Rasvatonta maitoa ei kannata laittaa kahviin – tässä syy

Valitulla maidolla voi vaikuttaa merkittävästi kahvijuoman makuun. Shutterstock

Moni suomalainen lisää kahviinsa maitoa rutiininomaisesti. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, mitä maitoa kahviinsa kaataa, sillä maidon rasvaisuus vaikuttaa merkittävästi lopullisen kahvijuoman makuun.

Kahvi – suuri suomalainen intohimo -kirjan Terho Puustisen kanssa kirjoittaneen barista Petri Niemisen mukaan kahviin ei kannata lisätä rasvatonta maitoa, jos kahvijuoman haluaa nauttia parhaimmillaan.

– Rasvaton maito on niin kevyttä! Jos kahvin juo maidon kanssa, niin rasvaisen maidon rasvat toimivat kahvijuoman kokonaisuudessa paremmin. Rasvattomasta maidosta on vaikeaa saada tasapainoista maitokahvijuomaa, Nieminen tarkentaa.

Täysmaitoa vai kevytmaitoa?

Rasvattomassa maidossa rasvaa on korkeintaan 0,5 prosenttia. Kevytmaidossa rasvaa on tavallisesti noin 1,5 prosenttia ja täysmaidossa noin 3–4 prosenttia. Nieminen toivoo, ettei pieniä prosenttilukuja tuijotettaisi liian orjallisesti, sillä täysmaidossakaan rasvaa ei ole hurjasti. Täysmaitoa ei suinkaan ole syytä kammoksua osana maitokahvijuomaa.

– Jos maidossa on 3–4 prosenttia rasvaa, niin se ei ole vielä kovin paljon – verrattuna siihenkään, että maidossa olisi 0,1 prosenttia tai ei ollenkaan rasvaa. Punaisen maidonkin rasvaisuus on suhteellista, Nieminen toteaa.

Muualla Euroopassa kahvijuomiin käytetty maito lähentelee rasvapitoisuutensa puolesta suomalaista kermaa.

– Esimerkiksi Italiassa – joka on cappuccino-kulttuurin luvattu maa – on niin rasvaista maitoa, että Suomesta ei löydy kaupastakaan sellaista, Nieminen kertoo.

Tilkka maitoa riittää

Kahvi – suuri suomalainen intohimo -kirjan mukaan jo pieni maitotilkka taittaa vaaleapaahtoisen kahvin hapokkuuden ja tekee kokonaisuudesta pyöreämmän. Nieminen muistuttaakin, että useimmat lisäävät kahviin vain tilkan maitoa – ja tällöin maidon sisältämän rasvan määrän merkitys ruokavaliossakin on melko pieni.

– Jos kahviin laittaa tilkan maitoa, niin se rasvan määrä on todella vähäinen verrattuna muihin piilorasvoihin, Nieminen toteaa.

Jos tavoitteena on elämäntaparemontti, jonka myötä kaikki rasva on tarkoitus laskea minimiin, ja rasvaton maito maistuu kahvijuomassa, ei kokenutkaan barista kuitenkaan kammoksu valintaa.

– Jos rasvasta haluaa luopua, niin kyllä rasvaton maito on ihan ok, mutta makujen kannalta se ei ole paras valinta, Nieminen kertoo.

Lähteet: Kahvi – suuri suomalainen intohimo (Tammi 2014), Petri Niemisen haastattelu

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja