Puolet suomalaiset kärsii kohta tästä – kahvi voi yllättäen pahentaa!

Lähestyvä syksy ja sen mukana tuoma pimeys voi aiheuttaa monelle arkea häiritseviä väsymysoireita.

Tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kärsii jonkinasteisesta syysväsymyksestä. Oireita voi kuitenkin lievittää muun muassa elämänrytmiä muuttamalla, liikunnalla sekä vireyttä edistävällä ruokavaliolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan ihmiset nukkuvat syksyllä ja talvella eri tavalla kuin valoisampaan aikaan. Nukkumaanmenoaika siirtyy helposti myöhemmäksi iltaan ja uni muuttuu katkonaisemmaksi sekä kevyemmäksi. Syysväsymyksen tunnistaa siitä, että se iskee toistuvasti joka syksy.

Älä lääkitse väsymystä kahvilla

Kaamosoireilu on suomalaisilla varsin yleistä: jopa 40 prosenttia yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista kokee väsymyksen syksyisin kiusallisena. Syksyisin kannattaakin muuttaa elämänrytmiään aamupainotteiseksi. Myös säännöllinen liikunta iltapäivästä auttaa väsymykseen. Liikuntaa tulee kuitenkin harrastaa 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa, ettei virkisty liikaa.

Ravitsemusasiantuntija Sami Sundvik muistuttaa, että myös ruoka-ainevalinnoilla voi vaikuttaa vireystasoon.

– Yön aikana kroppa kuivuu, joten aamu kannattaa aloittaa muutamalla lasillisella raikasta vettä. Kahvi kohtuudella on ihan hyvä piristys. Kahvia ei kuitenkaan kannata juoda yli neljää kuppia päivässä, koska se kuluttaa elimistön hivenainevarastoja, Sundvik muistuttaa.

Aamulla voi aamupuuron sijaan suosia proteiineja ja hyvien rasvojen lähteitä, joiden ansiosta aivojen vireystaso pysyy hyvänä. llalla taas on syytä välttää syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa. Muutama tunti ennen nukkumaanmenoa voi syödä kevyen, hiilihydraatteja sisältävän iltapalan. Sundvikin mukaan hiilihydraatit väsyttävät ja rentouttavat.

Lähde: Cocovi


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja