Puhdista kehosi ilman dieettejä: Näin onnistut

vihreät vihannekset
Shutterstock

Erilaisten tiukkojen puhdistuskuurien sijaan elimistöä voi pyrkiä puhdistamaan myös puhtaalla ravinnolla – ilman sen kummempia vippaskonsteja.

Fox Newsin asiantuntijan, ravitsemusterapeutti Manuel Villacortan mukaan antioksidanttien, mineraalien ja vitamiinien saannin turvaaminen voi auttaa edistämään elimistön luontaisia toimintoja ja saada siten kehon toimimaan eri saroilla mahdollisimman optimaalisesti.

Tavoitteena elimistön tehokas toiminta

Erilaisten detox-kuurien tarkoituksena on tavallisimmin entisten ruokailurutiinien unohtaminen ja nopea ratkaisu ongelmiin. Tästä syystä Villacorta suosittelee detox-kuurin sijaan keskittymään niin kutsuttuun kehon uudelleenkäynnistämiseen.

Detox-kuurien ongelma on usein se, että niitä ei ravinnon niukkuuden tai yksipuolisuuden vuoksi ole mahdollista noudattaa kovin pitkään. Tämä taas tarkoittaa usein sitä, että kilot saattavat karista nopeasti, mutta ne myös palautuvat nopeasti sen jälkeen, kun elämää jatketaan entisillä elämäntavoilla.

Kehon uudelleenkäynnistämisellä Villacorta viittaa prosessiin, jonka tarkoituksena on ruokavalion ja energiansaannin hiominen jokaisen tavoitetasolle. Nopean puhdistuskuurin sijaan ravitsemusterapeutti rohkaisee kiinnittämään huomiota aktioksidanttien ja ravintorikkaiden ruoka-aineiden lisäämiseen omaan ruokavalioon. Kun ravintorikkaalla ruoalla ravitaan koko kehoa soluista immuunipuolustukseen ja mieleen, on ruokavalio myös helpompi ottaa osaksi jokapäiväisiä rutiineja.

1. Tee smoothieita

Asiantuntija kertoo törmäävänsä vastaanotollaan jatkuvasti ihmisiin, jotka ovat kauhuissaan siitä, kuinka paljon hedelmiä ja vihanneksia joka päivä todella tulisi syödä. Jos hedelmät ja vihannekset eivät ole tuttu osa ruokavaliota, kannattaa niitä lisätä ruokavalioon eri muodoissa.

– Hedelmät ja vihannekset ovat parhaimmillaan kokonaisina nautittuna. Hyvä ja helppo keino hedelmiin ja vihanneksiin totuttautumiseen on lisätä niitä smoothieihin, Villacorta toteaa.

Terveellinen smoothie ei kuitenkaan suinkaan tarkoita sokerista juomaa, vaan siinä yhdistyvät värikkäät hedelmät ja vihannekset sekä hyvät rasvat. Asiantuntija vinkkaa myös nyrkkisäännöstä, jonka mukaan 2,4–3,5 desilitraa smoothieta yhdellä kertaa on aina riittävä määrä – juomaa ei kannata nauttia kerralla tätä suurempia määriä.

Jos smoothieta käyttää ateriankorvikkeena, Villacorta suosittelee lisäämään juomaan proteiinijauhetta.

2. Syö antioksidantteja

Asiantuntija kehottaa kehon uudelleenkäynnistämistä tavoittelevia syömään paljon antioksidantteja ja tulehdusta ehkäiseviä ruoka-aineita. Nämä ruoka-aineet suojaavat kehoa ympäristön vapailta radikaaleilta ja voivat siksi parhaimmillaan suojata kehoa esimerkiksi erilaisilta tulehduksilta.

3. Panosta väreihin

Ravitsemusterapeutti painottaa, että terveellisen ruokavalion kivijalka on monipuolisuus. Yksi9 parhaimmista keinoista tarkkailla oman ruokavalion monipuolisuutta on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon erivärisiä ruokia päivien mittaan tulee nautittua.

4. Kokkaa itse

Villacorta huomauttaa, että yksi suurimmista asioista, jonka voit tehdä terveytesi eteen, on valmistaa ruokasi itse. Oman terveyden on turha kuvitella olevan täysin omissa käsissä, ennen kuin tietää tarkalleen, mitä suustaan alas pistää. Valmisaterioiden ja ravintola-aterioiden sisältämistä ruoka-aineista ei koskaan voi olla yhtä varma kuin itsetehdyn ruoan sisällöstä – ja tästä syystä Villacorta kehottaa panostamaan ruoanlaittoon kotona.

5. Älä stressaa

Ruokavalion lisäksi elimistön puhdistumiseen ja kehon toimintoihin vaikuttavat merkittävästi muut elämäntavat. Unen merkitystä osana terveellisiä elämäntapoja ei voida väheksyä ja unenpuute voi nykytiedon valossa vaikuttaa merkittävästi myös ruokahaluun. Kun elimistö ei saa tarvitsemaansa määrää unta, alkaa se erittää greliini-nimistä hormonia, joka lisää näläntunnetta. Tästä syystä väsyneenä tuntee usein myös tavallista enemmän nälkää.

Lähde: Fox News

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja