Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa: Suhtaudu varauksella tällaisiin dieetteihin

vihreät vihannekset
Shutterstock

Moni haaveilee muutaman kilon karistamisesta – ja kokeilee tämän tavoitteen saavuttamiseksi erilaisia dieettejä. Millaisen dieetin kohdalla hälytyskellojen tulisi soida?

"Uskomattomat tulokset vain muutamassa viikossa", "Laihdu jopa viisi kiloa viikossa", "Vyötärö hoikistuu kuin huomaamatta" – erilaisten dieettien laihtumislupauksia ei tänä päivänä voi olla huomaamatta. Makuja.fi kysyi ravitsemusterapeutti Hanna Partaselta, milloin laihdutuskuureihin tulisi suhtautua varauksella.

Huikeita tuloksia vähällä vaivalla

Partanen pitää nyrkkisääntönä sitä, että nopeita tuloksia ilman vaivaa lupaavat laihdutuskuurit eivät usein toimi toivotulla tavalla. Vaikka ankaralla dieetillä olisi mahdollista saavuttaa hetkellisesti suuria tuloksia, on ruokavaliota usein vaikea jatkaa pitkään.

– Mitä nopeampaa ja helpompaa tapaa dieetti tarjoaa laihtumiseen, niin sitä huonompi se yleensä on. Näin se valitettavasti on. Mitä suurempia lupauksia ja nopeampaa painonpudotusta dieetti lupaa, niin sitä ravitsemuksellisesti heikompaa se todennäköisesti on pitkäaikaisesti noudatettuna, Partanen toteaa.

Toinen asia, joka saa Partasen huolestumaan dieetistä on ruoka-aineiden niukkuus. Vain harvalukuisen joukon ruoka-aineita salliva dieetti voi osoittautua jopa terveydelle haitalliseksi.

– Mitä yksipuolisemmaksi ruokavalikoima muuttuu, niin sen huonompi se on. Se on peruslinjaus, joka kannattaa muistaa, Partanen toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja