Saako täydellä vatsalla lähteä lenkille? Asiantuntija kumoaa yleisen luulon

smoothie2
Täydelläkin vatsalla voi juosta, juoksuvalmentaja Jouni Leppäsaajo sanoo. Shutterstock

Lenkkeilyä harrastavan kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Keho tarvitsee polttoainetta etenkin ennen pitkiä lenkkejä.

Juoksuvalmentaja Jouni Leppäsaajo kumoaa yleisen luulon, jonka mukaan juoksemaan ei saisi lähteä täydellä vatsalla. 

– Lenkille lähteminen ruoan jälkeen ei ole vaarallista. Se on enemmän sellainen vanhan kansan juttu, ettei täydellä mahalla saisi juosta. Kyllä saa. Se vain saattaa johtaa siihen, että juoksu tuntuu vähän raskaammalta, kun verenkierto keskittyy vatsan ympärille.

Yleinen ohjesääntö on, että ennen lenkkiä tulisi nauttia hiilihydraatteja ja lenkin jälkeen proteiinia.

– Alkuun tankataan kone, ja matkan jälkeen tarvitaan proteiinia, jotta lihakset saadaan palautumaan ja ikään kuin uudelleen rakennettua. 

Kuntosaliharjoitteluun verrattuna jaotuksessa on kuitenkin eroja.

– Koska juoksusuoritus kestää yleensä pidempään, tarvitaan enemmän hiilihydraatteja. Se tulisi muistaa, että kropalle tulee oikeasti antaa polttoainetta, kun aikoo tehdä pitkän lenkin. Karppaamisen ja juoksuharjoittelun yhdistäminen on haastavaa. 

Leppäsaajon mukaan juoksu voi kuitenkin kulkea monilla erityyppisillä ruokavalioilla. 

– On paljon juoksijoita, jotka nauttivat afrikkalaistyylistä, kasvipohjaista ruokaa ja lihaa esimerkiksi vain kerran viikossa. Yhdysvalloissa menestyneet juoksivat taas saattavat syödä myös epäterveellistä ruokaa. Japanissa puolestaan suositaan paastojaksoja ennen kilpailuja ja muuten niin lihaa kuin sushia. Suomalaisilla huippujuoksijoilla toteutuu perinteinen ruokaympyrä.

– Yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota ei ole. Lähinnä kannattaa muistaa, että ruokailu ei ole este juoksulle, se on vain pieni hidaste. Yleisesti ottaen kannattaa ruokailla monta kertaa päivässä, ei niin, että syö itsensä kerran päivässä ähkyyn asti. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja