Puhelimet apuna ruokahävikkitaistossa – ylijääneitä ravintola-annoksia parilla eurolla

Ylijäämäruoat myydään yleisimmin puoleen hintaan annoksen alkuperäisestä hinnasta. Shutterstock

Miltä kuulostaa herkullinen ravintolalounas muutamalla eurolla? Mitäpä jos samalla voisit kantaa kortesi kekoon ja vähentää alati kasvavaa ruokahävikkiä? Tämä on mahdollista ja kaiken lisäksi vielä varsin helppoa.

Tänä vuonna toimintansa aloittaneet mobiilipalvelut Lunchie ja ResQ toimivat linkkinä nälkäisten ihmisten ja ylijäämäruoan kanssa kamppailevien ravintoloiden välillä. Lunchie- ja ResQ-palvelussa ravintolat tallentavat päivittäin hukkaan menevät annoksensa järjestelmään, josta asiakkaat näkevät tarjonnan ja tekevät tilauksensa. Tämän jälkeen asiakkaat noutavat take away -annokset suoraan ravintolasta. Hyötyjinä ovat niin ympäristö, kuluttajat, palveluntarjoajat kuin ravintoloitsijatkin.

Ylijäämäruoat myydään yleisimmin puoleen hintaan annoksen alkuperäisestä hinnasta. Joskus alennusprosentti on suurempikin.

– Keitot ja salaatit liikkuvat kolmen ja neljän euron välillä ja muut ruuat maksavat neljästä kuuteen euroa, kertoo ResQ:n toimitusjohtaja Tuure Parkkinen.

– Keskivertohinta on neljän ja kuuden euron välillä. Kun kokki on laittanut aikaa ja rakkautta ruokaan ja ravintoloitsija maksanut raaka-aineen, niin jos se ruoka menee roskikseen, sehän on pelkkää miinusta, sillä tienaa nolla euroa. Eli jos siitä hävikkiruuasta saa muutamankin euron, se on heti viivan alle hyvää, sanoo puolestaan Lunchien puuhamies Ville Virmala.

– Pitää muistaa myös se, että jos ravintolat pystyvät tätä kautta vähentämään biojätteen määrää, se tuntuu heille myös jätemaksun määrässä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, Virmala jatkaa.

Nälkäänsä voi palveluiden avulla helpottaa monin tavoin. Tarjolla on hävikkiruokaa laidasta laitaan aina täytekakuista suomalaisiin perinneruokiin.  

– Keitot menevät tällä hetkellä kaikkein nopeimmin ja laadukas kala liikkuu hyvin. Mutta myös ihan peruskotiruoka käy hyvin kaupaksi. Esimerkiksi yksi kumppanuusravintolamme myi ihan rehellistä läskisoossia ja se meni ihan lennosta kaupaksi. Ja jos on hernekeitto ja pannukakku -setti torstaina tarjolla, sekin liikkuu tosi hyvin, Virmala kuvaa.

– Se on kuitenkin huomattu, että pinaattikeitto ei mene kaupaksi jostain syystä. Keittoja yleensä ihmiset syövät aika paljon ja sushi on tosi suosittua. Myös ihan peruslounasannokset kasvis- tai lihaversioina ovat erittäin suosittuja, sanoo ResQ:n Parkkinen.

Satoja hävikkiruoka-annoksia päivittäin

Milloin sitten on paras aika napata herkullinen hävikkiannos?

– Meillä annokset tulevat erissä kaikki kerrallaan, ja kun ilmoitus kännykkään tulee, silloin kannattaa kyllä olla kärppänä. Suurin osa meidän tarjouksistamme tulee kello 15-15.30 aikaan. Mutta toki illalla tulee omia diilejä ja aikaisemminkin, kertoo Parkkinen.

– Meidän toimintamme on nykyään 24/7 eli myymme ruokaa aamiaisesta aina myöhäiseen iltaan. Heti kun puhelimeen tulee ilmoitus annoksista, kannattaa toimia nopeasti, Virmala ohjeistaa.

Molemmat kertovat, että palveluiden kautta ostetaan useita satoja annoksia päivittäin.

– Tällä hetkellä myydään noin 300 annosta arkipäivässä. Viikonloppuisin on toistaiseksi vähän vähemmän, mutta nyt kun olemme muun muassa brunssipuolelle laajentamassa ja hotelliaamupaloja saamassa mukaan, todennäköisesti ero arjen ja viikonloppujen annosmäärissä tasoittuu. Tuosta 300 annoksesta pääkaupunkiseudulla myydään noin 200 ja muualla maassa menee se noin sata annosta per päivä, sanoo ResQ:n Parkkinen.

– Toimimme joka päivä kellon ympäri. Tästä syystä on vaikea sanoa tarkkaa lukumäärää, kuinka paljon annoksia menee, mutta joka tapauksessa puhutaan sadoista annoksista per päivä. Tällä hetkellä esimerkiksi viikonloppuisin brunssit ovat erittäin suosittuja. Etenkin nyt kun ilmat ovat olleet hyvät, brunssihävikki mukaan ja puistoon piknikille on erittäin suosittua toimintaa.

"Kysyntä on valtavaa"

Molemmat palvelut aloittivat toimintansa pääkaupunkiseudulta ja ovat sittemmin laajentaneet ympäri Suomen. ResQ toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Kuopiossa, Mikkelissä ja Seinäjoella.

– Kartallamme on noin 125 ravintolaa mukana. Siinä näkyy sellaiset ravintolat, jotka ovat ruoka-annoksista tähän mennessä ilmoittaneet. Sopimuksia ja tunnuksia on tehty useampienkin ravintoloiden kanssa. Eli nämä ravintolat tulevat kartallemme näkyviin vasta siinä vaiheessa, kun ovat ensimmäiset ilmoituksensa tehneet, kertoo Parkkinen.

Lunchien kautta hävikkiruokaa voi tilata Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa, Tampereella ja Oulussa. Lisäksi toiminta on juuri laajenemassa Lahteen, Jyväskylään ja Turkuun.

– Meillä on yli 100 kumppaniravintolaa, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla, koska toiminta alkoi täältä. Olemme ihan tällainen made in Kallio -yritys kellaritoimiston syövereistä. Laajentumista tapahtuu koko ajan. Tällä hetkellä kiinnostus on valtakunnallista. Saamme runsaasti yhteydenottoja ravintoloilta ja käyttäjiltä. Meillä on applikaatiossa käyttäjällä mahdollisuus vinkata uudesta ravintolasta, Virmala kertoo.

Kumpikin on laajentamassa toimintaansa Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Kysyntä on tällä hetkellä aivan valtavaa. Meillä on neuvottelut käynnissä Pohjoismaissa. Katsomme myös nyt sitä, että miten lähdemme Keski-Eurooppaan, että kyllä tässä on tarkoitus ponnistaa Kalliosta kansainväliseksi, kuvaa Lunchien Virmala.

– Sekä kotimaassa että ulkomailla viedään ruuanpelastusilosanomaa eteenpäin kovalla vauhdilla eli olemme toimintaamme laajentamassa. Parin viikon sisällä julkistamme muun muassa isomman ravintolaketjua koskevan sopimuksen, kertoo puolestaan ResQ:n Parkkinen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja