Raparperiglaseerattu porsaankylki mustaherukan lehdiltä

MTV Oy, All rights reserved

Kulunut vuosi on ollut melkoista keittokirjatykitystä. Mielenkiintoisia opuksia on tullut kauppojen hyllyille selkeästi enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös moni ruokabloggaaja on lähtenyt kirjailijan tielle. Yksi mielenkiintoisimmista keittokirjauutuuksista tuli MasterChef-kisan voittaja Kira Åkerström-Kekkoselta. Auringon maku kuvaa hienosti kesäsesonkia täysillä hyödyntävää nidettä. Sain kirjan promokappaleen keväällä ja totesin siitä tulevan kesäsuosikkini. Ennen kasvukauden alkua siitä ei tosin huvittanut kokata mitään, mutta nyt, kun puutarhat, torit ja HeVi-osastot pursuavat kotimaista satoa, on kokeilunarvoisista resepteistä runsaudenpulaa. 

KESÄISEN KEKSELIÄSTÄ. Kirjan ruokia leimaa yksi erityinen seikka. Annosten peruslähtökohta on varsin simppeli, mutta mukaan on otettu aina vahvasti kesäsesonkia hyödyntävä twisti. Reseptit ovat kekseliäitä ja vaikeustasoja löytyy jokaisen kotikokin miellyttämiseen. Ruokamaailmaa kolutaan Suomi edellä, mutta vivahteita haetaan ympäri palloa.

Yksi merkittävä nyanssi tosin kirjassa ärsyttää. Mittayksiköt ilmoitetaan turhan usein grammoina, mikä aiheuttaa kesäkeittiössä häslinkiä netin muuntotaulukoita tarkastamaan. Esim. sokerin ja merisuolan desilitran painot eivät ole painuneet ulkomuistiini. Eihän kokkailu ole niin tarkkaa, mutta silti.

Kaiken kaikkiaan Auringon maku on parhaita kesäkeittokirjoja, joihin olen törmännyt ja olen selainnut niitä paljon.  Tänä kesänä aurinko ei ole liiemmin hellinyt, joten se täytyy tuoda keittiöön. Mitä herkullisin tuliainen mökkivisiitille!

Raparperikauden ollessa päällä päätin kokeilla grillissä hautunutta pulled porkia, joka glaseerataan lopuksi raparperikastikkeella. Liha tarjoillaan hauskasti sormiruoaksi sopivana suupalana mustaherukan lehdeltä. Makeaa, suolaista ja mehevää, mutta ennenkaikkea kesäistä!

VINKKI!Haudutin lihaa kaasugrillissä epäsuorassa lämmössä (ei tulen päällä) 150 asteessa 3 tuntia. Lopputulos oli rakenteen osalta hyvä, mutta ei erinomainen. Lihaa joutui vielä repimään, mutta oli toki maistuvaa. Veikkaisin ihan parhaaksi lopputulokseksi 4-6 h uunissa.

Raparperiglaseerattu porsaankylki mustaherukan lehdiltä tarjoiltuna

1 kg porsaankylkeä, mielellään luomu

Marinadi:

150 g/1,5 dl merisuolaa (hienona, vajaa 2 dl karkeana)

150 g/ 1,75 dl sokeria

1 l vettä

Raparperikastike:

250 g kuorittua ja pilkottua raparperia (itse käytin 4 keskikokoista vartta)

2 dl seljankukkamehutiivistettä

1 dl hunajaa

0,5 dl tummaa muscavadosokeria

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 rkl Worcestershire-kastiketta

1 rkl tomaattipyreetä

1 rkl soijaa

1-2 rkl omenaviinietikkaa

tuoretta chiliä maun mukaan, hienonnettuna

suolaa

Lisäksi pestyjä mustaherukanlehtiä (shiso- tai salaatinlehdet käyvät myös).

Tee ensin marinadi. Kiehauta ainekset, anna sulaa ja jäähdytä täysin. Laita possu astiaan ja peitä marinadilla. Anna maustua jääkaapissa 6-7 h. Itse marinoin yön yli.

Lämmitä grilli tai uuni 150 asteeseen. Kuivaa kylki. Kääri se folioon ja sitten grilliin tai uuniin vähintään 3 tunniksi tai kunnes lihaa voi nyhtää irti helposti. Käännä lihaa välillä.

Tee lihan hautuessa raparperikastike. Lisää ainekset kattilaan ja hauduttele keskilämmöllä siirappiseksi reilun vartin ajan. Maista, mausta suolalla ja jäähdytä.

Kun liha on valmis, leikkaa kamara/läski irti. Iske grilli kuumaksi ja grillaa lihaa ilman foliota pinnaltaan kauniiksi välillä voidellen sitä raparperikastikkeella. Riivi liha säikeiksi ja asettele sitä mustaherukan lehtien päälle. Kruunaa kastikkeella ja tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.