"Ruotsinlaivan mummot" hämmästelevät: Mitä ihmettä tapahtui Sininen enkeli -drinkille?

Sininen enkeli cocktail drinkki
Sininen enkeli -drinkki ei todellisuudessa ole koskaan ollut sininen. Shutterstock

Takavuosien suosikkidrinkki Sininen enkeli aiheuttaa silloin tällöin hämmennystä erityisesti vanhempien naismatkustajien keskuudessa, paljastaa risteilylaivan baarimestari.

"Miksi Sininen enkeli ei ole enää sininen?"

Tähän kysymykseen on törmännyt moni suomalainen baarimestari ja väriongelma on tuttu myös Ruotsinlaivojen baareista. Viking Mariella -risteilylaivan yökerhon baarimestarina työskentelevä Joni Kuutti kertoo kuulevansa ihmettelyä aiheesta säännöllisesti. 

Oikea Sininen enkeli on violetin värinen

Oikeaoppiseen Sininen enkeli -drinkkiin käytetään Parfait Amour -likööriä, joka on väriltään violettia. Sinisen enkelin nimi onkin tässä mielessä hämäävä, sillä juoma on väriltään enemmän lila kuin sininen. Tämä aiheuttaa baarimestari Kuutin mukaan hämmennystä usein erityisesti vanhempien naismatkustajien keskuudessa.

Sininen enkeli:
(Juoma tehdään highball-lasiin)

12 cl sitruunalimonadia
2 cl Parfair Amour -likööriä
2 cl vodkaa

– Välillä tulee kysymyksiä, että mitä tämä nyt on olevinaan, että miksi juoman väri on vaihtunut. Jotkut vanhemmat ihmiset, jotka muistavat joskus kauan, kauan sitten juoneensa Sinisen enkelin, ihmettelevät juoman violettia väriä.

Nämä "Ruotsinlaivan mummot" eivät suinkaan ole täysin väärässä: joissain baareissa on saatettu joskus tarjoilla myös sinisen värisiä juomia, Sininen enkeli -nimikkeellä. Tällöin juoma on kuitenkin valmistettu Blue Curacao -likööristä, eikä ole virallisesti Sininen enkeli -drinkki. 

Sinisen värinen Sininen enkeli on oikeasti Jääkarhu

Turkulaisen Old Bank-ravintolan baarimestari ja ravintola-alan opettaja Tanja Raunion mukaan kyse on tällöin Jääkarhu-nimisestä juomasta.

–Jääkarhua on saatettu virheellisesti myydä Sinisenä enkelinä joskus. Ennen oli Parfait Amouria, mutta kun Curacao-liköörin saatavuus parani Suomessa, niin sitä ruvettiin joissain baareissa käyttämään.

Raunio kuitenkin uskoo, että valtaosa drinkin värin ihmettelystä johtuu yksinkertaisesti ihmisten vääristyneistä muistoista.

– Kun olin vielä yökerhossa töissä ja Sinisiä enkeleitä myytiin paljon, vähintään kerran viikossa joku asiakas ihmetteli drinkin väriä. Ehkä kyse on siitä, että Sininen enkeli -nimi yhdistyy päässä niin vahvasti siniseen väriin, että ihmiset yksinkertaisesti muistavat väärin.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja