Punaviininen hirvipata ja leipäkohokas - voimaa kylmyyteen

Lihapadat ovat aina takuuhyviä, mutta välillä tuntuu, että on nähnyt vähän kaiken, mitä ne tarjoavat. Tässä tuhdin voimakas, hitusen muokattu hirvipata maailman parhaaksi naiskokiksi valitulta, slovenialaiselta Ana Rošilta. Mielenkiintoiseksi ruoan tekee lisuke, leipäkohokas.

Kun puoli litraa punaviiniä keitetään kokonaan kasaan, tulee padan aromista hyvin voimakas. Leipäkohokkaan rakenne keventää sitä tyylikkäästi ja tarjoaa herkkusienen myötä mukaan toisenlaista syvyyttä.

VINKKI! Voit aivan yhtä hyvin käyttää lihana nautaa.

PS. Tsekkaa myös muut lihapatareseptit!

Punaviininen hirvipata
1 kg hirvenpaistia (tai muuta pataan sopivaa osaa tai nautaa)
2-3 sipulia, hienonnettuna (5 dl silppua)
2 timjaminoksaa
2 oreganonoksaa
5 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
n. 20 katajanmarjaa
oliiviöljyä

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle oliiviöljyä. Kippaa sekaan sipulisilppu, pyöräytä ja anna kuullottua muutama minuutti, älä ruskista. Siirrä sipulisilppu sivuun. Kuutioi liha 2 cm palasiksi. Mausta palat kevyesti suolalla. Kuumenna pannu ja lorauta pohjalle oliiviöljyä. Ruskista liha erissä kauttaaltaan. Kippaa sipulisilppu, yrtit ja katajanmarjat lihan sekaan ja sekoita. Kaada mukaan punaviini, kiehauta ja anna poreilla hissukseen liki kokonaan pois. Laita tällä välin leipäkohokas kostumaan (kts. resepti alla)

Kaada sekaan lihaliemi ja anna padan hautua 2 h tai kunnes liha on mureaa ja koostumus hyvä. Säädä padan kosteutta laittamalla kansi päälle, jos neste uhkaa kadota liian nopsaan.

Tarjoile lihapata leipäkohokassiivujen kera.

Leipäkohokas
puolikas ranskanleipä tms.
2 salottisipulia, hienonnettuna
oliiviöljyä
25 g kuivattua herkkutattia
4 dl kuohukermaa
pieni kourallinen rakuunaa, hienonnettuna
pieni kourallinen ruohosipulia, hienonnettuna
2 kananmunaa
2 kananmunan valkuaista

Leikkaa leipä n. 3 cm kuutioiksi ja laita isoon kulhoon. Laita pieni kattila lämpenemään ja lorauta pohjalle oliiviöljyä. Kuullota sipulisilppua pari minuuttia. Kaada mukaan kerma ja herkkutatit. Sekoita. Anna seoksen lämmetä, mutta älä kiehauta.

Kaada seos leipäpalojen päälle ja sekoita. Anna leipäpalojen imeä kosteutta tunnin ajan. Pyöräytä niitä välillä.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita leivän joukkoon yrtit ja kevyesti vatkattu kananmuna. Vatkaa valkuaisia niin paljon, että vaahdosta voi vetää pitkiä piikkejä (tai uskaltaisit kääntää astian pääsi päällä ylösalaisin). Sekoita valkuaisvaahto varovasti seokseen.

Laita vuoka vesihauteeseen ja uuniin 50 minuutiksi.

Ota valmis kohokas uunista, anna sen hiukan jäähtyä ja leikkaa siitä kakun tapaan siivuja lihapadan lisukkeeksi.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat