Miltä kuulostaa herkullinen ravintolalounas muutamalla eurolla? Mitäpä jos samalla voisit kantaa kortesi kekoon ja vähentää alati kasvavaa ruokahävikkiä? Tämä on mahdollista ja kaiken lisäksi vielä varsin helppoa.
Tänä vuonna toimintansa aloittaneet mobiilipalvelut Lunchie ja ResQ toimivat linkkinä nälkäisten ihmisten ja ylijäämäruoan kanssa kamppailevien ravintoloiden välillä. Lunchie- ja ResQ-palvelussa ravintolat tallentavat päivittäin hukkaan menevät annoksensa järjestelmään, josta asiakkaat näkevät tarjonnan ja tekevät tilauksensa. Tämän jälkeen asiakkaat noutavat take away -annokset suoraan ravintolasta. Hyötyjinä ovat niin ympäristö, kuluttajat, palveluntarjoajat kuin ravintoloitsijatkin.
Ylijäämäruoat myydään yleisimmin puoleen hintaan annoksen alkuperäisestä hinnasta. Joskus alennusprosentti on suurempikin.
– Keitot ja salaatit liikkuvat kolmen ja neljän euron välillä ja muut ruuat maksavat neljästä kuuteen euroa, kertoo ResQ:n toimitusjohtaja Tuure Parkkinen.
– Keskivertohinta on neljän ja kuuden euron välillä. Kun kokki on laittanut aikaa ja rakkautta ruokaan ja ravintoloitsija maksanut raaka-aineen, niin jos se ruoka menee roskikseen, sehän on pelkkää miinusta, sillä tienaa nolla euroa. Eli jos siitä hävikkiruuasta saa muutamankin euron, se on heti viivan alle hyvää, sanoo puolestaan Lunchien puuhamies Ville Virmala.
– Pitää muistaa myös se, että jos ravintolat pystyvät tätä kautta vähentämään biojätteen määrää, se tuntuu heille myös jätemaksun määrässä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, Virmala jatkaa.
Nälkäänsä voi palveluiden avulla helpottaa monin tavoin. Tarjolla on hävikkiruokaa laidasta laitaan aina täytekakuista suomalaisiin perinneruokiin.


