Rypsiä, oliivia vai kookosta – millaista öljyä sinä käytät ruoanlaitossa?

salaatti, öljy
Shutterstock

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset suosivat rypsiöljyä ruoanlaitossa.

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun ja terveellisyyden hintaa tärkeämmäksi tekijäksi öljyä valittaessa. Tuoreen selvityksen mukaan puolet kuluttajista suosii arjessa rypsi- ja kolmannes oliiviöljyä.

Tärkeimmäksi valintaperusteeksi nousi soveltuvuus paistamiseen.

Tulokset käyvät ilmi uusiseelantilaisen ruokaöljyvalmistaja Olivadon keväällä 2015 teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1 032 suomalaista.

Kuluttajille tärkeää öljyn laatu ja monikäyttöisyys

Suosituimpien öljyjen kärkisijoilta löytyvät rypsiöljy, jonka valitsi 49 prosenttia vastaajista, ja oliiviöljy (34 prosenttia) arkikäyttöä vertaillessa. Kookosöljyä käyttää 5 prosenttia, avokadoöljyä 3 prosenttia ja macadamiaöljyä 2 prosenttia vastaajista. Muiden ruokaöljyjen osuus arjessa on 7 prosenttia.

Yli puolet vastaajista haluaa nauttia kylmäpuristetusta tai ekstra-neitsytöljystä. Öljyn valmistaminen puristamalla laadukkaista raaka-aineista ilman kemikaaleja oli valtaosalle myös merkittävä peruste. Kolme neljäsosaa vastanneista arvotti kemikaalittomuuden hintaa tärkeämmäksi seikaksi.

– Suomessa yhä useammat ihmiset ovat tietoisia siitä, että laadukkaat öljyt ovat paremman makuisia ja terveellisempiä kuin jalostetut öljyt. Tästä huolimatta kehitykselle on yhä tarvetta, sillä yli 70 prosenttia rypsiöljystä on edelleen kemiallisesti uutettua ja raffinoitua, kertoo Olivado Limitedin toimitusjohtaja Gary Hannam.

Soveltuvuus paistamiseen nousi kyselyssä tärkeimmäksi ruokaöljyn ominaisuudeksi. Tätä seurasivat käyttö salaatinkastikkeisiin, raakaruokaan tai sellaisenaan täydentämään ruokavaliota hyvillä rasvoilla. Uppopaistaminen jäi käyttötarkoituksista hännille.

– Sekä avokado- että macadamiaöljyt ovat loistavia vaihtoehtoja kemiallisesti uutetuille ja raffinoiduille ruoanlaittoöljyille. Öljyä tarvitaan vähemmän ja ruoka saa paremman maun, eli laatuöljyt eivät tule niin kalliiksi kuin ihmiset ajattelevat. Nämä extra-virgin-öljyt eivät ole tarkoitettu vain salaateille. Kookosöljy soveltuu ehdottomasti ruoanlaittoon. Avokado- ja macadamiaöljyjä voidaan käyttää myös paistamiseen, neuvoo Hannam.

Naiset arvottavat terveellisyyttä ja miehet kokeilevat

Ruokaöljykyselyyn vastaajista 515 oli naisia ja 517 miehiä. Naisvastaajista yli puolet oli täysin samaa mieltä väittämästä: terveellisyys on tärkeää ruokaöljyä valittaessa. Miehistä samaa mieltä oli vain reilu kolmannes.

Miehet ja naiset käyttävät rypsi- ja oliiviöljyä yleisesti ottaen saman verran. Hajontaa on nähtävissä esimerkiksi avokado-, macadamia- ja muissa öljyissä: miehet ovat kokeilleet tai käyttävät arjessa niitä enemmän kuin naiset. Trendikäs kookosöljy on vakiinnuttanut paikkansa hieman paremmin naisten säännöllisessä ruoanlaitossa kuin miesten kokkailussa. Molemmat sukupuolet ovat kuitenkin kokeilleet kookosöljyä yhtäläisesti.

– On hienoa huomata, että miehet käyttävät erilaisia öljyjä ruoanlaitossa. Kesä ja grillikausi lähestyvät, joten kannattaa kokeilla kookosöljyä äyriäisten tai kalan kanssa, vinkkaa Hannam.

Lähde: Olivado Limited 

Oliiviöljy voi mennä myös tunteisiin – näin kävi ainakin Ensitreffit alttarilla -pariskunnalle.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja