Pikaruokaa: Marsala-kana

MTV Oy, All rights reserved

Helppo, supernopea ja mielettömän maukas klassikko arkea tai vähän fiinimpääkin hetkeä juhlistamaan. Teet ruoan alusta loppuun puolessa tunnissa. Ja siis kotikokin puolituntisessa, ei Jamie Oliverin.

Ruokalajin sydän on väkevä Marsala-viini. Se on kokenut kovia 1800-luvun kukoistuksensa jälkeen. Viime ajat ovat murjoneet Marsalan suosion pohjalukemiin meillä ja maailmalla. Alkossa laatuja löytyy tasan yksi. Se on sääli, koska Marsala on loistava juoma niin lasissa kuin lautasella. Alkon ainokainen, Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce, on makeaa laatua, dolcea ja toimii siten jälkkärin kyljessä tai pelkästään herkutellen. Kuiva versio, secco, on mahtava aperitiivi. Omasta pullosta kuluu yleensä 2/3 ruoanlaittoon ja leivontaan - toisinaan kokonaan. Katkerana katselinkin italialaisessa marketissa vastaavaa viiniä myytävän vitosella (Alkossa 15 €). Nappasin mukaan.

Pollo al Marsala on italialaisklassikko, jota en ole päässyt vielä paikanpäälle maistamaan. Pannulle se on päätynyt muutaman kerran hieman eri muunnoksin. Yleensä herkkusienien ja parmankinkun kera, viime kerralla spontaanin mieliteon myötä ilman. Persiljakin korvattiin basilikalla. Rustiikkisemman version saat korvaamalla prosciutton pekonilla. Kylkeen ei italialaiseen tapaan välttämättä tarvitse mitään, mutta salaatit ja vaikka risotto toimivat mainiosti.

Marsala-kana

neljälle

4 broilerin rintafileetä

vehnäjauhoja, leivitykseen

2 dl Marsala-viiniä

0,5 dl oliiviöljyä

2 salottisipulia hienonnettuna

3 siivua parmankinkkua, ohueksi viipaloituna

4 dl herkkusieniä, viipaloituna

2 rkl voita

1 dl kanalientä

0,5 dl silopersiljaa, silputtuna

suolaa

pippuria

Laita kanafileet leikkuulaudalle, laita päälle kelmua ja nuiji ohueksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele jauhoissa. Ravista ylimääräiset jauhot pois.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää öljy. Paista kanafileitä 4-5 min kummaltakin puolelta sen verran, että saat niihin kullankeltaisen värin. Yritä kääntää kanaa vain kerran pannulla, ettei kuori varise pannulle. Mikäli kaikki fileet eivät mahdu kerralla pannuun, paista osissa. Nosta fileet lautaselle ja pidä lämpimänä. Vähennä lieden lämpöä ja laita pannulle parmankinkkusuikaleet ja paista niitä minuutin verran. Lisää sipuli, sienet ja 1 rkl voita ja paista muutama minuutti, kunnes sipuli alkaa kuultaa läpi. Lisää Marsala ja anna kiehahtaa alkoholin haihtuessa samalla pois. Lisää kanaliemi ja anna kiehua minuutin pari, kunnes kastike hiukan saostuu. Lisää kanafileet ja anna niiden lämmetä kastikkeessa. Nosta fileet lautasille, kaada kastiketta päälle ja ripottele persiljasilppua koristeeksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!