Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pupusa - katuruoka El Salvadorista

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 01.03.2015 20:34

Perehtyminen katuruokaan jatkuu (vielä pitkään). Tällä kertaa tuli testattua El Salvadorin suosituinta ruokaa, pupusaa. Maissijauhoista tehdyn paksun, täytetyn lätyn päälle kasataan mieleisiä täytteitä. Vähän kuin tortilla, mutta ei kuitenkaan. Meksikon gordita on pitkälti sama ruoka. Näitä tarjoillaan kuulemma jokaisella El Salvadorin kadulla. En pistäisi vastaan, jos samaa voisi sanoa Suomesta. Yksinkertaista ja hauskaa ruokaa, joka toimii niin ystävien illanvietossa kuin arki-illan pelastajanakin. 

Yleisimmät täytteet tälle 2000 vuotta vanhalle ruoalle ovat juustosekoitus chilin kera, possu (esim. jauheliha tai pekoni) chilisellä tomaattisoosilla sekä pavut. Tähän toimii täydellisesti kaikenlaiset tähteet. Kokeile perunaa ja chiliä. Erittäin toimiva ja perinteinen täyte on myös curtido, kevyesti fermentoitu kaali-porkkanaseos. Vähän kuin cole slaw, mutta ei kuitenkaan.

Ruoan hankala puoli on masa harina -jauhojen löytäminen. Tampereella olen löytänyt niitä vain Stockmannilta. Samoista jauhoista syntyy helpolla myös kotitekoinen tortilla (resepti).

Itse tein tätä pääruoaksi perulaisen cevichen jälkeen. Täytteeksi meni mozzarellaa tomaatin ja habaneron kera sekä curtidoa Srirachalla vauhditettuna.

PS. Pupusa on gluteeniton.

Pupusa

8 kpl

5 dl masa harina -jauhoja

3-3,5 dl lämmintä vettä

1 tl suolaa

kasviöljyä, esim. rypsi tai auringonkukka

sulavaa juustoa, esim. mozzarellaa tai tuorejuustoa, voi olla kiinteämpääkin

mieleistä täytettä, esim. curtidoa (resepti alla)

Sekoita jauhot, suola ja vesi yhteen. Pyörittele taikinapalloksi, joka ei ole tahmea eikä kuiva. Mehevä. Tämän jauhon kanssa se on tarkempaa kuin yleensä. Lisää vettä tai jauhoa teelusikallinen kerrallaan. Peittele liinalla ja anna levätä 10 min.

Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä osista pallo. Paina peukalolla palloon kuilu ja työnnä sinne juustoa. Sulje juusto taikinan sisään varovasti ja paina pallo n. 6 mm paksuiseksi levyksi. Tee sama kaikille taikinapaloille.

Kuumenna paistinpannu tai grillipannu keskilämmölle. Lorauta paistinpannulle hiukan öljyä. Paista pupusoita pari minuuttia per puoli, kunnes pinta on herkullisen kullanruskea.

Aseta lautaselle ja kippaa päälle mieleistäsi täytettä, vaikkapa alla olevaa curtidoa.

Curtido

0,5 kaali, hienoksi silputtuna

1 porkkana, raastettuna

1 l kiehuvaa vettä

1 dl vettä

1 dl omenaviinietikkaa

1 tl suolaa

1 mieluinen chili, hienonnettuna

3 kevätsipulia, hienonnettuna

Sekoita kaali ja porkkana keskenään kulhossa. Kippaa päälle litra kiehuvaa vettä ja annan muhia 5 min. Kaada neste pois ja puristele loput vedet veks (salaattilinko helpottaa). Sekoita kaikki ainekset kulhossa, peitä kannella tai kelmulla ja anna fermentoitua jääkaapissa 2-24 h.

Lisää aiheesta:

Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksillaBoltsi-gnocchi -paistosLahmacun-vegeburgeriThai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissiStromboli - pizzarullaPide - turkkilainen pizzapiiras
gluteenitonkasvisruokakaturuokalatinoruokareseptiVäli-Amerikka
MTV Oy, All rights reserved

Tuoreimmat aiheesta

gluteeniton
  • 17.01.201619:34
    burgeri

    Gluteeniton kasvisburgeri manteliaiolilla

  • 20.01.201522:03
    arkiruoka

    Munakoisopurilainen à la Viljaton kattaus

  • 17.06.201419:00
    fenkoli

    Välimerellinen fenkolipiiras

  • 22.05.201421:49
    grillatut kasvikset

    Maailman helpoin grilliateria karitsanfileestä ja kasviksista

  • 08.12.201321:22
    gluteeni

    Gluteeniton kokeiluni - miten sujui ja mitä opin?