Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravustuskausi alkoi: Tällä ainesosalla saat ravut keitettyä pehmeiksi!

Lehtikuva
Julkaistu 21.07.2015 14:36
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ravustuskausi on taas pyörähtänyt käyntiin. Herkulliset ravut valmistuvat helposti kotona. Lue vinkit maukkaan keitinliemen valmistukseen. 

Ravustuskausi starttasi tiistaina, jolloin myyntiin saatiin myös ensimmäiset kotimaiset elävät ravut. Vilkkain rapusesonki sijoittuu kuitenkin elokuun puolesta välistä syyskuulle, jolloin rapujen maun sanotaan olevan parhaimmillaan.

Rapujen keittämisessä tärkein asia on maukas liemi, joka marinoi ravun pehmeän lihan. 

Rapulajit jakavat mielipiteitä

Jokirapu vai täplärapu? Keskustelu näistä rapulajeista käy kiivaana joka vuosi ravustuskauden alkaessa.

Jokirapu on Suomen vesistöjen alkuperäislaji, joka on hinnaltaan vieraslaji täplärapua huomattavasti kalliimpaa. Rapuruton vuoksi jokirapua ei saada pyydettyä kysyntää vastaavaa määrää.

Jokiravun kuori on pehmeä, joten sen kuoriminen on täplärapua helpompaa. Täpläravun pyöreämmissä saksissa on puolestaan enemmän lihaa kuin jokiravun suipoissa saksissa. On makukysymys kummasta lajikkeesta itse pitää enemmän.

Salaisuus pehmeisiin rapuihin oluessa

Suomen parhaaksi ravintolaksi valitun helsinkiläisravintola Olon kokit Mikko Kaukonen ja Anssi Riihimäki jakoivat Olon Facebook-sivuilla oman reseptinsä rapujen keittoon. Tällä reseptillä onnistut taatusti!

rapu_keittoKruunutilli kuuluu olennaisena osana rapujen keitinliemeen.Lehtikuva

Anna rapujen levätä vuorokausi pyynnin jälkeen. Huuhtele ne hyvin, pese tarvittaessa muta pois harjalla. Lisää kattilaan kaksi litraa vettä, 80 grammaa suolaa, ruokalusikallinen sokeria ja desi nelosolutta. Olut pehmittää täplärapujen paksun kuoren, joten jokirapuja keittäessäsi olutta ei tarvita.

Kruunutilli korjataan kukkavaiheessa, ja sitä käytetään pääasiassa säilömiseen sekä rapujen mausteliemiin. 

Lisää keitinliemeen kruunutilliä. Kun vesi on kiehunut noin viisi minuuttia, nosta tillit pois reikäkauhalla ja lisää ravut veteen. Kun vesi alkaa taas kiehua, keitä rapuja vielä viisi minuuttia.

Jäähdytä valmiit ravut mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi jäävedessä. Valmista liemestä rapujen marinointiliemi lisäämällä tilliä ja keitä uudelleen noin kymmenen minuuttia. Siivilöi tilli pois ja jäähdytä. Jäähdyttäessä lisää liemeen vielä tilliä. Kun liemi on jäähtynyt, siivilöi tilli pois ja kirkas marinointiliemi on valmis.

Kaada liemi rapujen päälle. Rapuja pidetään marinointiliemessä yhdestä kolmeen vuorokautta, joten ravut tulee muistaa keittää hyvissä ajoin ennen suunniteltuja rapujuhlia.

MUISTA: Älä koske rapulientä käsin vaan käytä aina reikäkauhaa.

Lisää aiheesta:

Miksi rapuveitsessä on reikä? Ravintoloitsijan vinkit rapujuhliinEnsimmäistä kertaa rapujuhliin? Näin syöt ravunAliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?Mahtava lohikala, joka on todella helppo valmistaa ruoaksi – moni suomalainen ei ole edes maistanutPian on rapujuhlien aika, mutta tiedätkö, miten kovakuorista otusta kuuluu imeä ja ryystää? Näillä vinkeillä saat ravusta kaiken irti!Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 09:44
    Juomat

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • Eilen17:01
    Terveys ja hyvinvointi

    Yleinen makeutusaine saattaa lisätä aivohalvausriskiä

  • Eilen10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta