Ravitsevaa, proteiinipitoista ja erinomainen hinta-laatusuhde – silti nämä kelpaavat vain harvoille suomalaisille

Maksa
Milloin sinä olet viimeksi kokannut sisäelimistä ruokaa? Shutterstock

Sisäelimet ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaista ruokaa. Niiden valmistaminen on helppoa, kunhan vain uskaltaa kokeilla!

Lähde murtamaan ennakkoluuloja sisäelimiä kohtaan! Lue tästä vinkit naudan tai porsaan sisäelinten valmistamiseen.

Maksa

Naudan maksa sopii erinomaisesti grilliin! Paistettu maksa kannattaa jättää sisältä mediumiksi, jolloin se pysyy mehukkaana. Maksaa on helppo kypsentää, eikä se vaadi paljon esivalmistelua. Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia ja rautaa. Maksan käsittelyssä tulee muistaa kalvon poistaminen. Kalvo poistetaan kuljettamalla varovasti sormea kalvon alla. Maksa hajoaa helposti, joten kannattaa muistaa maltti. Kalvon poistamisen jälkeen sitä voi viipaloida, kuutioida tai jauhaa. Porsaan maksaa kannattaa käyttää esimerkiksi pateihin tai murekkeisiin sen vahvemman maun vuoksi.

Kieli

Kielen valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta se vie aikaa. Odotus kuitenkin palkitaan, sillä kieli on erinomaista ruokaa! Kieli kannattaa ensin harjata puhtaaksi kylmän veden alla. Puhdistuksen jälkeen kieltä keitetään kattilassa, kunnes päälle syntyy vaahtoa. Vaahto kuoritaan pois ja keittämistä jatketaan miedolla lämmöllä. Naudan kielen keittoaika on 2–3 tuntia. Porsaan kieli valmistuu hieman yli tunnissa. Kieli on syöntivalmista, kun olet poistanut kielestä nahan ja siivuttanut sen ohueksi. Kielen voi myös paistaa keittämisen jälkeen.

Tiesitkö, että sisäelimet ovat edullista ruokaa? Sisäelinten kilohinnat ovat yleisesti alle 10 euroa. Poikkeuksena on kateenkorva, joka on kilohinnaltaan korkeampi. Sisäelimiä löytyy tuoreena hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta esimerkiksi kateenkorva on usein tilaustuote. Kysy lisää kauppasi lihaosastolta!

Munuainen

Munuainen on elimistä halvimpia. Munuaisten vahvaa hajua ei tule pelästyä. Haju lähtee liottamalla munuaiset kylmässä vedessä ennen valmistusta. Pienten ja syvien viiltojen tekeminen munuaiseen auttaa niiden liottamisessa. Munuaista kannattaa käännellä ja puristella liotuksen aikana, jotta kuona-aineet poistuvat. Vesi kannattaa myös vaihtaa ainakin kertaalleen. Voit leikata näkyvän rasvan pois, kun munuaisten tuoksu on muuttunut raikkaaksi, eivätkä ne päästä enää väriä. Munuaista voi paistaa ohuina viipaleina tai keittää.

Kateenkorva

Kateenkorva on arvostettua gurmee-herkkua. Tavallisimmin myytävä kateenkorva on vasikan tai nuoren naudan. Kooltaan kateenkorva vastaa munuaista. Mikäli kateenkorvassa on kohtia, joihin on kertynyt verta, tulee se poistaa esimerkiksi neulalla. Huuhtele tämän jälkeen kateenkorvaa juoksevan veden alla, kunnes vesi on täysin kirkasta. Kateenkorva on nyt käyttövalmis! Sen voi joko keittää tai paistaa parin minuutin ryöppäämisen jälkeen.

Sydän

Sydän sopii pataruokiin, höystöihin, muhennoksiin ja keittoihin. Sydän vaatii pitkän kypsymisajan. Vasikan tai porsaan sydämen keittoaika on noin kaksi tuntia, mutta naudan sydäntä tulee keittää 3–4 tuntia. Huuhdo sydän hyvin ennen keittämistä! Sydämessä olevat verijäänteet saa pois puristelemalla sydäntä huuhtelun aikana. Sydämestä kannattaa myös poistaa isot suonenkappaleet ja suurin osa rasvasta. Sydäntä ei tarvitse käyttää kokonaisena, vaan sen voi myös leikata ohuiksi siivuiksi tai kuutioiksi.

Veri

Vaikka veri ei olekaan sisäelin, on sekin harvemmin käytetty raaka-aine. Veri on erittäin rautapitoista. Ottamalla veren osaksi ruokavaliotasi, ehkäiset anemian syntyä. Urheilijoiden ja ruumiillisen työn tekijöiden raudantarve on erityisen suuri. Myytävä veri on yleensä naudasta. Verta saa ostettua pakasteena hyvin varustetuista ruokakaupoista. Veri on käytettävä heti sulattamisen jälkeen. Verestä voi valmistaa esimerkiksi veriohukaisia tai -palttua.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja