Pystyssä vai vaakatasossa – säilytätkö sinä viinipulloa väärin?
Monesti viinit näkee säilytettävän vaakatasossa. Tähän on järkevä syy: kostea korkki ei murru yhtä herkästi kuin kuiva.
Rentouttava hetki lempiviinillä täytetyn lasin kanssa päättyy puiseen pettymykseen, jos juomasta joutuu nyppimään korkin palasia. Viinipullon korkin murtumisen voi kuitenkin estää yksinkertaisella niksillä: säilyttämällä pullon vaakatasossa.
Vaakatasossa pullon sisällä oleva viini pääsee kosketuksiin korkin kanssa ehkäisten sitä kuivumasta. Kosteana pysyvä korkki ei haurastu yhtä helposti kuin kuiva. Nimenomaan hapertuneesta korkista irtoilee palasia viiniä pilamaan.
Luonnonkorkilla suljetut viinit on hyvä laittaa vaakatasoon, jos niitä aikoo säilyttää useampia kuukausia. Mikäli pulloa säilytetään joitakin viikkoja, ei pullon asennolla ole juuri merkitystä. Pidemmän ajan kuluessa korkki kuitenkin kuivuu ja viini hapettuu. Vaakatasossa säilyttäminen estää tämän, sillä korkki pysyy kosteana viinin osuessa siihen. Kierrekorkilliset viinit säilyvät myös pystyssä.
Lähde: Viinimaa
Puinen pullonkorkki saattaa muuttua kuivuuden lisäksi helposti lohkeilevaksi ajan mittaan. Myös liian teräväreunainen pullonavaaja voi aiheuttaa korkkiin halkeamia, joista lohkeilee sattumia viiniin.
Toki yksi vaihtoehto vältellä korkin murusia viinissä on ostaa ainoastaan kierrekorkillisia pulloja.
Lähde: Cosmopolitan UK
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan