalle? Jääkaappi ei suinkaan ole suunniteltu niin, että voisit säilyttää siellä elintarvikkeita hujan hajan. Jääkaapin eri osioissa on todellisuudessa eri lämpötilat. Jos esimerkiksi säilytät tuoretta kalaa väärässä paikkaa, voi se pilaantua yllättävänkin nopeasti.

Pidä mielessäsi nämä kuusi kohtaa, kun säilöt tavaraa jääkaappiin:

1. Säilytä rasiassa

Tiiviissä rasioissa ruoat säilyvät tuoreina pidempään, myöskään maut ja hajut eivät pääse jääkaapissa sekoittumaan. Ruoantähteet voi kätevästi myös annostella valmiiksi säilytysrasioihin ja ottaa mukaan seuraavan päivän lounasruoaksi.

2. Jääkaapin lämpötila oikeaksi

Jääkaapin oikea säilytyslämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Säilytyslämpötila vaikuttaa myös elintarvikkeiden makuun. Jääkaapin suositeltava lämpötila on +2 - +6 astetta. Oman jääkaapin lämpötilaa voi seurata esimerkiksi laittamalla lämpömittarin vesilasiin ja mittaamalla eri hyllyjen lämpötiloja.

3. Valitse oikea hylly elintarvikkeelle

On myös hyvä muistaa, että lämpötila vaihtelee jääkaapin eri osissa: ovihylly ja vihanneslokero ovat jääkaapin lämpimimpiä paikkoja ja lämpötila saattaa niissä olla jopa +10 astetta. Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri jääkaapeissa, mutta useimmiten kylmin paikka on kaapin alahylly. Kana tulisi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa, liha ja kala keskitasolla

4. Itse valmistetut ruoat ylähyllylle

Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja itse valmistetun ruoan tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin.

5. Kala voi pilaantua päivässä

Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä. Tuoreet lihatuotteet säilyvät muutaman päivän, kaikki jauhettu liha sekä kala vain päivän. Vakuumi- tai suojakaasuun pakkaaminen lisää säilyvyysaikaa, mutta tuotteita pitää kuitenkin säilyttää kylmässä. Etenkin vakuumipakattuja kaloja pitää säilyttää todella kylmässä (alle +3 C asteessa) ja nauttia samana päivänä pakkauksen avaamisen jälkeen.

6. Pidä jääkaappisi kohtuullisen tyhjänä

Jos jääkaappisi pursuaa tavaraa, eivät ruoat pysy niin kylminä kuin niiden pitäisi. Tunkemalla jääkaapin täyteen unohdat sinne myös helposti ruokia, joiden päiväys on jo mennyt. Näistä pilaantuneista ruoista voi tarttua hajuja ja makua muihin ruokiin.

Lähteet: Orthex, Saasyödä.fi, Evira

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Säilytätkö ruokaa muovirasioissa jääkaapissa? Tarkista yksi asia!Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein Näin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissutTiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Tomaatit vihanneslokerossa ja maito jääkaapin ovessa – näihin tyypillisiin mokiin sinäkin olet sortunut ruokien säilytyksessäJärjestä jääkaappisi oikein – älä sorru yleisiin virheisiin
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 14.9.09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista