Ruokakauppojen uudet aukioloajat vaikuttavat: Tähän aikaan päivästä suomalaiset käyvät nykyään ruokakaupassa

ruokakauppa
SHUTTERSTOCK

K:n Ruokailmiöt 2017 -tutkimuksen julkistustilaisuudessa käytiin keskustelua siitä, kuinka aukioloaikojen vapauttaminen on vaikuttanut suomalaisten ruokakaupparutiineihin. Selvisi, että moni asia on muuttunut sen jälkeen, kun moni kauppa on laajentanut aukioloaikojaan.

Pitkään Suomessa oltiin totuttu siihen, että esimerkiksi isot ruokakaupat suljetaan lauantaisin kello 18. Vastaavasti vain harva ruokakauppa oli sunnuntaina ennen kello kahtatoista avannut oviaan. Nykyään asiat ovat kuitenkin toisin ja lukuisat ruokakaupat pyrkivät räätälöimään aukioloaikansa vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita.

"Sunnuntai jatkaa kasvuaan"

Kauppiaat ovat huomanneet, että asiakkaiden viikkorytmi on suomalaisissa ruokakaupoissa murroksessa. Etenkin lapsiperheet satsaavat aiempaa enemmän sunnuntaisin seuraavan viikon ruokaan.

– Esimerkiksi sunnuntai jatkaa kasvuaan koko ajan. Kaupankäynti on myös tasoittunut, eivätkä ruuhkahuiput ole enää niin selkeitä. Meillä maanantai on hiljentynyt ja sunnuntai kasvanut (myynniltään), K-Supermarket Mustapekan kauppias Jouni Ekholm toteaa.

Helsinkiläisen K-supermarket Hertan kauppias Markus Ranne näkee, että suomalaisten elämä on helpottunut ruokakauppojen aukioloaikojen muutosten myötä ainakin juhlapyhien osalta, kun kaupat ovat kauemmin auki.

– Juhlapyhissä se näkyy asiakkkaille positiivisena muutoksena, Ranne toteaa.

Samalla, kun toiset ihmettelevät, miksi ruokakauppa saattaa olla auki yhteentoista asti illalla, moni on jo rutinoitunut asioimaan ruokakaupassa myöhäiseen ilta-aikaan. 

– Isoja ruokaostoksia saatetaan tehdä illalla kello 21:30–22 aikaan, Ranne kertoo. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja