Sisäelimet ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaista ruokaa. Niiden valmistaminen on helppoa, kunhan vain uskaltaa kokeilla!
Lähde murtamaan ennakkoluuloja sisäelimiä kohtaan! Lue tästä vinkit naudan tai porsaan sisäelinten valmistamiseen.
Maksa
Naudan maksa sopii erinomaisesti grilliin! Paistettu maksa kannattaa jättää sisältä mediumiksi, jolloin se pysyy mehukkaana. Maksaa on helppo kypsentää, eikä se vaadi paljon esivalmistelua. Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia ja rautaa. Maksan käsittelyssä tulee muistaa kalvon poistaminen. Kalvo poistetaan kuljettamalla varovasti sormea kalvon alla. Maksa hajoaa helposti, joten kannattaa muistaa maltti. Kalvon poistamisen jälkeen sitä voi viipaloida, kuutioida tai jauhaa. Porsaan maksaa kannattaa käyttää esimerkiksi pateihin tai murekkeisiin sen vahvemman maun vuoksi.
Kieli
Kielen valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta se vie aikaa. Odotus kuitenkin palkitaan, sillä kieli on erinomaista ruokaa! Kieli kannattaa ensin harjata puhtaaksi kylmän veden alla. Puhdistuksen jälkeen kieltä keitetään kattilassa, kunnes päälle syntyy vaahtoa. Vaahto kuoritaan pois ja keittämistä jatketaan miedolla lämmöllä. Naudan kielen keittoaika on 2–3 tuntia. Porsaan kieli valmistuu hieman yli tunnissa. Kieli on syöntivalmista, kun olet poistanut kielestä nahan ja siivuttanut sen ohueksi. Kielen voi myös paistaa keittämisen jälkeen.
Tiesitkö, että sisäelimet ovat edullista ruokaa? Sisäelinten kilohinnat ovat yleisesti alle 10 euroa. Poikkeuksena on kateenkorva, joka on kilohinnaltaan korkeampi. Sisäelimiä löytyy tuoreena hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta esimerkiksi kateenkorva on usein tilaustuote. Kysy lisää kauppasi lihaosastolta!