Pringlesit eivät oikeasti ole perunalastuja – tiesitkö nämä faktat suosikkisipseistä?

Pringles sipsit

Suomalaisillekin tutut, tuubissa myytävät sipsit Pringlesit lanseerattiin jo vuonna 1968. Tiesitkö, että nämä suosikkisipsit eivät kuitenkaan virallisesti ole edes perunalastuja?

Vuonna 1968 lanseerattujen Pringles-lastujen nimen alkuperä on täysi mysteeri. Erään teorian mukaan nimi olisi tullut Pringle-nimisestä kadusta, jolla muutama sipsitehtaan työntekijä tuolloin asui. Jotkut uskovat nimen viittaavan Mark Pringle -nimiseen työntekijään, joka oli mukana hakemassa Pringles-sipsien alkuperäistä patenttia.

Pringles-sipsien alkuperäinen nimi oli Pringles Newfangled Potato Chips, kunnes se lyhennettiin muotoon Pringles.

Pringlesit eivät virallisesti ole perunalastuja

Pringlesien todellisesta olemuksesta on käyty jopa oikeustaistelua. Useimmat ihmiset mieltävät Pringlesit perunalastuiksi eli sipseiksi, mutta itse asiassa sipsien valmistaja on väittänyt lastujen olevan suolaisia välipaloja.

Tiesitkö, että Pringles-purkeissa seikkailevalla ukolla on nimi? Hän on herra Julius.

Pringles-lastut sisältävät noin 42 prosenttia perunajauhomaista taikinamassaa, eivätkä lainkaan kokonaista perunaa. Näin ollen lastujen valmistaja Procter & Gamble ei halua mitättömän perunapitoisuuden vuoksi maksaa Iso-Britanniassa vaadittua perunatuotteiden veroa. Vuonna 2009 oikeus päätti ensin, että Pringlesit ovat kuin ovatkin perunalastuja eli sipsejä. Vuonna 2013 päätös kuitenkin kumottiin toisessa oikeudenkäynnissä ja näin ollen Pringlesit eivät ole perunalastuja.

Pringlesien keksijä keksi myös jääkuivatun jäätelön – ja haudattiin Pringles-tuubissa

Vaikka Pringlesit ovat tiettävästi monen sipsinikkarin aikaansaannos, on yksi niiden tärkeimmistä keksijöistä kemisti Fredic Baur.

Hän on mies sipsien muodon ja kuuluisan tuubipakkauksen takana.  Sama mies kehitteli myös jääkuivatun jäätelön nimeltä Coldsnap.

Pringlesien keksijän Fredic Baurin lapset kunnioittivat isänsä toivetta ja miehen tuhkat haudattiin Pringles-tuubissa.

Erikoisia Pringles-makuja maailmalla

Miltä kuulostaisi maitosuklaa-Pringlesit? Maailmalta löytyy myös valkosipulilla ja merenelävillä höystettyjä Pringlesejä sekä muun muassa makkara-Pringlesejä, serranon kinkku -Pringlesejä sekä sienikeitto-Pringlesejä.

Lähde: Delish.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja