Pressimatka Badenin viinitiloille, osa 2: Wöhrle ja Shelter

baden-weingut-wohrle-tarha-sivumaku
MTV

Tiivis päiväkierros neljällä Badenin viinitilalla avasi alueen hienoutta ja omaleimaisuutta. Saksan lämpimin kolkka, jossa puhaltavat kylmät iltatuulet. Entisten tulivuorten vulkaanista maaperää, vanhan merenpohjan mineraalista hedelmäisyyttä. Upeita maisemia. Tätä on Baden.

Saksan Viinitiedotuksen pressimatkan viinitilakierros vedettiin Saksan lämpimimmässä kolkassa, Badenissa, toukokuun hyytävässä kelissä, välillä loskan kastelemana. Mut hei, aina on hyvä sää viinitastingeille.

Tässä kaksi ensimmäistä vierailukohdetta.

Tsekkaa myös reissun muut kohteet ja kirjoitukset.

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(etenkin Stories) ja Twitterissä.

WEINGUT WÖHRLE on saksalaisten luomuviinien pioneeri. 1979 perustettu viinitalo sai luomusertifioinnin jo 1991, jolloin saksalainen viiniteollisuus vielä rypi bulkkituotannossa.

Badenin Lahrissa sijaitsevaa viinitilaa ovat pyörittäneet vuodesta 2013 Markus ja Tanja Wöhrle, Markus toisessa polvessa. 80 % tilan rypäleistä ovat Burgundereita eli Pinot Noiria, Pinot Gris'tä ja Pinot Blancia, joista Pinot Noirin osuus on 35 %. Muista rypäleistä mainittakoon Chardonnay ja Auxerrois, jotka osoittautuivat itse asiassa omiksi suosikeikseni.

Talon tyyli on luoda viineistä mineraalisen elegantteja ja uniikin maaperänsä sekä ilmastonsa näköisiä. Viinitarhat sijaitsevat 300 m korkeilla kukkuloilla, jotka ovat osa Schwartzwaldin vuoristoa. Tarhoilta avautuu upeat maisemat Lahrin kaupunkiin. Baden kuuluu ainoana paikkana Saksassa EU:n määritteleman B-tason viininviljelyn ilmastovyöhykkeelle, mikä tarkoittaa maan muita alueita lämpimämpiä olosuhteita. Lämpimät etelärinteet saavat kuitenkin öisin kylmiä tuulenpyyhkäisyjä Schwartzwaldin laaksosta, mikä jäähdyttää ilman nopsaan ja pitää rypäleiden aromit raikkaina. Rinteiden maaperässä näkyy vanhan merenpohjan jättämä hedelmällisyys ja kalkkikiven suoma mineraalisuus.

Tykästyin kunnolla talon tyyliin, mutta turha odottaa löytävänsä maistiaisia Alkosta.

SHELTER WINERYN Pinot Noirit ovat tulleet tutuiksi Alkon valikoimista. Nyt niitäkään ei saa kuin ravintoloista, mutta sentään sieltä Viinitien maahantuomana.

Pariskunta Hans-Bert Espe ja Silke Wolf laittoivat viinitalon pystyyn 2003  Kanadan ilmavoimien rakentamassa, ammusvarastona toimineessa bunkkerissa, josta syntyi samalla firmalle nimi. Omia tarhoja parilla on viiden hehtaarin edestä, joista Pinot Noir vie 95 % lopun jäädessä Chardonnaylle. Osa köynnöksistä on liki 50 vuotta vanhoja. Shelterin kylkeen perustettiin 2012 perheen koiran mukaan nimetty Lovely Lilly Winery, jonka rypäleet kasvatetaan kumppaneiden tarhoilla.

Olen aina pitänyt Shelterin viineistä, mutta varsinainen taidonnäyte oli vuoden 2016 Pinot Noir N114, jonka nimi tulee talon katunumerosta. 47-vuotiaiden köynnösten rakkaushedelmä oli marjaisessa maanläheisyydessään yksiä parhaita maistamiani nuoria Pinot Noireja. "Kaikki balanssissa, supertyylikäs", luki muistiossani.

Kahden viinitalon yli 50 000 vuosittaisesta pullosta lähtee vientiin 75 %.

​​​​​​​

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat