Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Rypsi vai rapsi – tiedätkö, miten öljyt eroavat toisistaan?

Tunnetko rypsin ja rapsin eron?
Tunnetko rypsin ja rapsin eron?Shutterstock
Julkaistu 15.07.2015 15:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kauppojen hyllyiltä löytyy laaja valikoima rypsi- ja rapsiöljyjä, sekä tavallisia että kylmäpuristettuja versioita. Tiedätkö miten nämä öljyt eroavat toisistaan?

Öljyjen valinta voi tuottaa vaikeuksia, sillä kauppojen hyllyt notkuvat mitä erilaisempia öljyjä. Päänvaivaa tuottaa etenkin valinta rypsi- ja rapsiöljyjen välillä. Kumpi tuotteista kannattaa valita? 

Rypsi viihtyy pohjoisessa

Rypsi ja rapsi ovat molemmat keltakukkaisia öljykasveja, mutta ne eroavat toisistaan sekä alkuperältään sekä kasvuolosuhteiltaan.

Rypsi on nauriin alalaji, joka menestyy hyvin Suomen pohjoisilla pelloilla. Se onkin Suomen tärkein ja viljellyin öljykasvi. 

Rapsi on puolestaan lantun alalaji, jonka viljely rajoittuu aivan eteläisimpään Suomeen. Pitkän kasvukauden omaava rapsi on Keski-Euroopassa yleisesti viljelty öljykasvi.

Rapsin viljely on ollut kasvussa EU:n torjunta-aine-kiellon vuoksi. Kielto on nimittäin tuonut haasteita rypsin viljelyyn. 

Samankaltaiset ominaisuudet

Ulkonäöltään näitä kasveja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Eron huomaa parhaiten kukinnan aikaan. Rypsi avaa ensimmäisenä ylimmät kukkansa, rapsi puolestaan alimmat.

Ravintoarvoiltaan nämä öljyt eivät juuri eroa toisistaan. Öljyt ovat samankaltaisia myös maultaan, sekä ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan. Käytännössä ei ole siis merkitystä kumman öljyistä valitset.  


Suurin osa molempien öljyjen rasvasta on pehmeää, kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa. Molemmat öljyt sisältävät myös runsaasti omega-3-rasvahappoja. 

Kylmäpuristettu öljy maukkaampaa

Rypsiöljystä löytyy lisäksi kylmäpuristettu versio. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että öljyn valmistuksessa lämpötila ei nouse yli 40-asteeseen. Öljyn erottelu siemenistä tapahtuu siis tavallista öljynvalmistusta hellävaraisemmin.

Ravintoarvoltaan kylmäpuristettu ei eroa tavallisesta öljystä, mutta muita eroja löytyy. Kylmäpuristettua öljyä ei puhdisteta tavallisen öljyn tapaan, minka vuoksi siihen jää hieman enemmän maku- ja väriaineita. Kylmäpuristettu öljy onkin vahvemman makuista, mutta ei kestä kovin hyvin korkeita lämpötiloja.

Näiden ominaisuuksiensa vuoksi kylmäpuristettu öljy sopiikin käytettäväksi ennen kaikkea kylmiin ruokiin, kuten salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin.

LUE MYÖS KEVENTÄJIEN-SIVUILTA: Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

Lähteet: Ruokatieto, Tiede-lehti 

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä?Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Raaka-aine, jolla taiot ruoastasi paremman makuista – järisyttävän hyvä valinta niin pastalle kuin suklaakakulle!Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseenOliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinTiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • Eilen19:09
    Ruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"

  • Eilen10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • ke17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • ke10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis