Maistuva aamu- tai välipala: Kiinnitäthän smoothien valmistuksessa huomiota näihin kolmeen seikkaan?

smoothie vihannekset
Värikkyys on asia, johon ravitsemustieteilijä kannustaa kiinnittämään huomiota. Shutterstock

Kaksi minuuttia on aika, joka kuluu terveyttä edistävän välipalan valmistukseen. 

Varsinkin nyt, kun ulkona vallitsee pimeä ja sateinen syyssää, itsestä ja omasta terveydestä on tärkeää pitää huolta. Yksi helppo keino lisätä vitamiinipitoisia kasviksia ja hedelmiä omaan ruokavalioon ovat erilaiset smoothiet, jotka valmistuvat kädenkäänteessä niin hyvää tekeviksi aamu- kuin välipaloiksikin.

Satokauden smoothiet -kirjan kirjoittaneet Karim Khanji ja Olli Haataja antoivat viime viikonloppuna järjestetyillä Viini- ja ruokamessuilla omat vinkkinsä smoothieiden valmistukseen. Kun smoothiet valmistaa ajatuksella, niissä yhdistyvät kirjailijoiden mukaan hyvin nälkää poissa pitävä proteiini ja hitaat hiilihydraatit, jotka nostavat verensokerin mukavalle tasolle ja pitävät sen siellä pitkään.

Lisää aivan lopuksi sekaan proteiinipitoisia pähkinöitä 

Ravitsemustieteilijänä ja fysioterapeuttina työskentelevä Khanji suosittelee kiinnittämään smoothieiden valmistuksessa huomiota kolmeen tärkeään seikkaan, joilla miehen mukaan pääsee todella pitkälle. Näitä ovat värikkyys, kuitu ja proteiini.

– Kasviksia kannattaa käyttää monipuolisesti kaikissa eri väreissä, jolloin myös ravintoaineita saadaan monipuolisesti. Vatsaystävällistä kuitua saadaan lisättyä joukkoon esimerkiksi kauraleseiden, siemenien ja pähkinöiden avulla, kun taas joukkoon lisättävä maito tai jogurtti takaavat pähkinöiden kanssa proteiinin saannin.

Kirjailijat suosittelevat lisäämään joukkoon monipuolisesti myös pähkinöitä ja siemeniä, joista saadaan niin proteiinia kuin hyviä rasvoja. Khanjn mukaan ei ole olemassa yhtä parasta pähkinää, vaan niitä kannattaa käyttää monipuolisesti.

– Monesti minulta kysytään, että kun pähkinöissä on paljon rasvaa, eivätkö ne lihota. Se on itseasiassa toiste päin. Monet tutkimukset osoittavat, että pähkinät auttavat painonhallinnassa. Niissä on paljon kuituja ja hyviä rasvoja, Khanji kertoo

Pähkinöitä ei kuitenkaan kannata lisätä tehosekoittimeen heti, vaan vasta aivan lopuksi.

– Jos pähkinät lisätään smoothieeseen vasta ihan lopuksi, se jättää mukavan suutuntuman. Mitä enemmän pureskelemme näitä smoothieita, sitä pidempään ne pitävät kylläisinä, Khanji neuvoo.

Juuri tästä samaisesta syystä smoothiet kannattaa jättää mieluummin hieman paksummiksi. 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!