Punaviini-mansikkajäätelötikut

MTV Oy, All rights reserved

Tässä oikein hauska jälkkäri tai väliherkku aikuisille. Toimii yhtä lailla tuoreista kuin pakkaseenkin ehtineistä mansikoista. Maun puolesta varmaan toimisi lapsillakin, mutta punaviinistä eivät karkaa prosentit pakastettaessa, joten pidetään tämä meitin herkkuna. Tällaisten tekeminen mökillä ei olisi ollut kuitenkaan mahdollista ilman iloista viestiä Boschilta.

UUNI ON YHÄ SUPER. Muistatteko, kun sain käyttööni aivan ihmeellisen Boschin superuunin? Olen ollut yllättynyt, miten paljon se on kiinnostanut niin live-tuttuja kuin Facebook-seuraajiakin. Pitkin vuotta joku on kysellyt, että miten se on pelannut ja oliko oikeesti niin hyvä kuin sanoin. Jep, kyllä se pelittää eikä jälkeenpäinkään ole pahaa sanaa laitteesta. Päinvastoin. Höyryuuni hoitaa rapean leivän ja mikro sulatuksen. Se on superuuni. 

HEI, ME PAKASTETAAN! Porukka Boschilla oli myös sen verran tyytyväisiä uunikokeiluun, että halusivat tarjota mulle mökille jääkaapin. Eivät tietäneetkään, miten sellaisen tarpeessa olin. Siirtolapuutarhailua on nyt kulunut kuusi kesää ja yksi krooninen ongelma on vaivannut, kylmätilan puute. Olemme sinnitelleet valmiiksi mökissä olleella, pienellä jääkaapilla sekä kylmälaukun kokoisella autojääkaapilla (kuvassa), joka on toiminut lähinnä juomasäilönä. Pakastintilaa on ollut pakkaslokeron verran, joten puutarhan sato on jouduttu aina roudaamaan kotiin tai antamaan tutuille ja tähderuoka on pitänyt syödä heti seuraavana päivänä. Kotona laitamme sitä usein pakkaseen.

Iso kaappi ei uponnut pienen mökin sisustukseen noin vain ja toi mukanaan positiivisen haasteen rempata keittiö paremmin ruoanlaittoon sointuvaksi. Siitä toivottavasti keväällä sitten lisää.

CHILIT CHILLIKSI. Mutta nyt mahtuu jääkaappiin ihan kaikki ja vielä sen päälle on kunnon pakastin! Ja mikä hienointa, tässä Serie 6 -jääkaappipakastimessa on nollalokero lihalle ja kalalle. Jääkaapin lämpötila on periaatteessa liian lämmin kalan säilytykseen ja olen haaveillut kylmemmästä lokerosta ja tästä se löytyi. Facebookissa lukija mainitsi, ettei lokero aivan nolla-asteinen ole, mutta toimii. Testasin ja mittari näytti 3,5 astetta yleisen kaappilämpötilan ollessa 5,5 °C. Kunnon parannus joka tapauksessa kalan säilytykseen ja tuo lokero on täydellinen oluiden, Rieslingin ja skumpan säilyttämiseen. Ihan sama, mitä sommelierit sanovat tarjoilulämpötilasta, minä haluan edellämainitut mahdollisimman kylmänä. Kyllä se juoma ehtii lämmetä puolivälissä lasia oikeaoppiseksi jopa minulla.

Kasvikset säilyvät kuulemma tavallista pitempään noissa VitaFresh-bokseissa ja sitä voi vielä avittaa käyttämällä kaupasta tullessa pikajäähdytystä. Enpä ole vielä ehtinyt havaita parin viikon käytön jälkeen, mutta toisaalta mikään ei ole mennyt siellä vielä huonoksikaan.

Kodin pakastin on kaikenlaista satoa pullollaan, joten marjat saavat jäädä mökin kaappiin varavarastoksi. Kun kaappi lepää yli puolet vuodesta yksinään, säästää A+++ -energialuokka ympäristön lisäksi muutenkin talven aikana kertyvää kovaa sähkölaskua. Kaapissa on myös lomatoiminto energian säästämiseksi silloin, kun ollaan pitempään poissa. Tämä on vain jääkaappipakastin, mutta monta sen pikkujuttua tuntuu sopivan meidän talouteen erityisesti.

Uusi pakkanen meni heti marjoista täyteen. Herukka- ja karviaissato oli tänä vuonna parempi kuin koskaan eikä kotipakkaseen olisi edes mahtunut. Sen verran jätin kuitenkin tilaa, että sain sisään tusinan verran näitä mahtavia ja hauskoja jätskipuikkoja.

Koko kesän haaveilin jäädytettyjen drinkkien perään. Toivottavasti ehtii vielä niitäkin testaamaan! Mutta nyt tähän hyytävän hyvään reseptiin.

Punaviini-mansikkajäätelöpuikot

9-12 puikkoa muotista riippuen

1 l mansikoita

1-1,5 dl sokerilientä maun ja mansikoiden makeuden mukaan (puolet vettä, puolet sokeria)

2,5 dl kevyttä, vähätanniinista punaviiniä, esim. Pinot Noir

2 rkl balsamicoa

100 g tummaa suklaata

0,5 tl kookosöljyä (tai mietoa kasvisöljyä kuten maapähkinä- tai rypsiöljy)

Laita kulhoon tai monitoimikoneeseen mansikat, sokeriliemi, punaviini ja balsamico. Surauta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella sileäksi. Kaada seos jätskimuotteihin ja laita pakkaseen.

Kun jätskit ovat jäätyneet, sulata suklaa. Sen voi tehdä mikrossa tai liedellä vesihauteessa. Itse sulatin sen em. superuunin mikrotoiminnolla 20-30 sekunnin erissä (kts. kuva). Älä oikaise pitämällä kerralla pitkään, suklaasta tulee helposti kokkareista (ja voi räiskyä seinille). Tusinan verran lyhyissä jaksoissa homma hoitui hienosti. Kun suklaa on sulanut, lorauta 0,5 tl öljyä sekaan ja sekoita. Dippaa jätskipuikkoja suklaaseen tai levittele suklaata jätskien pinnalla haluamallasi tyylillä. Laita hetkeksi tai pidemmäksi aikaa pakkaseen ja tarjoile. Muista, lähinnä lapsia varten, että tässä jäätelössä on hiukan alkoholiprosentteja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja