Punaviinissä haudutetut possunposket grand-mère

Upea, rikasarominen pataruoka, jossa porsaanposkien höysteet kypsennetään erikseen ja saadaan täydellisten kypsyyksien kaunis annos.

Tässä fiinimpi tapa tarjoilla rouheaa pataruokaa. Kun porsaanposket saavat muhia punaviinissä ilman lihaliemen lisäämistä, mausta tulee hyvällä tavalla voimakkaampi ja rikkaampi. Grand-mère ("isoäidin tapaan") viittaa klassisen ranskalaisen keittiön sieni-pekoni-sipuli -höysteeseen. Kun kasvikset kypsennetään erikseen, ne ovat annoksessa täydellisen kypsiä ja yhden värin pataruokaa kauniimpia. Vaatii hitusen enemmän vaivaa, mutta on todellakin sen väärti. Ja mikäs siinä kokkaillessa possunposkien hautuessa uunissa.

VINKKI 1! Mikäli possunposkia ei ole saatavilla, lihan voi korvata millä tahansa pataan sopivalla lihalla. Säädä haudutusaika silloin lihalle sopivaksi.

VINKKI 2! Bouquet garni on kimppu langalla yhteen sidottuja yrttejä, joita käytetään pääasiassa keittojen ja liemien maustamisessa. Se otetaan aina lopussa padasta pois.

Punaviinissä haudutetut possunposket grand-mère
4-6 hlölle

Haudutusliemi:
1 kg possunposkia
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kasviöljyä
2-3 porkkanaa, rouheasti paloiteltuna
2 sipulia, rouheasti paloiteltuna
1 plo punaviiniä (ei kovin tanniinista)
4 valkosipulia, hienonnettuna
bouquet garni -yrttinippu (esim. rosmariini, laakerinlehti, timjami, persilja, salvia)
suolaa
mustapippuria

Kasvikset:
6 salottisipulia, puolitettuna
30 + 10 g voita
0,5 tl tomusokeria
3-4 porkkanaa
150 g pekonia, pieneksi pilkottuna
12 herkkusientä, puolitettuina
suolaa
mustapippuria

(perunaa oman maun tyylillä esim. muusi, keitetty, hasselbacka, uuniperuna)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Siisti poskista kalvot pois. Kaada vehnäjauhot lautaselle. Mausta posket suolalla ja pippurilla. Pyöräytä posket vehnäjauhoissa, ravista ylimääräiset jauhot niistä pois.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja kaada öljyä pohjalle. Ruskista posket erissä kauttaaltaan kevyesti ja laita sivuun odottamaan. Kuullota porkkana- ja sipulipaloja pannulla kevyesti. Rapsuta kevyesti pannun pohjasta lihan tähteet mukaan. Ota kasvikset pois pannulta.
Ota uunin kestävä kattila esiin. Laita sinne lihat, porkkanat ja sipulit. Kaada mukaan pullollinen punkkua. Kiehauta ja laske lämpöä. Anna poreilla hissukseen ja lisää mukaan valkosipulisilppu ja yrttinippu. Mausta lientä suolalla ja pippurilla. Peitä kattila kannella ja laita uuniin muhimaan 2,5-3,5 tunniksi tai kunnes liha on todella mureaa. Sekoita välillä ja jos neste näyttää vähentyneen liikaa, lisää hiukan vettä.

Salottisipulit:
Lihan hautuessa kypsennä mukaan tulevat kasvikset. Laita halkaistut salottisipulit pannulle tasaisesti. Kaada pannulle 0,75 dl vettä. Lisää mukaan 30 g voita ja tomusokeri. Kiehauta neste ja laske lämpö matalalle, niin että neste poreilee hissukseen. Anna nesteen poreilla loppuun asti. Pidä sipulit lämpiminä tai lämmitä ne juuri ennen tarjoamista.

Porkkanat:
Halkaise porkkanat pituussuunnassa ja mikäli ne ovat paksuja, halkaise vielä puolikkaat. Leikkaa noin 5 cm pituisiksi tikuiksi. Keitä porkkanatikut al dente -kypsyyteen. Paista ennen tarjoamista nopsaan voissa, jotta pinta kuullottuu kauniiksi.

Pekoni ja herkkusienet:
Paista pekonisilppu rapeaksi. Ota pekoni pannulta ja paista sienet pekonirasvassa.

Ota possunposkikattila uunista. Ota liha pois seoksesta. Siivilöi liemi. Laita pari kolme possunposkea lautaselle. Kaada päälle punaviinilientä. Lisää pinnalle pekonia ja sieniä. Viimeistele annos salottisipulilla ja porkkanalla. Pointti on ulkonäössä, joten älä sekoita kasviksia liemeen. Tarjoile esim. perunan kanssa tai sellaisenaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat