Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintola-arvostelu: Näsinneula, Raja Riesling -tasting + teemamenu

Julkaistu 28.05.2017 21:03

Sain kutsun tulla maistelemaan varsin omaleimaisen viinitilan anteja. Suomalaisten tuottamaa viiniä, joka viljellään Ranskassa ja valmistetaan Saksassa. Raja Riesling on maahantuoja Viinitien porukan toteen käynyt haave.

Homma lähti käyntiin 2012, jolloin pieni, 0,2 hehtaarin palsta Pohjois-Alsacessa vuokrattiin. Riesling-köynnökset kasvavat aivan Saksan rajan tuntumassa, vain 300 m Ranskan puolella. Maaperä on puhdasta kalkkikiveä, mikä tarjoaa erinomaiset puitteet laadukkaan Rieslingin kasvattamiselle. Viinit tehdään naapurissa Saksan puolella, Friedric Beckerin viinitilalla. Viinejä oli esittelemässä itse viinintekijä Toni Immanen.

Asiaan. Ensimmäistä vuosikertaa 2012 ei ole yleisölle enää tarjolla, joten aloitamme seuraavasta vuodesta. 2013 poikkeaa seuraavista vuosikerroista kuivuudellaan. Viini on voimakas, täyteläinen ja kypsän happoinen. Ei mikään helposti kulauteltava, mutta silti herkullinen. Huutaa ruokaa seurakseen. Onneksi sitäkin on vielä tulossa.

Vuosikerta 2014 vaihtui makeampaan tyyliin. Samalla se keveni ja hapot vähenivät. Silti tasapainoinen kokonaisuus.

2015 päästiin selkeästi vauhtiin. Tämä oli kolmikosta selkeästi tyylikkäin ja makeudesta huolimatta raikkain. Ryhtiä, happoja ja kypsää hedelmää. Tätä nauttisi mielellään myös pelkästään. Sehr gut!

Seuraavaksi ruokaa Riesling- ja Spätburgunder -viikkojen teemalla. Alkuun maalaisterriiniä, päärynächutneyta ja piparjuurimajoneesia. Runsaan tyylikäs alkupala, jossa maut hienosti balanssissa. Kylkeen hienostunutta rosee-sektiä, Schmitges Spätburgunder Rose Brut 2014 Moselista. Voi, kunpa saksalaisia skumppia olisi enemmän tarjolla. Juovat muuten eniten kuohuvaa maailmassa.

Väliruoaksi menun paras annos, valkoista parsaa, paahdettua kukkakaalia, korvasieni-vinegrette, granaattiomenaa ja siemenleipää. Sitä kuvittelee, että parsa-annokset on nähty, vaikka niitä rakastaakin. Tämä tarjosi paljon uutta. Näsinneulan tyyliin nähden siinä oli rohkeutta ja luovuutta. Kukkakaali toimi parsan kanssa loistavasti. Lasiin moselilainen, Immich-Batteriebergin C.A.I. Riesling 2014. Raikas ja hapokas, sitruksista yrttisyyttä. Oikein hyvä. Etiketin tykinammunta juontaa juurensa ajoille, jolloin hyvä viinimaa oli mennyt, mutta hyvää, mineraalista maaperää oli vuorilla. Siispä ammuttiin rinne sopivan tasaisen viljelykelpoiseksi räjähteillä. Kätevää. En tiedä, viittaavatko enkelisiipiset, viinipullon kanssa kuvaan päätyneet pojat sivullisiin uhreihin vai mihin.

Pääruoaksi haudutettua kuhaa, rakuunaöljyä, parsarisottoa, pikkelöityä raparperia, parsa-saksanpähkinäsalaattia ja lime-rakuunavoikastike. Lempeä kombo, jota sävytti hienosti rakuuna. Annos oli kuitenkin tuplasti liian iso. Koko pisti annoksen näyttämään lautasella epämääräiseltä kasalta. Rakenne oli kauttaaltaan turhan pehmeä ja olisi kaivannut rutkasti rakennetta tuekseen. Mutta perusmaut toimivat hyvin. Samaa voi sanoa loistavasti paritetusta Raja Riesling 2013:sta. Pelkästään se oli turhan vahva, ruoan kanssa loistava.

Jälkkäriksi mentiin lapsuuden maisemiin. Kookos-vaniljavanukasta, mansikkaa, mantelikeksiä, karamellisoitua mantelia ja paahdettuvalkosuklaa-sorbet oli miellyttävä kokonaisuus, jossa kookos toi mieleen äidin tekemät kookoskeksit. Kylkeen sovitettu Schlossgut Dielin Burgberg Auslese Riesling 2010 komppasi nätisti hunajaisella hedelmäisyydellään.

Kaiken kaikkiaan Näsinneula osoitti hienoja etenemisen merkkejä. Olen nauttinut ruoasta aiemminkin, mutta nyt tuntui mukana olevan sopivasti lisää rohkeutta ja luovuutta, jota olen joskus jäänyt kaipaamaan. Lisää samaa!

Ravintola Näsinneula
Särkänniemi, Tampere

Lisää aiheesta:

Riesling- ja Spätburgunder-viikkojen maistelukierros TampereellaRavintola-arvostelu: Dabbal, Tampere - viinintekijäillallinen 2018Ravintola-arvostelu: C, Tampere - Celler Piñol -viinintekijäillallinenRiesling- ja Spätburgunder -viikot 2017 - Kierros TampereellaRavintola-arvostelu: Magus Auk, TallinnaRavintola-arvostelu: Dabbal, Tampere
ravintola-arvosteluNäsinneulaTampereravintolaRieslingSaksan viinitkokemuksia

Tuoreimmat aiheesta

ravintola-arvostelu
  • 02.11.201921:36
    Tampere

    Ravintola-arvostelu: Puisto, Tampere feat. Fernanda Giamellon piemontelainen illallinen

  • 24.09.201908:51
    Tampere

    Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – Wolfberger-viinintekijäillallinen

  • 18.06.201908:53
    Henrik's

    Ravintola-arvostelu: Henriks, Tampere

  • 29.04.201908:40
    ravintola

    Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – viinintekijäillallinen Grans-Fassian & Georg Breuer

  • 03.04.201923:47
    matkavinkit

    Ravintola-arvostelu: C, Amsterdam