Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pizzaviikko, osa 4 - kuplat esiin!

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 15.10.2012 06:45

Pizzaviikon viimeinen taikina hyödynsi kylmäfermentaatiota toden teolla. Kolmas taikina kohosi jääkaapissa vuorokauden, mutta muutama asiaan perehtynyt pizzanpaistaja on sivuillansa todennut, että täydellinen lopputulos vaatii vielä enemmän aikaa. Pizzaan vihkiytynyt Slice-sivusto oli ottanut asiakseen tutkia, kuinka kauan kylmäkohotusta vaaditaan huipputulokseen.

Lahjomattomat kuplat Pizzataikinan yksi laadunmittareista on kuplat. Ohuita, isoja, pinnalta kärähtäneitä kuplia ei saa aikaiseksi kuin ajan kanssa. Slicen mukaan ideaali aika on 3-5 päivää. Olen kokeillut kerran aiemmin kolmen päivän kohotussessiota ja todennut metodin toimivaksi. Taikinan koostumus on hyvin löysä ja pintaa täynnä kuplia. Tässä vaiheessa ei kannata mokata. Itse tyrin, vaikka kuinka yritin pitää taikinaa hellävaroen. Koostumus oli niin löysää, että jouduin ottamaan venyttelyn pariin kertaan uusiksi, mikä tuhosi kuplia. Katastrofia tästä ei pääse syntymään, koska taikinan rakenne on ilman kupliakin parempi kuin nopeasti kohotettu. Kolmen päivän kohotuksen edut vaihtuvat lähelle yhden päivän taikinaa. Hyvää joka tapauksessa. Tämä muistutti jälleen, että taikinan oikea käsittely on koostumustakin tärkeämpää.

Pizzaviikon suosikit

Omat suosikkitaikinani pizzaviikon osalta ovat Master Chef -kokkien loihtima sekä roomalaisen pizzamestari Gabriele Boncin vuorokauden kohonnyt taikina. Kolmen päivän kohotus antaa pizzalle lisäarvoa, mutta harvemmin sitä suunnittelee pizzansyöntiä niin ajoissa. Jauhoista vannon kyllä erityishienojen tuplanollien ("00") nimeen. Ne antavat taikinaan uskomattoman pehmeän ja taipuvan koostumuksen, joka palkitaan suurempana rapeutena. Kannattaa hiukan etsiäkin niitä.

Muista myös muut maukkaat taikinat, joissa kaikissa oma filosofiansa mainioon pizzaan!

Pizzaviikko, osa 1 -- pikapizza

Pizzaviikko, osa 2 -- silkinpehmee 

Pizzaviikko, osa 3 - mestarin opein

Pizzataikina nro 4 - pitkä kaava

2-3 pizzaa

5 dl "00"-vehnäjauhoja

1,7 dl vettä

1 tl suolaa

3,5 g (1/2 ps) kuivahiivaa

Sekoita ainekset keskenään lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Laita jääkaappiin kohoamaan 3-5 vrk:ksi. Laita taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Venyttele taikina pizzapohjaksi. Älä vaivaa ja käsittele muutenkin varoen. Niin suojelet kuplia. Voitele pohja oliiviöljyllä ja asettele mieluisat täytteet. Paista kuumalla alustalla kuten pizzakivellä 250-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullankeltaiset.

Lisää aiheesta:

Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!Pikainen, mutta hyvä pizzapohjaGrahampatongit - ehtii vaikka arkenaJoululeipäkimara osa 3 - Ihan paras joululimppuJoululeipäkimara osa 2 - Vierrelimppu - ja KIRJA-ARVONTAJoululeipäkimara osa 1 - Pähkinä-viikunaleipä
leipominenleivontapizzapizzaviikkoresepti
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved

Tuoreimmat aiheesta

leipominen
  • 22.01.201714:03
    Makuja

    Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!

  • 15.11.201522:18
    kotipizza

    Pikainen, mutta hyvä pizzapohja

  • 29.09.201518:25
    graham

    Grahampatongit - ehtii vaikka arkena

  • 27.11.201421:21
    joulu

    Joululeipäkimara osa 3 - Ihan paras joululimppu

  • 20.11.201421:10
    arvonta

    Joululeipäkimara osa 2 - Vierrelimppu - ja KIRJA-ARVONTA