Pian sinäkin saatat syödä näitä käänteentekeviä kananugetteja huomaamatta eroa tavallisiin – tutkija Lauri Reuter kertoo, mistä on kyse

1:01 Miten kananugetteja voi tehdä ilman kanaa? tutkija Lauri Reuter kertoo

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin asiantuntijan kanssa siihen, voisiko Suomenkin kaupoissa näkyä jo muutaman vuoden sisällä ihan uudenlaisia elintarvikkeita. Nämä elintarvikkeet tuotettaisiin lihan sijaan soluista bioreaktorissa.

Videolla Lauri Reuter kertoo, miten kananugetteja voidaan tehdä kanojen soluista, kanoja vahingoittamatta.

Jos tekee mieli syödä broilerin rintaleike, niin ensin pitää tietysti kasvattaa kokonainen kana – mutta entä jos näin ei olisi? Voiko rintaleikkeen saada ilman kanan kasvatustakin? Tätä on pohtinut Viiden jälkeen -ohjelmassa keskiviikkona vieraillut visionääri ja biotekniikan tutkija Lauri Reuter.

Reuterin mukaan ruokaa ei kasvateta tulevaisuudessa enää pelkästään pelloilla, vaan perinteisen maatalouden kylkeen tulee uudenlaisia tapoja tuottaa ruokaa.

– Luulen, että samanlaisia nugetteja ja nakkeja syödään, mutta ne vaan tuotetaan aika eri tavalla.

Perinteisessä tuotannossa asiat tehdään Reuterin mukaan tulevaisuudessa entistä tehokkaammin ja fiksummin, vähemmällä enemmän. Tämän lisäksi tulee uusia tapoja, kuten mikrobien eli yksisoluisten eliöiden käyttö ruoantuotannossa.

– Niitä ei ole ennen käytetty, kun ne on niin pieniä. Niiden kanssa on vaikea tehdä töitä, niitä on vaikea juosta kiinni, mutta nyt meillä alkaa olla työkaluja siihen. Ja se on iso muutos. Puhutaan solumaataloudesta ja se on tosi kiinnostavaa.

"Mennään pari vuotta eteenpäin, ja et enää huomaa eroa"

Pitääkö meidän sitten päästä kokonaan irti ajatuksesta syödä lihaa? Reuter sanoo, että lihankulutusta on välttämätöntä vähentää, mutta lihansyömisen kokemuksesta ei tarvitse välttämättä luopua.

– Minäkin tykkään hampurilaisista ja lihansyönnistä. Meidän pitää vähentää, syödään sunnuntaisin sitä, se on ihan fine. Mutta me voidaan tuoda myös se hyvin samanlainen kokemus näiden uusien teknologioiden avulla.

Reuterin mukaan tätä on nähty Suomessa jo muutaman vuoden ajan. On tullut uusia tuotteita, jotka jäljittelevät lihansyömisen kokemusta aika hyvin jo nyt.

– Mennään pari vuotta eteenpäin, ja et enää huomaa eroa. Niistä saattaa tulla jopa parempia.Meillä on nyt jo tuotteita, josta et pysty sanomaan eroa. Söin vuosi sitten kananugetin, joka oli tehty kanan soluista, siis kanan lihas- ja rasvasoluista ilman, että ne on koskaan ollut kana – ja en olisi pystynyt kertomaan eroa kumpi on kummasta.

Mistä sitten saadaan kanan soluja, jos kyse ei ole kanasta? Katso videolta alta Lauri Reuterin haastattelu kokonaisuudessaan.

5:40

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja