Pulled Pork Burger - nyhtöpossuburgeri

MTV Oy, All rights reserved

Aloitin viime kesänä tutustumisen burgerin saloihin. Sanotaan jälleen, että hampurilainen on päässyt Suomessa muun katuruoan ohella rapakuntoon. Harvassa on ne paikat, joissa herkku saisi kohtelun, jonka se ansaitsee. Edes hiukan vaivaa. Edes jotain, joka ei tule pakastimesta tai purkista. Burgerin tekeminen on taitolaji, jonka mestareita arvostan siinä missä muitakin korkeatasoisia keittiömestareita. 

Pulled pork eli nykysuomena nyhtöpossu on burgeritäytteistä suosituimpia pihvin jälkeen. Se on kiitollinen ruoka, koska valmistuu liki itsestään ja palkitsee odottajansa ruhtinaallisesti. Olennaisia seikkoja ovat vain alkumaustaminen, pitkä haudutus ja maustesoosi. Edullista ruokaa, joka kerää vain kiitosta, ihailua ja makumuistoja.

Burgeri on periaatteessa helppo valmistaa, mutta valmistelu täytyy aloittaa edellisenä päivänä. Ensin lihan pintaan kuivamarinadi. Seuraavana päivänä haudutus, bbq-soosi sekaan, sämpylän päälle, mukaan coleslawta, sämpyläkansi hatuksi ja nauttimaan.

VINKKI!Burgerisämpylä on tietenkin parasta tehdä itse. Ohjeen löydät täältä. Sama pätee coleslawiin. Sen resepti on täällä.

VINKKI 2!BBQ-kastike on toinen kokin taidonnäyte. Tässä pari vaihtoehtoa lisää.

NYHTÖPOSSUBURGERI

Liha:

1 kg porsaan lapaa tai etuselkää

Esimaustaminen:

2 rkl paprikajauhetta

2 valkosipulinkynttä, murskattuna

1 rkl chilirouhetta

1 rkl intiaanisokeria tai ruskeaa sokeria

1 rkl sinappijauhetta

3 rkl karkeaa merisuolaa

Etikkainen BBQ-kastike:

1 dl siideriviinietikkaa

3/4 dl jenkki- tai dijonsinappia

2 rkl ketsuppia

2 valkosipulinkynttä, murskattuna

2 rkl intiaanisokeria tai ruskeaa sokeria

1 tl kuivattua timjamia

1 tl cayennea

suolaa

pippuria

Sekoita kaikki esimaustamisen ainekset keskenään. Tässä kohtaa täytyy liata kädet ja iskeä sormet sekoitukseen ja hieroa sitä lihaan kauttaaltaan. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään 2 h, mielellään yön yli. Ja mieluiten rasiassa, ettei koko jääkaappi haise aamulla ja liha vetänyt itseensä ylimääräisiä aromeja.

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Laita liha uuninkestävään vuokaan ja anna kypsyä 5-6 h. Liha on valmista, kun sitä voi repiä helposti haarukalla tai sormilla. Kun se on kypsää, ota uunista ja anna rauhoittua 10 min. Lorauta vuokaan tilkka vettä ja kaavi puulastalla lihanesteet ja pannunpohjalliset. Niissä on hurjasti makua.

Tee possun hautuessa bbq-soosi. Sekoita yhteen kaikki ainekset ja kiehauta varovasti. Laske lämpöä ja anna hautua vartin verran. Maista ja mausta. Soosi on valmis. Lorauta sekaan vuoasta lihanesteet.

Revi possu säikeiksi joko sormin tai parilla haarukalla. Mitä ohuempia säikeitä, sitä parempi. Kaada sekaan puolet bbq-soosista ja sekoita. Liha oli tässä kohtaa ehtinyt jäähtyä sen verran, että pistin sen lämpiämään hetkeksi grilliin.

Annostele possua hiukan burgerisämpylän päälle, lorauta hiukan bbq-soosia, laita mukaan coleslawta ja peitä sämpyläkannella. Iske kiinni! 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.