Kauppojen hyllyiltä löytyy laaja valikoima rypsi- ja rapsiöljyjä, sekä tavallisia että kylmäpuristettuja versioita. Tiedätkö miten nämä öljyt eroavat toisistaan?
Öljyjen valinta voi tuottaa vaikeuksia, sillä kauppojen hyllyt notkuvat mitä erilaisempia öljyjä. Päänvaivaa tuottaa etenkin valinta rypsi- ja rapsiöljyjen välillä. Kumpi tuotteista kannattaa valita?
Rypsi viihtyy pohjoisessa
Rypsi ja rapsi ovat molemmat keltakukkaisia öljykasveja, mutta ne eroavat toisistaan sekä alkuperältään sekä kasvuolosuhteiltaan.
Rypsi on nauriin alalaji, joka menestyy hyvin Suomen pohjoisilla pelloilla. Se onkin Suomen tärkein ja viljellyin öljykasvi.
Rapsi on puolestaan lantun alalaji, jonka viljely rajoittuu aivan eteläisimpään Suomeen. Pitkän kasvukauden omaava rapsi on Keski-Euroopassa yleisesti viljelty öljykasvi.
Rapsin viljely on ollut kasvussa EU:n torjunta-aine-kiellon vuoksi. Kielto on nimittäin tuonut haasteita rypsin viljelyyn.
Samankaltaiset ominaisuudet
Ulkonäöltään näitä kasveja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Eron huomaa parhaiten kukinnan aikaan. Rypsi avaa ensimmäisenä ylimmät kukkansa, rapsi puolestaan alimmat.
Ravintoarvoiltaan nämä öljyt eivät juuri eroa toisistaan. Öljyt ovat samankaltaisia myös maultaan, sekä ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan. Käytännössä ei ole siis merkitystä kumman öljyistä valitset.

