Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintola-arvostelu: Bruukki, Turku - Sunday Feast -brunssi

Julkaistu 10.04.2018 20:52

Vanhassa pyörätehtaasssa toimiva Bruukki tarjoilee sunnuntaibrunssillaan lempeän leppoisia makuja genren kliseitä kaihtaen.

Vaimo oli pyydellyt päiväretkelle Turkuun museoita kiertämään. Kun sattumalta tuli kutsu tulla maistamaan viime elokuussa avatun Bruukki-ravintolan Sunday Feastiksi nimettyjä anteja, oli sunnuntainen kevätretki päätetty.

Bruukki sijaitsee hitusen keskustan ulkopuolella, Tuomaansillan kupeessa, Aurajoen rannassa, vanhassa Pyrkivän pyörätehtaassa. Historia näkyy sisustuksen fillariteemassa. Korkea tila antaa valoa ja avaruutta. Sisäsiistiä industraalia.

Ravintola tarjoilee arkisin lounasta, sunnuntaisin brunssihenkistä Sunday Feastia ja toimii lisäksi tilausravintolana.

Menuja on kahdenlaisia, kuuden (24 eur) ja yhdeksän (36 eur) ruokalajin. Meille riitti mainiosti pienempi ja siitäkin jäi hiukan syömättä. Aluksi pöytään tarjoillaan kolme juomapulloa, joista mielenkiinnon herättää Bruukin villimpi jäätee. Maku todellakin on villi enkä pääse kiinni sen aromeista. Ihmekös tuo, tarjoilija näyttää sen valmistukseen käytettävää ainesosalistaa täynnä mm. villiyrttejä.

Keittiö tervehtii porkkana- ja palsternakkasipseillä lipstikkamajoneesin kera. Miellyttävä alku, vaikka lipstikkaa jäinkin kaipaamaan lisää.

Pöytään kolme perinteistä säilöntäpurkkia sekä uunilämmintä rosmariini-focacciaa. Purnukoissa tahnoja: avokadokreemiä, hummusta ja baba ganoushia. Hummuksen väri on hyvin vaalea ja makukin mieto. Päivän toiseksi suupalaksi siten sopiva, mutta hyvä jos olisin osannut sokkona hummukseksi nimetä. Baba ganoush on myös väriltään outo ja maultaan jopa raikas, mihin en ole tässä Lähi-idän klassikossa aiemmin törmännyt. Avokadokreemissä sen sijaan makua löytyy ja oikein herkullista löytyykin. Pehmeän tuore leipä, lasi cavaa ja kolmen tahnan kombo siivittävät rennon letkeään sunnuntaiaamupäivään.

Ensimmäinen lautasannos jaettavaksi. Punajuurta keitettynä ja sipsinä, savustettua jogurttia, siemeniä ja kuusenkerkkäkreemiä tms. Iloisen raikas annos, mikä on punajuuressa harvinaista. Samalla vakuuttuu brunssimaisesta, varovasti erilaisiin makuihin johdattelevasta polusta. Juurevan syvät aromit eivät vielä tähän aikaan uppoaisi.

Sitten ropisee pöytään urakalla. Hernefalafeleja, ”kimchiä” ja minttujogurttia. Paahdettua lohta ”Dukkah”, kurkkua ja fenkolia. Kananugetteja, ostervinokkaita ja aiolia. Ranskalaisia ja sieniketsuppia.

Kevyesti paahdettu lohiannos näyttäytyy muita hienostuneempana. Raikkaus ja hienoviritteisen tyylikäs makumaailma nousevat siinäkin esiin. Alan päästä syvemmin kiinni Bruukin keittiön tyylistä. Olisin voinut kuvitella, että mietojen makujen ympärillä en kokisi enää uudenlaista tyyliä. Bruukista sellaisen kuitenkin löydän. En osaa verrata palettia mihinkään toiseen ravintolaan, mikä on aina ilahduttava havainto.

