Punaviini asetettu väliaikaiseen myyntikieltoon Alkossa: Munamerkintä puuttuu Zinfandel-pullon etiketistä

seghesio zinfandel
Seghesio Sonoma Zinfandel -punaviini vedetään väliaikaisesti pois Alkon myynnistä puuttuvan allergeenimerkinnän vuoksi. Alko

Seghesio Sonoma Zinfandel -punaviini vedetään väliaikaisesti pois Alkon myynnistä puuttuvan allergeenimerkinnän vuoksi. Asiasta kertoo viiniä Suomeen maahantuova yritys Hedon Oy. 

Alkossa myytävän yhdysvaltalaisen Seghesio Sonoma Zinfandel (tuotenumero 923417) -punaviinin etiketistä puuttuu kananmuna-allergeenitieto. Punaviinin maahantuoja Hedon Oy on vetänyt tuotteen väliaikaisesti pois myynnistä. Maahantuoja lisää tuotteen etikettiin tarvittavan allergeenitiedon, jonka jälkeen tuote palautetaan myyntiin.

Terveysriski kananamuna-allergisille – väliaikainen myyntikielto

Kananmuna-allergeenin puuttuminen tuotteen etikettimerkinnöistä aiheuttaa terveysriskin kananmunalle allergisille tai herkistyneille henkilöille, mikäli he nauttivat tuotetta. Tuote täyttää muuten alkoholijuomille asetetut turvallisuusvaatimukset. Maahantuojalla tai Alkolla ei ole tietoa asiakkaista, jotka olisivat saaneet yliherkkyysoireita tuotteesta.

Tuote on vedetty väliaikaisesti pois Alkon myynnistä ja asetettu myyntikieltoon niin Alkon myymälöissä kuin verkkokaupassa.

Kuluttajia pyydetään palauttamaan tuote lähimpään Alkon myymälään. Alko ottaa vastaan ja hyvittää kaikki kuluttajilta palautuvat tuotteet.

Miksi joissain viineissä on kananmunaa?

Kananmunaa ei ehkä ensimmäisenä yhdistäisi viinin ainesosaksi, joten miksi ihmeessä sitä on punaviiniin laitettu?

Ylen Kuningaskuluttaja selvitti asiaa vuonna 2014. Alkon laboratoriopäällikkö Soili Karjalainen kertoi tuolloin Ylelle, että muna- ja maitotuotteita on käytetty viininvalmistuksessa jo pitkään. Heinäkuusta 2012 alkaen niiden käyttö on pitänyt merkitä myös etikettiin.

– Kananmunan ja maidon proteiineja käytetään viinin valmistuksessa viinin kirkastamiseen. Mikäli allergikko ei aikaisemmin ole saanut oireita tietystä viinistä, pystyy tuota viiniä todennäköisesti edelleenkin nauttimaan varoitusmerkinnästä huolimatta, Karjalainen kertoi Ylelle.

Lähteet: Hedon Oy, Yle

***

Viiniä vai viinaa - muuttuvatko juomatapamme? 9:08

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.