Popsi porkkana päivässä – näin monella tapaa terveytesi voi kohentua

shutterstock_101720998
Porkkanat ovat varsinaisia terveyspommeja. Shutterstock

Päivässä kannattaisi syödä ainakin yksi porkkana, sillä tutulla juureksella on lukuisia terveyshyötyjä.

Porkkanat ovat hyvä lisä moneen ruokaan, ja ne sopivat myös salaattiin tai raasteena ruoan lisukkeeksi. Porkkanat maistuvat myös sellaisenaan ja ne ovat terveellinen naposteltava. Tiesitkö näitä porkkanan terveysvaikutuksia?

Ehkäisee syöpää

Porkkanoiden sisältämän beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän useita syöpiä, kuten keuhkosyöpää. Porkkana päivässä vähentää keuhkosyövän riskiä noin 40 prosenttia. Tämän lisäksi porkkanoiden runsas kuitupitoisuus vähentää paksusuolen syövän riskiä.

Parantaa näköä

Porkkanat sisältävät myös runsaasti A-vitamiinia, joka parantaa näköä ja ehkäisee hämäräsokeutta. A-vitamiinin puute voi myös aiheuttaa kuivuutta sarveiskalvoissa sekä verkkokalvon vahinkoja, jotka voivat lopulta johtaa myös näköongelmiin.

Vähentää riskiä sairastua diabetekseen

Beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän myös riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Henkilöiden, joilla on geneettinen riski sairastua diabetekseen, kannattaisikin syödä porkkanoita päivittäin. Porkkanat ovat hyvä vaihtoehto myös heille, keillä on jo diabetes.

Suojaa hampaita

Porkkanoiden rouskuttelu puhdistaa ikeniä ja hampaita. Ne poistavat plakkia ja ruoantähteitä hampaista samalla tavalla kuin vaikka hammasharja. Porkkanoiden sisältävät mineraalit suojaavat myös hampaita vahingoilta.

Puhdistaa kehoa

A-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan myrkyt pois kehosta sekä vähentää sapen ja maksan rasvapitoisuutta. Porkkanoiden kuitu auttaa paksusuolta puhdistumaan tehostamalla ruoansulatusta.

Antaa kauniin ja ruskettuneen ihon

Porkkanoiden sisältämät karotenoidit antavat iholle luonnollisen kauniin rusketuksen. Porkkanat suojaavat myös ihoa auringon aiheuttamilta vahingoilta niiden sisältämän A-vitamiinin sekä antioksidanttien avulla.

Parantaa vastustuskykyä

Porkkanat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä. Tämän lisäksi porkkanat sisältävät myös runsaasti erilaisia antiseptisiä ja antibakteerisia ominaisuuksia.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.