Mutta ei tässä pelkillä kepeillä elementeillä pelata. Suurehkot kananugetit ovat koostumukseltaan onnistuneita. Täyttä lihaa ilman broilerin sitkeyttä. Ikään kuin filee olisi pilkottu pieneksi ja kasattu yhteen. Osterivinokkaat ovat mielenkiintoinen valinta höysteeksi ja antavat kuitenkin varsin yksisuuntaiselle maulle syvempää sävyä, jota aioli kuljettaa lopulta onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

Hernefalafelit ovat ihastuttava näky ensi puraisulla. Kirkkaan vihreä sisus kertoo sen, minkä makunystyrät jo huomasivat. Keväisen hieno versio niin maultaan kuin pehmeän, liki ilmavan rakenteen saavuttamana. Näitä täytyisi kokeilla kotikeittiössäkin. Raikasteeksi mukaan pikkelöityä, hitusen chilillä vauhditettua valkokaalia sekä minttujogurttia. Bruukin makutyyliä kuvaa parhaiten sana mukava.

Vielä kun yhdeltä lautaselta löytyy paksut, pinnalta rapsakat ja sisältä mehevät ranskalaiset, alkaa brunssimenu täyttää matkalaisen toiveet ja vatsan. Hauskan ötäkkä sieniketsuppi toimii ronskien ranskisten kanssa erinomaisesti. Ohuempi ranu jäisi maussa jalkoihin.

Huh, vielä jälkkäriä. Sitä ennen hauska, raikastava lonkero-granite. En ole koskaan ollut kummoinen aamusyöjä ja vaikka kello ohittikin jo puolenpäivän, tuntuu kuuden ruokalajin menu kuin myöhästetyltä aamiaiselta. Kropassa, ei olemukseltaan. Siksi tömäkkä ”Snickers”-kakku vadelmilla ja suolapähkinöillä alkaa olla turhan suklaisen tuhti lopetus, vaikka hyvin balanssissa vadelman kanssa olikin. Enemmän makean perään oleva tyyppi kiljuisi annoksen äärellä onnesta.

Bruukin palvelu on oikein ystävällistä, mutta yhden tarjoilijan resurssit loppuvat jälkiruoan tietämillä hitusen kesken asiakkaiden täyttäessä salia. Toisaalta kahden tarjoilijan läsnäolo olisi ollut suurimmaksi osaksi liikaa.

Sunday Feast -brunssin kuuden ruokalajin menusta saa 24 eurolle erinomaista katetta. En ole buffet-tyylisten brunssien ystävä, joten tällainen pöytiin tuotu, jaettavina annoksina tarjoiltu brunssi on hyvä lähtökohta. Ja kun vielä nuo annokset osoittavat hiukan omaleimaista otetta, tyylikästä krouviutta ja lempeäviritteisen makumaailman hallintaa, voi ravintolakäyntiä suositella vaikka ihan Tampereelta asti ajeltuna. Ruokaa voi sen jälkeen sulatella Turun mahtavissa museoissa.

Bruukki
Helsinginkatu 15, Turku

Lisää aiheesta:

Ravintola-arvostelu: C, AmsterdamRavintola-arvostelu: Grön, HelsinkiRavintola-arvostelu: Kajo, TampereRavintola-arvostelu: Yes Yes Yes, HelsinkiRavintola-arvostelu: Dining 26 by Arto Rastas, TampereRavintola-arvostelu: Wistub Alsace, Tampere
ravintola-arvosteluTurkubrunssikokemuksiaBruukkiarvostelu

Tuoreimmat aiheesta

ravintola-arvostelu
  • 02.11.201921:36
    Tampere

    Ravintola-arvostelu: Puisto, Tampere feat. Fernanda Giamellon piemontelainen illallinen

  • 24.09.201908:51
    Tampere

    Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – Wolfberger-viinintekijäillallinen

  • 18.06.201908:53
    Henrik's

    Ravintola-arvostelu: Henriks, Tampere

  • 29.04.201908:40
    ravintola

    Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – viinintekijäillallinen Grans-Fassian & Georg Breuer

  • 03.04.201923:47
    matkavinkit

    Ravintola-arvostelu: C, Amsterdam