Kulunut vuosi on ollut melkoista keittokirjatykitystä. Mielenkiintoisia opuksia on tullut kauppojen hyllyille selkeästi enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös moni ruokabloggaaja on lähtenyt kirjailijan tielle. Yksi mielenkiintoisimmista keittokirjauutuuksista tuli MasterChef-kisan voittaja Kira Åkerström-Kekkoselta. Auringon maku kuvaa hienosti kesäsesonkia täysillä hyödyntävää nidettä. Sain kirjan promokappaleen keväällä ja totesin siitä tulevan kesäsuosikkini. Ennen kasvukauden alkua siitä ei tosin huvittanut kokata mitään, mutta nyt, kun puutarhat, torit ja HeVi-osastot pursuavat kotimaista satoa, on kokeilunarvoisista resepteistä runsaudenpulaa.
KESÄISEN KEKSELIÄSTÄ. Kirjan ruokia leimaa yksi erityinen seikka. Annosten peruslähtökohta on varsin simppeli, mutta mukaan on otettu aina vahvasti kesäsesonkia hyödyntävä twisti. Reseptit ovat kekseliäitä ja vaikeustasoja löytyy jokaisen kotikokin miellyttämiseen. Ruokamaailmaa kolutaan Suomi edellä, mutta vivahteita haetaan ympäri palloa.
Yksi merkittävä nyanssi tosin kirjassa ärsyttää. Mittayksiköt ilmoitetaan turhan usein grammoina, mikä aiheuttaa kesäkeittiössä häslinkiä netin muuntotaulukoita tarkastamaan. Esim. sokerin ja merisuolan desilitran painot eivät ole painuneet ulkomuistiini. Eihän kokkailu ole niin tarkkaa, mutta silti.
Kaiken kaikkiaan Auringon maku on parhaita kesäkeittokirjoja, joihin olen törmännyt ja olen selainnut niitä paljon. Tänä kesänä aurinko ei ole liiemmin hellinyt, joten se täytyy tuoda keittiöön. Mitä herkullisin tuliainen mökkivisiitille!
Raparperikauden ollessa päällä päätin kokeilla grillissä hautunutta pulled porkia, joka glaseerataan lopuksi raparperikastikkeella. Liha tarjoillaan hauskasti sormiruoaksi sopivana suupalana mustaherukan lehdeltä. Makeaa, suolaista ja mehevää, mutta ennenkaikkea kesäistä!



