Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pian sinäkin saatat syödä näitä käänteentekeviä kananugetteja huomaamatta eroa tavallisiin – tutkija Lauri Reuter kertoo, mistä on kyse

1:01Miten kananugetteja voi tehdä ilman kanaa?  tutkija Lauri Reuter kertoo
Julkaistu 11.02.2021 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin asiantuntijan kanssa siihen, voisiko Suomenkin kaupoissa näkyä jo muutaman vuoden sisällä ihan uudenlaisia elintarvikkeita. Nämä elintarvikkeet tuotettaisiin lihan sijaan soluista bioreaktorissa.

Videolla Lauri Reuter kertoo, miten kananugetteja voidaan tehdä kanojen soluista, kanoja vahingoittamatta.

Jos tekee mieli syödä broilerin rintaleike, niin ensin pitää tietysti kasvattaa kokonainen kana – mutta entä jos näin ei olisi? Voiko rintaleikkeen saada ilman kanan kasvatustakin? Tätä on pohtinut Viiden jälkeen -ohjelmassa keskiviikkona vieraillut visionääri ja biotekniikan tutkija Lauri Reuter.

Reuterin mukaan ruokaa ei kasvateta tulevaisuudessa enää pelkästään pelloilla, vaan perinteisen maatalouden kylkeen tulee uudenlaisia tapoja tuottaa ruokaa.

– Luulen, että samanlaisia nugetteja ja nakkeja syödään, mutta ne vaan tuotetaan aika eri tavalla.

Perinteisessä tuotannossa asiat tehdään Reuterin mukaan tulevaisuudessa entistä tehokkaammin ja fiksummin, vähemmällä enemmän. Tämän lisäksi tulee uusia tapoja, kuten mikrobien eli yksisoluisten eliöiden käyttö ruoantuotannossa.

– Niitä ei ole ennen käytetty, kun ne on niin pieniä. Niiden kanssa on vaikea tehdä töitä, niitä on vaikea juosta kiinni, mutta nyt meillä alkaa olla työkaluja siihen. Ja se on iso muutos. Puhutaan solumaataloudesta ja se on tosi kiinnostavaa.

"Mennään pari vuotta eteenpäin, ja et enää huomaa eroa"

Pitääkö meidän sitten päästä kokonaan irti ajatuksesta syödä lihaa? Reuter sanoo, että lihankulutusta on välttämätöntä vähentää, mutta lihansyömisen kokemuksesta ei tarvitse välttämättä luopua.

– Minäkin tykkään hampurilaisista ja lihansyönnistä. Meidän pitää vähentää, syödään sunnuntaisin sitä, se on ihan fine. Mutta me voidaan tuoda myös se hyvin samanlainen kokemus näiden uusien teknologioiden avulla.

Reuterin mukaan tätä on nähty Suomessa jo muutaman vuoden ajan. On tullut uusia tuotteita, jotka jäljittelevät lihansyömisen kokemusta aika hyvin jo nyt.

– Mennään pari vuotta eteenpäin, ja et enää huomaa eroa. Niistä saattaa tulla jopa parempia.Meillä on nyt jo tuotteita, josta et pysty sanomaan eroa. Söin vuosi sitten kananugetin, joka oli tehty kanan soluista, siis kanan lihas- ja rasvasoluista ilman, että ne on koskaan ollut kana – ja en olisi pystynyt kertomaan eroa kumpi on kummasta.

Mistä sitten saadaan kanan soluja, jos kyse ei ole kanasta? Katso videolta alta Lauri Reuterin haastattelu kokonaisuudessaan.

5:40Pian sinäkin saatat syödä näitä käänteentekeviä kananugetteja huomaamatta eroa tavallisiin - tutkija Lauri Reuter kertoo, mistä on kyse

Lisää aiheesta:

Tulevaisuudessa liha lautasella ei ehkä ole enää vain lihaa – sirkkabuumista on kuitenkin opittuSyödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Nugetteihin lisätään Suomessa nyt kanan luita täysin huomaamattomasti: "Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaMuuttuuko karkinsyönti pian terveelliseksi? Tutkija Lauri Reutersilla on aavistus siitä, miten tulevaisuudessa herkutellaan
RuokaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Sikke Sumari

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä