Jos haluaisin kirjoittaa myyvän keittokirjan, lähtisin rakentamaan sitä nopeiden, maukkaiden, mutta ei tylsien arkiruokien varaan. Sellaiset eivät ole ihan mun juttu, joten oli mahtavaa kuulla, että telkkarista, blogistaan ja edellisestä Auringon maku -kirjastaan tuttu Kira Åkerström-Kekkonen tarttui aiheeseen. Kiran esikoisteos on ollut meillä yksiä puhkikokatuimpia keittokirjoja.
Eikä Kira petä uutukaisellakaan. Max 30 min nostaa arkiruoan varmasti jokaisessa taloudessa sykäystä paremmaksi. Reseptejä ei voi niputtaa mihinkään tyyliin. Valokeilassa on vain hyvä ruoka, johon raaka-aineiden oivaltavat yhdistelmät tuovat freesiä sävyä ja kauniit kuvat halun päästä maistamaan.
Ruoat on jaoteltu aamiaisiin, lounaisiin, illallisiin, välipaloihin sekä pieneen makeaan. Näiden lisäksi Max 30 min tarjoaa hyvät perusteet raaka-aineisiin, joita on hyvä olla aina keittiössä. Nerokas keksintö on kirjan lopussa olevat kauppalistat kuhunkin reseptiin. Kameralla kuva ja arki on taas helpottunut. Jos jotain kritiikkiä antaisin, niin muutama ruoka koostuu hirmuisen monesta raaka-aineesta, jotka nostavat ruoan hintaa. Reseptit on mitoitettu kahdelle, mikä saattaa aluksi lapsiperheitä hämätä ja pienempiä talouksia ilahduttaa.
Testasin ensimmäisenä takuuvarmaa lohturuokasuosikkia, Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla. Yksinkertainen, mutta hienoja syviä makuja sisältävä herkku, joka toimisi loistavasti myös meze-pöydässä. Tämä uppoaa taatusti koko perheelle, vaikka esim. granaattiomena uusi tuttavuus olisikin. Tällä hetkellä ei ole niiden sesonki, joten kokeile korvata se karpaloilla! Laitoin ruokaan 400 g karitsan jauhelihaa eikä siitä tullut lainkaan turhan lihaisa. Kirjan ohjeessa oli lihaa 200 grammaa. Bataatin voi näin syksyllä korvata myskikurpitsalla (butternut squash).