Rheinhessenin viinitiloja 4/4: Weingut Wagner-Stempel

Pressimatkan pysäkki Rheinhessenin nykyisen viinihurmoksen pioneerin, Daniel Wagnerin, tiluksille.

(Yläkuvassa Saksan viinitiedotuksen oppaamme Anne, Weingut Bischelin Matthias Runkel, Daniel Wagner ja hänen vaimonsa.)

Päivän luonteva jatko on suunnata Weingut Wagner-Stempelin viihtyisään päämajaan. Viinintekijä Daniel Wagner hyppää meidän minibussin puikkoihin ja ajaa viinitarhojen keskellä sijaitsevalle ”mökilleen”, jossa vaimonsa on kattanut pöydän täyteen herkkuja ja uraauurtavan viinitilan tuotoksia.

Daniel kuuluu niihin ysäripioneereihin, jotka hermostuivat Rheinhessenin ansaitusti huonoon imagoon viinin saralla ja päättivät tehdä asiat pitkästä aikaa kunnolla. Ensimmäisen vuosikertansa 1992 mies sanoo tehneen tiukasti koulun oppien mukaan ja löytäneen vuosien varrella oman tyylinsä. Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat silti vaikeaa aikaa alueen maineen takia. Matkan varrella tuotanto muutettiin ensimmäisten joukossa luomuksi 2004. Nyttemmin Wagner-Stempelin viineistä kolmannes menee vientiin, jopa 20 maahan ja kuulemma Suomeenkin.


Daniel korostaa koko viinitalon porukan ja kulttuurin tuovan sävynsä viineihinsä. Työ tehdään käsin, mikä Scharlachbergin kaltaisilla rinteillä on muutenkin ainoa vaihtoehto. Vaativat kasvatusolot pitävät myös sadon pienena, mutta laadukkaana. Siinä missä jyrkältä rinteeltä saadaan 35 hehtolitraa viiniä hehtaarilta, keräävät libis-tuottajat tynnyreihin bulkkinektaria tehotarhoiltaan jopa 120 hehtolitran edestä per hehtaari.


Itse ihastuin täysillä Wagner-Stempelin Heerkretz-tarhan GG-Rieslingiin. Tietenkin sen piti olla myös vuosikertansa kalleinta, mutta yksi puteli lähti tuliaisiksi kotiin. Tuo huikean mineraalinen, mutta tasapainoinen viini huokuu sitrusta, ananasta ja yrttisyyttä. Nam.

Weingut Wagner-Stempel
Siefersheim
www.wagner-stempel.de

PS. Lue myös viinireissun muut jutut!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja